vrijdag 30 juli 2021 11:47
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
30 april 2021

Het roer moet om, vinden de beoogde nieuwe regeringspartijen MFK en KNP. Curaçao moet zelfredzaam worden, 'zelf boontjes doppen' bij de aanpak van financiële en sociaaleconomische problemen. Daar past volgens de partijen dan ook geen toezichtsorgaan als het Coho bij.

De MFP en PNP zullen vanmiddag het nieuwe regeerakkoord ondertekenen. In een brief aan de vier parlementen in het Koninkrijk geven ze alvast een toelichting op hun visie.

De economie van Curaçao is de afgelopen jaren alleen maar achteruitgehold, zo constateren de MFP en PNP. En door de coronacrisis zijn de financiële en sociaaleconomische problemen nog verder verslechterd. Tegen die achtergrond pleiten de partijen voor een andere aanpak. Het roer moet om: “Niet de openbare financiën maar het welzijn van de burger van Curaçao als vertrekpunt.” De problemen op Curaçao vragen volgens beide partijen niet alleen om liquiditeit maar vooral ook om een structurele aanpassing; om uiteindelijk economisch zelfvoorzienend te worden.

In dit licht moet het roer volgens de partijen ook om als het gaat om de verhoudingen binnen het Koninkrijk. MFK en PNP benadrukken het onderscheid tussen gebonden en vrijwillige samenwerking. De partijen zeggen erkentelijk te zijn voor de liquiditeitssteun van Nederland maar ‘de overheid van Curaçao draagt de primaire verantwoordelijkheid voor het bestuur van het land en het sociaaleconomische welzijn van de bevolking. “Zelfredzaamheid: zelf boontjes doppen”, zo staat het in de brief vetgedrukt.

Dit principe geldt voor de partijen ook als het gaat om het Coho (Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling). Ook hier moet zelfredzaamheid voorop staan. Bovendien zetten MFP en PNP grote vraagtekens bij de kennis en ervaring van het nog op te richten orgaan. Er wordt bij het hervormingsprogramma daarom de voorkeur gegeven aan ‘deskundige begeleiding van een ervaren instantie’ als het IMF.

De partijen schrijven tot slot het op prijs te stellen als de Nederlandse regering hen zal steunen in het aangaan van besprekingen met het IMF.

3 comments on “Beoogde coalitie MFK en PNP: Eigen boontjes doppen”

 1. Goedemiddag,
  Lofwaardig streven om de eigen boontjes te doppen.
  Tot op heden is dat na 2010 nog niet gelukt.
  Om bij het IMF aan te kloppen lijkt een simpele oplossing om niet afhankelijk te zijn van Nederland. Of het IMF daar mee akkoord zal gaan zonder tussenkomst van Nederland is nog maar de vraag. Men moet zich wel realiseren dat elke cent geleend van het IMF terug betaald moet worden. Het IMF zal ook eisen gaan stellen aan hervormingen, dan ben je met handen en voeten gebonden aan het IMF. Het is een keuze.

 2. Zelfredzaamheid en eigen boontjes doppen, de droom van mfk; het is als een puber die er in alle onwetendheid naar snakt om al zelfstandig te kunnen zijn en ondertussen ondoordachte dingen doet. Weg onder moeders toezicht of het beter denken te weten dan de leraar op school.

  Mfk en in haar kielzog meegezogen (anders mogen ze niet meedoen in de coalitie), de pnp, openen nu alvast de deuren voor grote financiele puinhopen; vooral veel uitgeven, zieltjes winnen en na ons de zondvloed, zo lijkt het. Elke vorm van enig constructief financieel beleid wordt nu al, op voorhand, overboord gegooid. En de Rijks Minister Raad (lees: Nederland) mag zich er vooral niet mee bemoeien. Vandaar dat de Coho afgeserveerd wordt door de nieuwe al-wetende coalitie. "Bedankt voor uw bijdrage maar het gaat je niet aan waaraan wij het verspillen".

  Het roer moet om volgens onze heldere denkers. Daarbij vergeten ze gemakshalve dat het roer al decennia lang telkens opnieuw omgegooid is. En daarbij bleek dat de zelfredzaamheid en eigen boontjes kunnen doppen, nog nooit uit de verf is gekomen. Sterker nog, we zakken steeds verder weg.
  Zeker, de lieden die aan het roer komen te staan (wat nu zo drastisch om moet), die zullen er wel bij varen. Maar of het volk enige structurele welvaartsgroei gaat ervaren, zonder financiele (overheids-)zorgen, dat durf ik wel te betwijfelen.
  Ban wak.

 3. Haha
  Misschien kan mn de MFK 2010-2012, en de korte tijd dat zij het land ‘mochten leiden’ de burger uitleggen hoe ‘de eigen boontjes werden gedopt, de eigen broek werd opgehouden, bv.etc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram