zondag 25 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De overheid geeft vanmiddag een Relato di Dia, een Verslag van de Dag. met daarin meer versoepelingen van de maatregelen rondom Covid-19. Demissionair minister-president Eugene Rhuggenath en epidemioloog Izzy Gerstenbluth zijn aanwezig bij de persconferentie. De vertaling in het Nederlands is via dit Liveblog te volgen.

Naast versoepelingen zal de regering informatie geven over een te organiseren nationale conferentie om te voorkomen dat in de toekomst weer maatregelen genomen moeten worden.

Het Verslag van de Dag begint om 16.00 uur en NU.cw doet ‘live’ de vertaling in het Nederlands.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van het vertalen, kunnen er spelfouten in dit Liveblog zitten, onze excuses daarvoor.

 • [16:18] Het Versalg van de Dag wordt afgesloten. Dank voor je aandacht voor dit Liveblog. Graag tot een volgende keer en een fijne Moederdag!
 • [16:17] De Ássemblea’ is bedoeld om samen te kijken hoe we nu verder moeten. Met alle sectoren wordt daar samen naar gekeken.
 • [16:16] Nog niet alle maatregelen kunnen worden opgeheven omdat de 14 dagen na versoepeling nog niet voorbij zijn. Een groot gedeelte van de bevolking is intussen gevaccineerd en dat helpt om besmetting tegen te gaan. Hoe meer mensen beschermd zijn, hoe beter en we dus geen nieuwe maatregelen hoeven te nemen.
 • [16:14] Gerstenbluth legt uit dat er versoepelt kan worden doordat de cijfers er goed uit zien. Er wordt volgens de epidemioloog naar de incubatietijd gekeken. De effecten van maatregelen laten altijd op zich wachten. Het kan tot 14 dagen voordat de effecten duidelijk zijn. De meeste mensen krijgen symptomen na 7 dagen.
 • [16:12] Izzy Gerstenbluth begint met de coronacijfers. Gisteren kwamen er 6 nieuwe besmettingen bij. 1 Patiënt overleed waardoor er nu 114 mensen in totaal zijn overleden.
 • [16:11] Rhuggenaath wenst tot slot iedereen een fijne moederdag en hij dankt alle moeders. Hij hoopt met de vandaag gegeven perspectieven we verder kunnen
 • [16:10] Zoals gezegd zal er op 11, 12 en 13 mei een conferentie plaatsvinden over hoe om te gaan met het virus. Dit om te voorkomen dat er in de toekomst weer maatregelen genomen moeten worden. De sectoren toerisme, horeca, onderwijs, familie, sport, bedrijven en entrepeneurs worden voor deze Asamblea Nasiona uitgenodigd.
 • [16:08] Kapsalons, spa’s etc mogen vanaf dinsdag ook weer klanten ontvangen, dit moet wel op afspraak. De geldende maatregelen blijven wel van kracht, dus afstand en hygiëne.
 • [16:07] Sportactiviteiten zijn voor kinderen onder 18 jaar weer mogelijk en alleen in de open lucht zonder publiek, binnen sporten mag alleen met beperkte aantallen mensen. Naar het strand gaan mag van 04.30 uur en 09.00 uur en in de middag van 16.30 uur en 18.30 uur.
 • [16:06] Constructiebedrijven mogen vanaf dinsdag weer aan de slag. Mensen mogen weer naar het strand in de ochtend en eind van de middag Gyms en crossfit mogen ook weer open.
 • [16:05] Vanaf dinsdag 11 mei zal plachi di dia verdwijnen. Morgen en maandag is plachi di dia nog wel van kracht. Rhuggenaath roept mensen op geduld te hebben. Volgende week zondag geldt de autoloze zondag dus ook niet meer, De toke de keda, de avondklok blijft van kracht tot 21.00 uur.
 • [16:03] Eugene Rhuggenaath zegt dat de regering 10, 11, 12 mei een nationale conferentie organiseert. De regering wil stap voor stap de maatregelen versoepelen. Zoals eerder gezegd willen veel mensen morgen Moederdag vieren. Helaas gaat dat niet. Er zijn nog 7 dagen nodig om te evalueren.
 • We zijn in afwachting van de uitzending van de Relato di Dia.