woensdag 7 juni 2023 10:58
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
30 april 2021

De Surinaamse krijgsraad was vandaag snel klaar met de behandeling van de zaak van de Surinaamse ex-president en Desi Bouterse. Al bij de tweede vraag van de krijgsraad zei Bouterse gebruik te willen maken van zijn zwijgrecht.

De wens van Bouterse om zich niet te laten verhoren, zoals de bedoeling was van de zitting van vandaag, kwam voor alle aanwezigen als een verrassing. Het doel was juist dat Bouterse de mogelijkheid zou krijgen zijn kant van de zaak te vertellen. Na een korte schorsing besloot de president van de krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, de zitting te verdagen naar 31 mei.

Bouterse staat terecht voor zijn aandeel in de decembermoorden van 1982. Hij werd in november 2019 veroordeeld tot twintig jaar cel. Omdat hij tijdens dat proces nooit aanwezig is geweest, werd hij bij verstek veroordeeld. Daarna tekende hij verzet aan, waardoor de krijgsraad zijn zaak opnieuw in behandeling moest nemen.

Bouterses advocaat Irwin Kanhai legde na afloop van de zitting aan journalisten uit waarom Bouterse zich niet heeft laten verhoren. "Er zijn genoeg verhoren geweest, er is niks toe te voegen aan het verhoor van 2004, het is nu zestien jaar later. Dat verhoor houdt nog steeds stand. Je kan je ook niet altijd herinneren wat je toen gezegd hebt", aldus Kanhai.

Beeld: Suriname Herald
-- Advertentie --

One comment on “Bouterse zwijgt in proces decembermoorden”

  1. Onbegrijpelijk: je wordt bij verstek veroordeeld en daar blijft het dan bij. Nu zijn we 16 jaar verder en die crimineel beroept zich op zijn zwijgrecht . Pim Fortuyn kon wel afgeschoten worden en dat was zeker GEEN moordenaar. Waarom heeft Nederland dit individu dan wel laten lopen ? Ik denk dat ik het weet: omdat werkelijk Alle grote leiders zelf ook criminelen zijn. Er is niets smeriger te bedenken dan de " politiek "

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram