zondag 14 april 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Na weken op slot te hebben gezeten, gaat Curaçao uit lockdown. “De cijfers van de afgelopen weken zijn dermate positief dat verdere versoepelingen verantwoord zijn”, aldus demissionair premier Eugene Rhuggenaath tijdens een persconferentie.

De lockdown gold sinds 24 maart en wordt per 11 mei opgeheven, eerder dan verwacht aangezien maandag werd aangekondigd dat de lockdown zou gelden tot 17 mei.

De bevolking mocht slechts twee dagen per week autorijden en moest zoveel mogelijk binnen blijven nadat het coronavirus voor veel besmettingen zorgde. De druk op de gezondheidszorg was nooit eerder zo hoog.

Met zes nieuwe besmettingen op zaterdag, 184 actieve besmettingen en 34 Covid-19 patiënten in het ziekenhuis vindt epidemioloog Izzy Gerstenbluth dat versoepeld kan worden, maar moeten basisvoorzorgsmaatregelen nog wel in acht worden gehouden.

De versoepelingen per 11 mei op een rij:

  • Plachi di Dia verdwijnt, de lockdown is dan voorbij;
  • Bouwbedrijven mogen weer aan het werk. Bij meer dan vijf bouwvakkers moeten er protocollen zijn opgesteld;
  • Het strand mag tussen 04.30 en 09.00 uur en 16.30 uur en 18.30 uur bezocht worden;
  • Gyms, sportscholen en crossfits mogen weer open, met name in de buitenlucht, in beperkte aantallen mag binnen sporten;
  • Jongeren onder 18 jaar mogen weer buiten sporten, echter zonder publiek;
  • Contactberoepen waaronder kapsalons, massagesalons, schoonheidssalons en spa’s mogen weer open, alleen op afspraak;

De regering stelt de komende dagen werkgroepen samen en zal tijdens een nationale conferentie worden bekeken hoe verder te gaan om nieuwe maatregelen te voorkomen. De werkgroepen worden samengesteld uit de sectoren horeca, toerisme, hospitality, educatie, religie, detailhandel en ondernemers.