Door: NU.cw
19 mei 2021

Vorig jaar heeft de Kustwacht Caribisch Gebied fors minder drugs in beslag genomen dan het jaar ervoor. En de mensensmokkel liep met ruim de helft terug in 2020. De kustwacht schrijft beide dalingen vooral toe aan de gevolgen van de covidpandemie.

Dat staat in het Jaarverslag 2020 van de Kustwacht Caribisch Gebied. In 2020 werd bijna 6.000 kilo cocaïne en ruim 600 kilo andersoortige drugs onderschept. Deze vangst is een stuk kleiner dat het jaar ervoor toen ruim 10.000 kilo cocaïne en 1.000 kilo andersoortige drugs werd gevangen.

Die daling is ook te zien bij de mensensmokkel: vorig jaar hield de kustwacht 159 illegale migranten aan; een halvering ten opzichte van 2019 toen sprake was van 377 illegalen.

“Gedurende het grootste deel van 2020 heeft de Caribische regio op meerdere fronten te maken gehad met beperkende maatregelen, zoals tijdelijk volledig gesloten grenzen van de landen. Verder heeft de geïntensiveerde preventieve aanwezigheid van eenheden van de Kustwacht en Defensie de smokkel bemoeilijkt en waarschijnlijk bijgedragen aan voornoemde dalende bewegingen”, aldus de kustwacht.

Het jaarverslag van de kustwacht is vandaag aangeboden aan de Tweede Kamer samen met alle andere jaarverslagen van de ministeries. Het is vandaag Verantwoordingsdag in Den Haag, de tegenhanger van Prinsjesdag, en dat betekent dat de regering verantwoording aflegt over haar beleid van het afgelopen jaar en alle jaarverslagen naar buiten brengt.

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram