maandag 8 augustus 2022 09:09
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
6 mei 2021

Human Rights Defense Curaçao (HRDC) luidt de noodklok over de omstandigheden in de vreemdelingenbarakken bij SDKK. De situatie is volgens de organisatie nog erger dan het al was. Zo verblijven crisismigranten in dezelfde cel als strafrechtelijke verdachten.

HRDC ontvangt de laatste dagen veel klachten over de misstanden in de barakken. De situatie is erger geworden nadat het cellencomplex in Barber vorige maand werd gesloten. Daardoor zitten verdachten van strafrechtelijke delicten samen met vrouwelijke crisismigranten op de vrouwenafdeling van de barakken.

Dit is volgens de organisatie in strijd met het mensenrechtenverdrag. “Vreemdelingendetentie heeft - in tegenstelling tot strafrechtelijke detentie - een bestuursrechtelijk karakter en mag om die reden geen straffend karakter hebben. De huidige mensonterende detentieomstandigheden in de vreemdelingenbarakken zijn in strijd met het bestuursrechtelijk karakter van vreemdelingendetentie.”  

Die situatie is dan ook onhoudbaar, zegt HRDC. “Het opgesloten zitten met strafrechtelijke verdachten, waaronder mensen die verdacht zijn van ernstige strafbare feiten, - leidt tot gezondheidsproblemen bij de al zeer getraumatiseerde crisismigranten. Dat uit zich in angst en wantrouwen en psychische problematiek.”

Hierdoor laten verschillende ongedocumenteerde migranten weten ‘op het punt staan te bezwijken’. Ze geven zelfs aan dat ze nog liever terugkeren naar Venezuela, het land dat ze juist zijn ontvlucht vanwege de slechte omstandigheden daar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram