maandag 27 september 2021 20:53
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
18 mei 2021

Samir El Y., de man die 8 augustus vorig jaar Bas van Wijk (24) doodschoot in recreatiegebied De Oeverlanden in Amsterdam, krijgt 9 jaar cel en tbs wegens doodslag. Dat heeft de rechtbank Amsterdam besloten. De straf had hoger kunnen uitpakken als justitie niet had geblunderd met de tenlastelegging. Nabestaanden en vrienden van Van Wijk reageren geschokt. 

Tegen Samir El Y. was een maand geleden 18 jaar cel en tbs geëist. Justitie ging uit van ‘gekwalificeerde doodslag’, omdat hij een horloge probeerde te stelen. De rechter hield het echter bij doodslag vanwege een blunder van het Openbaar Ministerie op de tenlastelegging. Samir is ook veroordeeld voor afpersing, het dreigen met een vuurwapen en vuurwapenbezit. Naast zijn celstraf en tbs moet Samir de nabestaanden in totaal ruim 50.000 euro schadevergoeding betalen. 

Samir was niet bij de uitspraak, hij bleef in zijn cel. Tot teleurstelling van de rechter. De rechter sprak Samir vrij voor moord omdat hij niet met voorbedachte rade heeft gehandeld. De rechter kwam uit op doodslag in plaats van het juridisch zwaardere ‘gekwalificeerde doodslag’, vanwege een vormfout. Op de gewijzigde tenlastelegging stond bij het feit ‘gekwalificeerde doodslag’ geen plaats en geen pleegdatum, dus zei de rechter dat die verdenking officieel niet behandeld kon en mocht worden. Daarmee bleef over moord of doodslag. Dat werd dus doodslag. 

Daarmee is de kans groot dat Samir uit Hoofddorp aan een zwaardere celstraf is ontsnapt. De kans dat hij anders voor het juridisch zwaardere ‘gekwalificeerde doodslag’ zou zijn veroordeeld, is groot. Nu liet de rechter het hele vraagstuk of Samir wel of niet uit was op het stelen van een horloge, buiten beschouwing.

Nabestaanden en vrienden van Bas van Wijk zijn ontzet. ,,Het was een schok kan ik u zeggen”, reageert advocaat Richard Korver namens de familie van Van Wijk en de vrienden die door El Y. zijn bedreigd en afgeperst. Een van hen stond na de beschieting zijn imitatie-Rolex af aan de schutter.  Korver: ,,Dit leidt bij mijn cliënten tot een grote mate van onbegrip. Die krijgen het idee dat ze in een poppenkast terecht zijn gekomen en niet op een plek waar rechtvaardigheid plaatsvindt.”

Korver verwacht dat het OM daarom onmiddellijk hoger beroep aantekent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram