maandag 8 augustus 2022 09:31
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
|
3 mei 2021

De overheid geeft vanochtend een persconferentie over de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De verwachting is dat de maatregelen afgeschaald gaan worden maar, alle geruchten ten spijt, uitsluitsel wordt pas om 11.30 uur gegeven.

Demissionair premier Eugene Rhuggenaath, minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina en epidemioloog Izzy Gerstenbluth zijn aanwezig bij de persconferentie.

De persconferentie begint om 11.30 uur en NU.cw is erbij voor de vertaling in het Nederlands.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van het vertalen, kunnen er spelfouten in dit Liveblog zitten, onze excuses daarvoor.

 • Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht voor dit Liveblog en graag tot een volgende keer.
 • [13:41] Rhuggenaath besluit en dankt voor het geduld. Hij weet dat mensen ernaar uitkeken om uit huis te kunnen, maar het moet stap voor stap. Het geeft overlast en stress, aldus de premier. hij vergelijkt de Tweede Wereldoorlog met deze pandemie. De regering neemt de best mogelijke beslissingen zonder te weten wat er in de toekomst gebeurt. Ze proberen mensenlevens te beschermen. Hij dankt het team en benadrukt dat hij niemand wil straffen, zoals hem verweten wordt door mensen. De verkiezingen zijn voorbij en hij neemt geen maatregelen om populair te worden. Hij wil voorkomen dat de maatregelen straks weer opgeschaald moeten worden. Hij werkt mee aan een goede transitie naar een nieuwe regering.
 • [13:39] Volgens Rhuggenaath wordt er gecontroleerd op plachi di dia. Hij doet een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van mensen om zich aan de maatregelen te houden. Fer zegt dat het crisisteam de controle organiseert. De politie controleert en er zijn inderdaad auto's die zich niet aan de plachi di dia houden. Werkgevers moeten zich houden aan de voorschriften voor wat betreft Covid-19. Er wordt wel degelijk gehandhaafd. Er worden wel degelijk boetes gegeven.
 • [13:33] De cijfers vlakken wereldwijd af. Er zijn wereldwijd nog mensen die twijfelen aan het vaccin
 • [13:29] Er wordt volgens Gerstenbluth gekeken naar de manieren van een vaccinatiepaspoort. Er zijn veel vragen over. Je moet er onder meer voor zorgen dat mensen die al corona hebben gehad en maar 1 prik krijgen, toch een vaccinatiepaspoort krijgen.
 • [13:27] Niet iedereen komt opdagen voor de antigeentest, 3 dagen na aankomst op Curacao. Mensen houden zich niet aan de regels. Het lijkt erop dat op Curaçao niet wordt ingegrepen, aldus Gerstenbluth. Het is onmogelijk om achter iedereen aan te gaan die na 3 dagen getest moeten worden. Mensen die niet gaan worden wel opgespoord. Volgens Gerstenbluth is bekend wie die mensen zijn die de test niet doen en daar wordt actie opgenomen.
 • [13:24] De functie van de longen gaat achteruit door het virus met de kans dat dit andere comlicaties oplevert, zegt Gerstenbluth.
 • [13:22] Gerstenbluth zegt dat naar de context van de cijfers moet worden gekeken. Het aantal besmettingen is naar beneden gaan door de maatregelen en kreeg een push door het vaccineren van mensen. Hij legt uit dat als plachi di dia niet meer van kracht is, het aantal momenten dat mensen met elkaar in contact komen zal toenemen.
 • [13:19] Mensen die op de intensive care liggen, liggen er voor lange tijd. Er wordt een vergelijking gemaakt tussen patiënten op de IC en normale bedden in het ziekenhuis. Gerstenbluth wordt gevraagd de beslissing te onderbouwen om plachi di dia te handhaven. Rhuggenaath zegt dat plachi di dia tot 17 mei geldt. Er werd zwaar gediscussieerd over plachi di dia binnen de overheid. De afwegingen om wel of niet te openen worden uitgelegd. Er moet naar het gehele plaatje worden gekeken. Nederland heeft een schema gepubliceerd, maar volgens Rhuggenaath is het schema ingetrokken omdat alle factoren constant veranderen. Rhuggenaath legt uit dat naar verschillende factoren wordt gekeken om toch langzaam open te gaan. Hij begrijpt de frustratie over de plachi di dia.
 • [13:11] Fer zegt dat achtergrondmuziek wel toegestaan is. Daar zijn protocollen voor. Er zijn verschillende detailhandelszaken waar personeel aan het werk kan gaan. Fer roept werkgevers op om het personeel tot een minimum te beperken. Alle punten die daarover gaan, worden verder uitgewerkt.
 • [13:08] Rhuggenaath bevestigt dat er in de maatregelen voor wat betreft het zwemmen in zee niets in veranderd. Als mensen in de middag gaan zwemmen, dan kan het uit de hand lopen aangezien er niet voldoende gecontroleerd en gehandhaafd kan worden. Er wordt nog steeds over overlegd. Bijvoorbeeld mensen uit dezelfde familie of huishouden zouden misschien binnenkort tegelijk naar het strand kunnen.
 • [13:06] Het uitgaansleven kan nog niet open. Het vaccinatieprogramma en het testen van mensen kan hier een rol in spelen.
 • [13:05] Er wordt door Rhuggenaath herhaalt dat de detailhandel open kan en er maximaal 5 mensen in een winkel worden toegestaan. Het contact tussen mensen moet zo minimaal mogelijk zijn. Kapperszaken hebben hun protocollen, maar mogen nog niet open. In de loop van de week verwacht Rhuggenaath hier meer bekend over te kunnen maken.
 • Vragen in het Nederlands
 • [12:51] Om misbruik te voorkomen worden prijzen van supermarkten gepubliceerd. Het is goed dat er concurrentie is zodat de prijzen naar beneden gaan. Alleen de basismand van levensmiddelen daar heeft de regering inlvoed op.
 • [12:46] Rhuggenaath zegt dat niet Gerstenbluth de beslissingen neemt, maar hij. Er worden constant gebalanceerde beslissingen genomen. Er worden analyses gemaakt en beslissingen worden genomen als ze nodig zijn, ook bij de Indiase variant. Hoe meer mensen er gevaccineerd worden, hoe minder verschillende varianten er ontstaan.
 • [12:42] Volgens Gerstenbluth moet er gehandeld worden op basis van kennis. Hij zegt dit in het kader van de Indiase variant. De reisbewegingen tussen India en Curaçao zijn niet groot. We moeten banger zijn voor de Britse variant aangezien die veel voorkomt in Nederland. Als we het aantal contactmomenten naar beneden brengen dan zorgen we ervoor dat we minder besmet worden door onze eigen mensen uit Nederland.
 • [12:37] Rhuggenaath zegt dat er naar een oplossing gezocht is voor Moederdag. Die is helaas niet gevonden. De autoloze zondag afschaffen zou niet verantwoord zijn. Het is volgens Rhuggenaath een belangrijke dag, maar er moet een alternatief gevonden worden door mensen om de dag te vieren.
 • [12:35] De fondo di sustain werkt, maar toch verliezen mensen hun baan. Bedrijven spreken hun reserves aan en als die uitgeput zijn, dan moeten er toch mensen uit, aldus Martina.
 • [12:31] De Indiase variant is gevaarlijk, maar niet gevaarlijker dan de andere varianten. Het maakt het extra bedreigend omdat er heel veel mensen in India wonen. Als mensen zich niet aan de maatregelen houden, dan zie je dus dat er een outbreak komt. Het is van belang om andere varianten zoveel mogelijk buiten te houden. Daarom zijn de tests die momenteel worden uitgevoerd van groot belang. Eerst de PCR test en vervolgens de antigeentest na 3 dagen. Er zijn ook bij de antigeentest positief geteste mensen uitgehaald.
 • [12:28] Er worden nu stappen genomen op een verantwoordelijke manier, maar Gerstenbluth blijft benadrukken dat iedereen zich moet laten vaccineren.
 • [12:26] Gerstenbluth zegt dat er rekening moet worden gehouden met de rechten van de mensen bij het vaccineren. Om de gezondheid van mensen te beschermen raden we iedereen zich te laten vaccineren, maar we kunnen het niet verplichten.
 • [12:24] Gerstenbluth zegt dat het niveau van bescherming significant stijgt na de tweede prik met het vaccin. We willen zoveel mogelijk mensen die volledig gevaccineerd zijn. We moeten naar 89 tot 90 procent van de mensen die gevaccineerd wordt om elkaar niet meer te besmetten. Rhuggenaath zegt dat je pas bij de tweede prik veel beter beschermd bent. Hij vraagt iedereen de tweede prik te nemen. De vaccinatiebus van ABC Busbedrijf wordt nu ook ingezet.
 • [12:20] Gerstenbluth zegt dat wereldwijd wordt gekeken hoe terug kan worden gegaan naar het normaal. We moeten doorgaan met vaccineren.
 • [12:18] De vragenronde van de pers begint.
 • [12:17] MEO, SBAB en SVB willen de aanvraag voor subsidie de komende maanden efficiënter maken. Martina verwijst voor meer info naar de website www.fonodisosten.org. Er komt binnenkort een webinar met meer info.
 • [12:15] Steven Martina geeft een update over de verschillende subsidies die betaald zijn het afgelopen jaar. Er worden cijfers opgesomd. Een overzicht zal later op deze site worden gegeven. Accountant BDO heeft een goedgekeurde verklaring gegeven omtrent de uitbetaling van de subsidies. Insinuaties dat het geld verkeerd zou zijn besteed, kunnen aan de kant worden gelegd.
 • [12:11] Op psychologisch, sociaal en financieel gebied moeten verantwoordelijke beslissingen worden genomen. Het R-getal moet onder 0,7 procent. Als we aan genoeg voorwaarden voldoen, dan kunnen we verder heropenen. Afschalen moet op een verantwoorde manier zodat we terug kunnen naar het normaal.
 • [12:08] Er moet met veel factoren rekening worden gehouden. De teams binnen de overheid werken hard. Er volgt een opsomming. Al langer dan een jaar werken mensen in bestrijding van de crisis. De stakeholders zijn geinformeerd hoe het beste op een verantwoordelijke manier tot heropening kan worden overgegaan. Het gaat stap voor stap omdat je niet weet of het aantal mensen dat nu gevaccineerd is, voldoende is. Het zorgwekkende is dat er nog veel mensen in het ziekenhuis liggen.
 • [12:03] Het aantal gevaccineerden ligt nog onder 50 procent, aldus Gerstenbluth. Daarom moeten we voorzichtig zijn met weer 'open' gaan. Het moet op een verantwoorden manier gaan. Stap voor stap openen is het beste. Wat je ook doet, het is nog goed. Bij te snel openen, is er kritiek en als de maatregelen van kracht blijven is er eveneens kritiek.
 • [12:01] Ondanks dat de cijfers de goede kant op zijn gegaan, liggen er nog steeds veel mensen in het ziekenhuis. Naast Covid patiënten die op de intensive care liggen, liggen er ook andere patiënten op de IC. Op dit moment liggen er 3 tot 4 maal zoveel patiënten op de IC.
 • [11:59] Izzy Gerstenbluth neemt de cijfers door. Van 396 tests zijn 4 mensen positief getest. 73 mensen zijn hersteld 52 mensen liggen nog in het ziekenhuis van wie 24 op de intensive care. 100 procent van de virussen is de Britse variant. Doordat de verkiezingen door moesten gaan, liepen de besmettingen op. Gerstenbluth bespreekt de slide over de mortaliteit met onderscheid tussen mannen en vrouwen. In 1 maand is het aantal sterfgevallen vervijfvoudigd, blijkt ook uit de volgende slide.
 • [11:55] Het doel van de regering is om van alle maatregelen af te komen. Er moet perspectief geboden worden. Ook het vaccinatietraject wordt gevolgd. We willen niet terug naar een lockdown. Eén sector is Rhuggenaath vergeten: nummerkantoren mogen weer open, behalve op zondag.
 • [11:53] Huisbezoek is toegestaan met maximaal 4 personen. Ook daar moet afstand worden gehouden. Religieuze bijeenkomsten zijn weer toegestaan op vrijdag van 12.00 uur tot 15.00 uur en zaterdag en zondag tussen 08.00 uur en 11.00 uur. de autoloze zondag blijft van kracht. Individueel sporten blijft mogelijk in de eigen wijk.
 • [11:51] Elektronische aparaten mogen weer verkocht worden. In detailhandelzaken mogen maximaal 5 klanten worden toegelaten. Drycleaning mag weer open. Alles volgens plachi di dia. Banken mogen weer geopend worden. Klanten moeten zich aan de voorschriften houden. Constructiewerkzaamheden die noodzakelijk zijn, worden weer toegestaan.
 • [14:48] In de zee zwemmen blijft gelden volgens de geldende maatregelen, dus van 4.30 uur tot 08.00 uur. Restaurant mogen op hun terras weer gasten ontvangen. De capaciteit mag 50 procent zijn. Alleen mensen die aan een tafel zitten, mogen geholpen worden. Zondag mag er eveneens eten worden bezorgd. Trukí pan mogen van 4 tot 8 uur geopend zijn. Hardware winkels mogen weer geopend zijn.
 • [11:44] We willen voorkomen dat we het land weer in een lockdown moeten doen, daarom zal er voorzichtig worden afgeschaald. Dan de maatregelen. De toke de keda gaat vanaf 9 uur gelden. Dan plachi di dia. Het is niet verantwoord om de plachi di dia te verwijderen. Die blijft dus van kracht. Op 17 mei zal tijdens een persconferentie op dit punt terug worden gekomen. Mensen die moeten gaan werken, mogen dat wel.
 • [11:42] Er zijn veel mensen overleden de afgelopen maanden. Daarom moet er op een verantwoorden manier worden afgeschaald.
 • [11:41] Dan nu de maatregelen. Veel mensen dachten dat er op 30 april al veranderingen zouden komen. Op 20 april is al iets afgeschaald. Die maatregelen waren tot vandaag van kracht. De nu aangekondigde maatregelen gelden vanaf 4 maart.
 • [11:39] Volgens Rhuggenaath bereikten hem berichten dat er problemen zouden zijn tussen de regering en Izzy Gerstenbluth. Hij heeft volgens de premier ziel en zaligheid gestopt in d ebestrijding van het virus. Er is goed samengewerkt en zelfs als Rhuggenaath zegt dat Gerstenbluth thuis moet blijven, is Gerstenbluth aan het werk.
 • [11:37] Eugene Rhuggenaath zegt dat er hoopvolle verwachtingen zijn over de afschaling van de maatregelen. Rhuggenaath toont zijn medeleven met families die door moeilijke tijden gaan door ziekte of overlijden. Hij wenst iedereen veel sterkte.
 • [11:34] De pers is in de zaal. Over 1 minuut begint de persconferentie.
 • We zijn in afwachting van de persconferentie.

3 comments on “Liveblog | Persconferentie over laatste ontwikkelingen rond maatregelen Covid-19, live-vertaling in het Nederlands”

 1. De opmerking van Rhuggenaath de pandemie met de tweede Wereldoorlog te vergelijken is ongepast en getuigd niet van enig historisch besef.
  Shame.

 2. En maar angst blijven zaaien, op basis van 1% positieve testuitslagen, waarvan dan ook nog eens bekend is dat de tests notoir onbetrouwbaar zijn en veel vals positieve uitslagen geven. Verder opnieuw de schuld leggen bij de verkiezingsdag, hoewel de statistieken bewijzen dat dit geen stand houdt, op basis van de incubatietijd. Alles met maar één doel, namelijk de vaccinatiebereidheid weer op te schroeven. Wij, op dit eiland, zouden beter af zijn als Izzy Gerstenbluth iets beter zou luisteren naar professor Geert vanden Bossche, een gelouterde expert met een CV zo lang als mijn onderarm op het gebied van vaccinatie-ontwikkeling. In plaats van naar deze wetenschapper te luisteren kiest ons orakel, de omhooggevallen basisarts, ervoor arrogant te reageren en onze regering verkeerd te blijven adviseren. Economisch en fysiek bloed kleeft hierdoor aan zijn handen en ik hoop dat dit niet zal worden vergeten, als de massaprocessen inzake misdaden tegen de menselijkheid op gang komen. Nooit eerder in mijn leven heb ik zo vurig gehoopt op het bestaan van Karma!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram