Door: NU.cw
28 april 2021

Sint Maarten heeft volgens staatssecretaris Knops voldoende bewezen dat het de eerder gemaakte afspraken over het Landspakket en de oprichting van het Coho steunt. Daarom kan Sint Maarten weer rekenen op de liquiditeitssteun van Nederland.

Dat schrijft Knops in een brief die vandaag aan de Tweede Kamer is verstuurd. Het gaat om de vijfde tranche liquiditeitssteun, bedoeld voor het tweede kwartaal van 2021. Hiermee is een bedrag van 39 miljoen gulden gemoeid.

Knops hield onlangs de hand op de knip vanwege de petitie die het parlement van Sint Maarten had ingediend bij de Verenigde Naties. De petitie gebruikte woorden als ‘vermeende aanhoudende daden van rassendiscriminatie’ en ‘vermeende schendingen van de mensenrechten’. Daarbij doelde het op de covidsteun van Nederland met de daarbijbehorende voorwaarden en de oprichting van het Coho (Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling). Volgens Knops viel deze petitie niet te rijmen met de eerder uitgesproken steun van het parlement voor de liquiditeitssteun en het Coho.

Maar die steun lijkt Nederland nu toch weer te voelen. Knops heeft op 16 april een brief ontvangen waarin de voorzitter van het Sint Maartense parlement hem heeft overtuigd dat er wel degelijk overeenstemming is over de oprichting van het Coho.

“Ik heb inmiddels voldoende bevestiging gekregen ten aanzien van de aanwezige steun van de Staten van Sint Maarten voor het Landspakket en het traject richting de totstandkoming van de Rijkswet Coho. Daarmee kon worden overgaan tot besluitvorming over de vijfde tranche liquiditeitssteun aan Sint Maarten”, aldus Knops.

Het geld wordt overgemaakt zodra de premier van Sint Maarten, Silveria Jacobs, de Uitvoeringsagenda heeft ondertekend. Dit zal op korte termijn gebeuren, zo eindigt Knops zijn brief.

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram