donderdag 18 augustus 2022 02:49
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
12 mei 2021

MFK-parlementariër Charetti America werd gisteren verkozen tot nieuwe voorzitter van de Curaçaose Staten. In haar toespraak vroeg ze het parlement om volwassenheid en de oude politiek los te laten. Daarbij gebruikte America stevige taal.

Een parlement moet luisteren naar de wens van het volk die ‘verlangt naar vrede en snakt naar verandering en eenheid’, zo zei Charetti America gisteren bij de opening van de Staten in nieuwe samenstelling.

De ouderwetse manier van politiek voeren zal daarom volgens haar vervangen moeten worden door een volwassen politiek. “Volwassenheid zal ervoor zorgen dat we met elkaar samen kunnen werken in plaats van elkaar af te breken.”

America nam in haar toespraak geen blad voor de mond. “Er zijn velen die denken dat politiek het synoniem is van elkaar beledigen. Maar de manier waarop u iemand behandeld, zegt meer over u dan over die persoon.”

En ze gaat nog verder en doet een beroep op de integriteit: “Politiek is geen synoniem voor elkaar met modder gooien. Politiek is een middel om verandering in ons land voort te brengen. Niemand gaat in u investeren, voor u stemmen, u een maandelijks salaris geven met als doel, om te zien hoe u uw collega beledigt. Het volk wil meer, het volk wil daadwerkelijke verandering, het wil dat zijn kinderen een baan krijgen, het wil dat zijn natie bloeit.”

Eenheid betekent volgens de nieuwe Statenvoorzitter dat het parlement niet kiest voor polarisatie maar ‘dat u bij elkaar komt, zodat degenen die in u geloofden, ook vertegenwoordigd kunnen worden’. En die eenheid eist volgens America naast volwassenheid ook loslaten.   

“Er zijn verschillende momenten geweest waarop we elkaar pijn hebben gedaan met woorden of handelingen. Vandaag wil ik u uitnodigen om los te laten. Laat los, zodat u uzelf kunt vinden. Laat los, zodat u kunt blijven groeien. Laat los, zodat we samen kunnen komen zonder deze dingen die ons verdelen”, aldus de nieuwbakken voorzitter.

America neemt de voorzittershamer over van Ana-Maria Pauletta (PAR), die sinds juni 2020 de positie bekleedde.

3 comments on “Nieuwe Statenvoorzitter America wil volwassen politiek”

    1. Hi Joshua, nederlands is niet mijn eerste taal, maar ik zal mijn best doen en je inbreng ook mee nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram