vrijdag 23 juli 2021 15:31
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
1 mei 2021

De aankomende regering van MF/PNP-signatuur wil wél financiële steun van Nederland, maar niet het toezicht door diezelfde Koninkrijkspartner. Het toezicht zou moeten gebeuren door het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Aankomend premier Gilmar 'Pik' Pisas (MFK) zegt erkentelijk te zijn voor de liquiditeitssteun van Nederland, maar ‘de overheid van Curaçao draagt de primaire verantwoordelijkheid voor het bestuur van het land en het sociaal-economische welzijn van de bevolking.

Het principe zelfredzaamheid geldt voor de partijen MFK en PNP ook als het gaat om het Coho (Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling). Ook hier moet zelfredzaamheid voorop staan. Bovendien zet Pisas grote vraagtekens bij de kennis en ervaring van het nog op te richten orgaan.

Er wordt bij het hervormingsprogramma daarom de voorkeur gegeven aan ‘deskundige begeleiding van een ervaren instantie’ als het IMF.

12 comments on “Video | Pisas: alléén geld van Nederland, toezicht door IMF”

 1. Duidelijk, maar dan moet hij ook dat geld aan imf vragen.

  Wat beschaafd dat hij zijn zonnebril ophoudtm

 2. @ Frans Kok; Niet reageren alleen maar om te reageren. Je moet je beter informeren.
  Het interview werd in klaat lichte zon gehouden. Dhr Pisas heeft geen tien dagen geleden een hele grote en ingewikkelde operatie aan zijn oog gehad.
  En ter beschermming van zijn oog moet hij o.a. een zonnebril dragen.

 3. Dick Drayer ik heb je toch gezegd dat wij geen rooie cent van de Nederlandse belasting betaler nodig hebben. En schrijft je dit.
  Alleen wanneer wij met onze eigen oplossingen komen voor onze problemen hoop ik dat Nederland geen stokje ervoor zal zetten.

  1. Beste heer Cooper, dank voor uw bericht, we stellen het op prijs.
   Onze redactie heeft de uitlatingen van Gilmar Pisas verwoord in dit artikel. Mag ik uit uw reactie concluderen dat u binnen de partij niet op één lijn zit?
   Overigens heeft de heer Drayer niets met NU.cw van doen.

  2. Het schrijven van Cooper behoeft enige ‘verbetering’.
   Geen ‘rode’ cent?
   Hoe verklaard Cooper al het geld van de Nl belastingbetaler wat al decennia in de bodemloze put van Curaçao is verdwenen? De armoede die al jaren oploopt, de bijna 80:000 voedselpakketten die uitgedeeld zijn, etc etc
   Wat een gezwets van deze mijnheer. Walgelijk eigenlijk.
   Sorry hoor.

  3. Maar beste heer Cooper, wat zijn de plannen? Leg het ons uit. De kas is binnen 2 maanden leeg. Een overeenkomst met het IMF, als dat al mogelijk zal zijn, gaat maanden duren. Ik neem aan dat u weet dat wanneer niet aan de voorwaarden die door Nederland zijn gesteld er geen geld zal worden overgemaakt naar Curaçao? Heeft u verder enig idee hoeveel geld en ondersteuning Curaçao heeft ontvangen? Kent u de uitdrukking: de wal zal het schip keren en wel binnen 2 maanden vanaf nu. Ik wens u in ieder geval heel veel sterkte met uw wensdromen.

  4. Geachte mijnheer Cooper,
   Curaçao heeft Nederland altijd nodig gehad.
   Dus maar niets meer vragen of ontvangen van Nederland?
   Misschien kunt u nog wat uit Venezuela losmaken?
   Dan weet U zeker dat binnen een jaar de inflatie in Curaçao meer dan 100% wordt.
   Succes met Deelname aan deze coalitie.
   Ga door zoals jullie 24 maart 2017 begonnen zijn en verder gaan met onreglementaire benoemingen, promoties en bonussen.
   Hopelijk zullen jullie ook nog achter jullie oren krabben om aan quorum te komen wanneer dat nodig is. Blijf dan zelf maar weg en kom dan nooit meer terug.
   U kunt mijnheer Pisas ook nog een advies geven over wat zijn eerste plan is “ aan de slag” daar kan je alle kanten mee op.
   Succes , ook met Uw screening.

 4. De IMF en Worldbank zijn entetiteiten met heel strenge toezicht voorwaarden gewoon even een praatjie hebben met de regering van St.Maarten over hun relatie met de Worldbank.
  Project duren lang om van de grond af te gaan door de strenge voorwaarden dat wij als eilanden niet kennen.
  Laten we echt ons huiswerk doen voordat we hulp vragen aan de IMF, in het verleden hadden we kennis gemaakt met de IMF en het was echt niet gemakkelijk.

 5. Inderdaad spreekt Charles Cooper ('geen rooie cent van de Nederlandse belastingbetaler nodig') Pik Pisas volledig tegen.

  Overigens is het niveau dat Pik Pisas in zijn interview etaleert ronduit beschamend. En dan heb ik het alleen over de inhoud, over zijn tenenkrommende Nederlands (toch wel toch wel toch wel) wil ik het niet eens hebben. Iemand die op dit niveau redeneert hoort bij Mangusa de boodschappen in te pakken, maar op Curacao wordt hij ministerpresident.

  Miguel Pourier draait zich in zijn graf om als hij deze payaso ziet.

 6. Goedemorgen! Allereerst neem ik (beleefd) de vrijheid te reageren op bovenstaande bericht. Het moet mij van het hart dat ik blij verrast ben met een reactie vanuit de politiek (dhr. C. Cooper) op het bericht. Niet zozeer vanwege de inhoud, maar veel meer vanuit het gegeven dat deze politicus van zich laat horen in de commentaren. Dat betekent dat hij werkelijk openstaat voor hetgeen er in de media wordt vermeld. Dat is mooi om te kunnen waarnemen, want dat bevordert het directe contact met de politiek.
  Het is dan weer erg jammer dat de reactie van dhr. Cooper niet ter zake doende is, omdat hij veronderstelt dat het bericht geschreven is door dhr. Drayer. Kennelijk is dit een allergische reactie op de persoon Dick Drayer in plaats van op de inhoud van het bericht. Het ‘op de man spelen’ is dan ook nog misplaatst, vanuit het oogpunt dat de politiek zich vooral op de inhoud moet richten en niet op de persoon.

  Overigens is het uitgangspunt “zelfredzaamheid” een loffelijk streven van deze coalitie. Of die zelfredzaamheid ook reeel is (kan worden gedragen), is nog maar de vraag. Curacao maakt deel uit van het Koninkrijk en is gebonden aan de financiële afspraken (Landspakket) met een duidelijk verantwoordingskader (COHO). Dit is een package-deal.
  Beter zou zijn als dhr. Cooper uitlegt waarom hij vindt dat het Landspakket (het geld van de Nederlandse belastingbetaler) niet nodig is. Die uitleg ontbreekt vooralsnog in zijn bericht. Wanneer dhr. Cooper kan uitleggen dat de package-deal niet nodig is, kan ook de Nederlandse regering meedenken in andere oplossingen en zo het welzijn en de belangen van het Curaçaose volk behartigen in samenwerking met deze coalitie. Ik ben erg benieuwd naar de reactie van dhr. Cooper. Immers, het is van groot belang dat het volk van Curacao begrijpt waarom deze coalitie MFK/PNP kiest voor (duurder) lenen bij het IMF in plaats van kosteloos lenen bij de Nederlandse overheid. Indien het gaat om het bekostigen van ‘het eergevoel, de trots, de autonomie, de zelfredzaamheid’ …dan is dat een dure grap die door de bevolking van Curacao moet worden gedragen. Uitleg is dus echt nodig, meneer Cooper! Ik lees het graag als ingezetene van Curacao (met sedula en stemrecht). Mi ta tende…mi ke komprande…

 7. 3 miljard gulden schuld daar hoor je noch Cooper noch Pik P over. Want laten we wel wezen ook de partij van beide heren heeft na 2012 een blauwe maandag 'geregeerd' en mensen op plekken geplaatst zonder enige kennis zonder tja, vul maar in.
  En dat terwijl het land zo mooi gesaneerd was in 2010.
  Alles vanaf 2010 tot aan de dag van vandaag is een gotspe. Niets maar dan ook niets heeft welke regering ook er iets van gemaakt. De armoede )(daar roept iedereen nu over) de wegen (je gebit rammelt in je mond) de gepensioneerden die 12.5% moeten inleveren, en als ze met hun tweetjes zijn is dat 25%, en, en, en.
  Dan durven ze binnen de regering/staten nog te bakkeleien over de hoogste schaal van 18. En verder komen ze niet.
  Wanbeleid en een eerste klas bananen republiek. Niets meer, niets minder. Shame on all of you!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram