vrijdag 1 december 2023
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Nederland heeft toegezegd ongeveer 700.000 coronavaccins naar Suriname te sturen, ruim voldoende voor de gehele bevolking. De Surinaamse president Chan Santokhi zei dit zaterdag tijdens een bijeenkomst, maar er is nog geen officiële bevestiging van de komst van de vaccins.  

Al begin mei zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid tijdens een persconferentie dat hij de bevriende landen Nederland en de VS zou vragen vaccins te doneren.

Een formeel antwoord op dit verzoek is er echter nog niet gekomen. Wel heeft minister Hugo de Jonge onlangs in een debat gezegd dat Nederland een speciale relatie heeft met Suriname en dat hij daarom met Suriname in gesprek zal gaan over het verzoek.

Ook de woordvoerder van Santokhi kan officieel nog niets bevestigen over de komst van de vaccins. De komende dagen moeten er nog de nodige gesprekken worden gevoerd, zei hij.

Van de 650.000 inwoners in Suriname zijn er op dit moment ongeveer 50.000 ingeënt. De president hoopt dat aan het eind van het jaar rond de 75 procent van de bevolking een prik zal hebben gehad.

Santokhi riep afgelopen zaterdag iedereen opnieuw op zich zo snel mogelijk te laten vaccineren. “We moeten Covid beheersen, laat u zich vaccineren. Er zijn nu al drie, vier landen die al meer dan 75 procent van hun volk hebben gevaccineerd. Zij hebben de markt en hun economie opengegooid. Ze zijn gegaan naar het nieuwe normaal.”