maandag 27 september 2021 21:50
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
18 mei 2021

Kleine accommodaties, appartementen, autoverhuurbedrijven en duikscholen hebben in april een lage bezetting behaald. Dat zegt Casha, de belangenvereniging van kleine ondernemers actief in de toeristische sector.

In maart 2021 was de bezetting nog 25,1 procent, in april daalde de bezetting naar 10,5 procent. Van de 31 accommodaties die zijn meegenomen in de cijfers hebben maar liefst 14 accommodatiehouders geen gasten ontvangen in april. Slechts 2 accommodaties hebben een score gehaald van boven de 40%.

11 accommodaties hebben een bezetting gehad van onder de 25 procent: van één procent tot 23,3 procent. Hierbij gaat het om voornamelijk lokale gasten tijdens de paasdagen, tegen in veel gevallen een lokaal tarief.

Bij de accommodaties werden de met veel moeite binnen gekregen boekingen voor april geannuleerd. "Veel accommodatie-eigenaren zagen hun bezetting teruglopen naar nul procent, opnieuw een leeg complex, opnieuw het bedrijf in de mottenballen", aldus CASHA tegen Nu.cw.

Duikscholen die niet in een resort gevestigd zijn, hebben geen enkele duikklant kunnen ontvangen, De omzet was daar dan ook nul. "Bij de attracties en tours komen we dezelfde teleurstellende resultaten tegen", stelt Casha.

Ook bij de autoverhuurbedrijven stroomden de annuleringen binnen, uiteraard is het moeilijk auto's te verhuren als je er maar 2 dagen in rijden mag.

Plachi de dia werd door veel leden van CASHA genoemd als reden van de annuleringen, ook het feit dat de stranden dicht waren, toen nog alleen te bezoeken van 4.30 tot 8.00 uur. De avondklok werd als lastig ervaren, maar daar valt mee te leven volgens de accommodatiehouders.

"De grootste bron van ergernis en de reden dat veel notoire Curaçao-gangers dit jaar kiezen voor een andere bestemming, heeft vooral te maken met de testen, die vooraf geregeld moeten worden. Deze testen zijn klant- en gebruiksonvriendelijk en een grote bron van ergernis", zegt CASHA.

Volgens de belangenvereniging komen testen te laat binnen en is printen niet altijd mogelijk. Het systeem hapert en het vraagt veel tijd en inspanning in een periode van vertrek die toch al stressvol is.

Met name de antigeentest op de derde dag na aankomst is volgens CASHA een doorn in het oog. 15 procent  van de mensen die een afspraak heeft gemaakt, komt niet opdagen voor deze test,  die vooraf gereserveerd en betaald moet worden. Data hierover zijn niet bekend of wordt niet bekend gemaakt. Daarbij komt het feit dat deze testen duur zijn en bovenop de kosten van de reis komen.

Casha vindt dat deze test geen bijdrage levert aan de volksgezondheid van Curacao, de meerwaarde is niet duidelijk en dient als eerste van het rijtje verplichte te verdwijnen.

De leden van CASHA zijn blij met de versoepelingen die op 19 mei ingaan, maar verwachten niet dat per direct de situatie er weer beter uit zal zien. " Het zal een lange tijd duren voor we kunnen spreken van een redelijke tot normale bezetting", aldus Casha.

Steun blijft volgens de belangenvereniging voorlopig nodig. Veel ondernemers hebben geen reserves meer en ondervinden problemen om de vaste lasten zoals huur, hypotheek aqualectra te voldoen. "Het is onzeker of de NOW en de TBZO regeling voor de maand april uitgekeerd gaan worden, de TVL is al on- hold gezet", aldus Casha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram