dinsdag 5 juli 2022 20:37
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
5 mei 2021

De ABN Amro lijkt geluisterd te hebben naar de kritiek op haar beleid om alle bankrekeningen van klanten in het Caribisch deel van het Koninkrijk op te heffen. Het proces is tijdelijk stopgezet in afwachting van de behandeling van een wetswijziging in de Tweede Kamer. Zo schrijft de Sint Maartsense krant The Daily Herald, die een woordvoerder van de ABN Amro heeft gesproken.

Het gaat om een initiatiefwetsvoorstel van D66-Kamerlid Joost Sneller dat het mogelijk zal maken dat alle personen met de Nederlandse nationaliteit recht hebben en houden op een Nederlandse bankrekening, of ze nu in de EU (of EER) wonen of niet.

ABN Amro heeft sinds een aantal jaren het beleid dat er bij de bank geen plaats meer is voor klanten buiten Europa. In 2016 kregen de eerste klanten in het buitenland al een brief op de mat waarin hun afscheid werd aangekondigd. En in het afgelopen jaar ging het aantal opzeggingsbrieven in een stroomversnelling. Zo ook op Curaçao.

Het wordt steeds moeilijker, riskanter en duurder om diensten te verlenen buiten Europa, zegt de ABN Amro-woordvoerder tegen The Daily Herald. De bank moet zich zowel houden aan de lokale wet- en regelgeving als aan de Nederlandse Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). ABN Amro heeft daarom besloten de bankrelatie met klanten in landen met een hogere risicoscore te beëindigen. Dus ook op de eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk; met uitzondering van Aruba, dat geen hoger risicoscore heeft.

Het besluit van de ABN Amro heeft tot veel protest geleid. Een aantal klanten heeft de bank aangeschreven, sommigen dreigen zelfs juridische stappen te ondernemen. Advocaat Roderik van Hees van advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne stelde onlangs in de media dat iedereen met de Nederlandse nationaliteit recht moet hebben op een basisbetaalrekening bij een Nederlandse bank, waar ook ter wereld. De minister van Financiën ging daar eerder in een Kamerdebat over de Wwft in mee.

De woordvoerder van ABN Amro bevestigt dat er gesprekken gaande zijn over het wetsvoorstel in de Kamer en dat het proces om de rekening op te heffen daarom tijdelijk on hold is gezet.

Het wetsvoorstel noemt specifiek Caribisch Nederland. Een deel van het voorstel verwijst echter naar een nieuwe toegevoegde groep consumenten met de Nederlandse nationaliteit woonachtig buiten de EU. Dit omvat de Caribische delen van het Koninkrijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram