dinsdag 5 juli 2022 22:07
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
3 mei 2021

Een derde van de docenten vindt dat de EFO-toets dit jaar niet door kan gaan. En als de EFO er dan toch moet komen, dan vindt bijna de helft van de docenten dat de toets meer dan twee weken moet worden uitgesteld.

Dat blijkt uit een enquête van Fundashon KPEK. De EFO-toets staat gepland op aanstaande woensdag, 5 mei.

Het probleem in het funderend onderwijs is volgens de stichting ‘het gebrek aan een deugdelijke voorbereiding voor de toets’. “Ruim twee derde van de docenten van groep 8 geeft aan niet alle stof voor de EFO te hebben kunnen behandelen. Bijna 70 procent van de docenten geeft aan dat hun leerlingen niet klaar zijn voor de EFO.”

Vergeleken met vorig jaar vindt meer dan 85% van de docenten dat de leerlingen van nu minder goed voorbereid zijn voor de EFO dan die van vorig jaar. Terwijl vorig jaar de EFO niet is doorgegaan.

“Wij van KPEK vinden dat je deze cijfers niet zomaar kunt negeren en doen alsof er niets aan de hand is. Je verwacht van onze beleidsmakers dat ze, gezien het rommelige verloop van de afgelopen twee schooljaren, alles in het werk zullen stellen om de negatieve effecten voor leerlingen zoveel als mogelijk te beperken. Niet dus.” Wat is erop tegen om de EFO naar een later tijdstip te verschuiven?", zo vraagt de stichting zich af.

KPEK richtte onlangs het Plataforma di Koperashon op. Hierop kunnen docenten en schoolleiders onder meer problemen en oplossingen met elkaar delen wat betreft het onderwijs in tijden van corona. Ook hield KPEK drie enquêtes onder docenten en schoolleiders. Hun conclusie: de situatie in scholen schreeuwt om aandacht.

Onder meer als het gaat om de extra kosten vanwege de crisis. De scholen vragen om een noodfonds, in de vorm van een kleine kas met verantwoording achteraf.

Maar er is behoefte aan nog meer. “What about de training van leraren hoe om te gaan met digitaal onderwijs? En wat te doen met al die leerlingen die twee jaar lang minder onderwijs hebben gekregen? Hoe zit het met extra begeleiding en ondersteuning in sociaal-emotionele sfeer voor leerlingen en studenten?”, aldus de stichting.

One comment on “Docenten: Geen EFO-toets deze week”

 1. Er is ook geen ‘onderwijs deskundig’ persoon op deze post van minister gezet.
  Jarenlang het onderwijs in een Verdom hoekje geplaatst, jarenlang dezelfde partij op onderwijs, en zie daar.
  Het is gewoon misdadig wat kinderen wordt aangedaan
  Maar ja, het blijft vriendjespolitiek op ons eiland.
  Niets meer en niets minder.
  Kennis en kunde heb je niet nodig om ‘minister’ te worden.

  Ik wil de lezer toch verwijzen naar het schokkende 4e rapport van de Antilliaanse Federatie voor Jeugdzorg.

  Shame on all of you!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram