vrijdag 23 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Waarom we ondanks de steeds lagere besmettingsgraad en de oplopende vaccinatiegraad nog minstens twee weken in een harde lockdown zitten met plache di dia, avondklok, niet naar het strand, niet varen, niet zwemmen na 08.00 uur en de autoloze zondag (behalve voor kerkgangers)?

Ik denk dat epidemioloog Izzy Gerstenbluth rekening houdt met de altijd bestaande tweedeling in de Curaçaose maatschappij. Een tweedeling die vooral sociaal-economisch/opleiding gerelateerd is. Veel mensen uit de armere groep laten zich (wantrouwen-fake-news-complottheorieën) niet vaccineren terwijl ze aan de andere kant in de hogere risicogroep zitten, obesitas, diabetes, ongezonde levensstijl en beroepen met een hoger besmettingsrisico.

Izzy zal koste wat het kost willen voorkomen dat er onder die groep nog een golf komt. Het is een groot dilemma want als je die groep wilt beschermen zitten we nog wel even met de maatregelen terwijl aan de andere kant de groep gevaccineerden, meer dan 45.000 mensen hebben hun eerste shot Pfizer of Moderna gehad en ruim 30.000 hebben beide inentingen gehad, bijna 76.000 in totaal dus, zeer duidelijk hun geduld en begrip beginnen te verliezen.

Het draagvlak begint in rap tempo te verdwijnen mede ook door de lage besmettingscijfers sinds een week. Zoals regering en arts tijdens de persconferentie van maandag zeiden: “je doet het nooit goed”. Indachtig de recente woorden van Dr. Fauci: ‘Het nut van het streven naar groepsimmuniteit is een onzinnige discussie. Zolang je genoeg mensen vaccineert, zullen de besmettingen sowieso dalen.’ Dat is volgens hem belangrijker dan het behalen van de mystieke grens van groepsimmuniteit.

Duitsland laat diverse maatregelen los bij krap 8% gevaccineerden. Curaçao houdt vast aan maatregelen bij ruim 18% volledig gevaccineerden en bij 46% die een of meer vaccinatiedoses hebben ontvangen. Ik zou dan ook meteen per vandaag enkele inmiddels onzinnig geworden maatregelen opheffen.

Want: waarom mag ik met mijn gezin niet naar het strand terwijl mensen wel naar de Kerk mogen? Waarom mag ik niet om 17.00 uur gaan zwemmen? Waarom mag ik niet met mijn hond naar de Zoutpannen rijden om te wandelen? Waarom mag ik niet naar de sportschool? Bepaalde maatregelen (afstand-mondkapjes) zijn nog steeds heel zinnig maar voornoemde niet.

Pepijn Bierenbroodspot

Bezoekers van onze website kunnen hun ingezonden reacties mailen naar redactie@nu.cw. Lezers die brieven, ingezonden stukken of reacties sturen ter publicatie, verlenen door inzending onbeperkt toestemming het materiaal te publiceren. NU.cw is niet verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden reacties.