woensdag 8 februari 2023 10:28
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
12 mei 2021

De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met de invoering van een quarantaineplicht voor reizigers uit het buitenland. Wel heeft het parlement een aantal wijzigingen voorgesteld in de nieuwe wet, waaronder voor personen die zijn gevaccineerd.

Het parlement wil in de wet opnemen dat mensen die volledig zijn gevaccineerd van zowel de testplicht als de quarantaineplicht uitgezonderd kunnen worden. Dit zou dus goed nieuws zijn voor reizigers uit Curaçao die al beide prikken hebben gehad. De Kamer maakt wel de kanttekening dat moet worden aangetoond dat het veilig kan en dat de uitzondering niet geldt voor landen waar een virusvariant rondgaat waar het vaccin niet tegen beschermt.

Een andere wijziging is dat er een uitzondering op de plicht komt voor mensen die op bezoek willen bij iemand die op sterven ligt, of als een naaste bijna gaat bevallen. Bovendien krijgen burgemeesters de mogelijkheid om uitzonderingen te maken in bepaalde omstandigheden.

Of de verplichte quarantaine straks ook gaat gelden voor Curaçao hangt af of het negatieve reisadvies wordt aangepast. Ziet Nederland na 15 mei het eiland weer als laagrisicogebied - land met code geel - , dan is het waarschijnlijk dat de overheid geen quarantaine verplicht. En wellicht ook geen PCR-test meer.

Het wetsvoorstel moet nu door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Die zal op 25 mei hierover in debat gaan.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram