woensdag 6 juli 2022 21:38
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
3 mei 2021

De overheid van Curaçao heeft vorig jaar voor ruim 150 miljoen gulden aan steunmaatregelen verleend. Meer dan 34.000 personen op Curaçao konden gebruik maken van de covidsteun.

Dit blijkt uit voorlopige cijfers van den Centrale Bank van Curacao en Sint Maarten (CBCS) over de effecten van de steunmaatregelen in 2021.

De preventieve maatregelen vanwege de covidpandemie hebben de economie van Curaçao hard getroffen vorig jaar, schrijft de Centrale Bank. Het werkloosheidspercentage liep op tot boven de 24 procent. En Curaçao registreerde een historische economische krimp van 19,9 procent.

Om de meest getroffen groepen in de samenleving te ondersteunen, kwam de overheid in april 2020 met verschillende financiële steunmaatregelen. Denk aan de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW); Tijdelijke Bijstand Zelfstandige Ondernemers (TBZO) en Regeling Tegemoetkoming vaste lasten (TVL-regeling).

In totaal meer dan 34.000 mensen konden vorig jaar gebruik van maken van een van de maatregelen. De overheid trok daar meer dan 150 miljoen gulden voor uit. Zonder de steunmaatregelen zou de economische krimp in 2020 nog sterker zijn geweest, aldus de CBCS.

De maatregelen hebben ervoor gezorgd dat de armoede op de korte termijn minder snel toenam en dat de werkloosheid werd getemperd. Zonder de steunmaatregelen - vooral de loonsubsidie -  zou het werkloosheidspercentage 0,8 tot 1,5 procentpunt hoger zijn geweest, aldus de Centrale Bank.

Het dynamisch effect van de NOW en TVL-regelingen kon in de berekeningen niet worden meegenomen. Maar, schrijft de bank: “Het is aannemelijk dat zonder de steunmaatregelen meer bedrijven in faillissement zouden zijn geraakt met een grotere afname van het (potentiële) bbp als gevolg.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram