woensdag 6 juli 2022 21:23
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
25 april 2021

Het aantal vaccinaties per dag lijkt achter te blijven bij de toegezegde 7.000 tot 9.000 vaccinaties per dag. De afgelopen week werden gemiddeld nauwelijks 1.800 mensen per dag gevaccineerd. Volgens medisch leider van het vaccinatieprogramma Jerry Semper zijn de achterblijvende cijfers te verklaren door een model volgens de Innovatietheorie van Rogers, zo legt hij NU.cw uit.

Afgelopen maandag hadden 55.971 mensen hun eerste vaccinatie ontvangen, vandaag waren dat 68.153 mensen. In een week tijd zijn dus 12.501 mensen gevaccineerd, gemiddeld 1.785 mensen per dag.

Het verschil tussen het toegezegde aantal vaccinaties per dag en het daadwerkelijke aantal is volgens Semper te verklaren. "We zijn volgens de Innovatietheorie van Rogers terecht gekomen in de fase van de 'late majority'", aldus de arts.

De theorie vertelt iets over de verspreiding van een nieuw product of idee binnen een groep. Rogers onderscheidt vijf stadia, waarin vijf verschillende groepen worden onderscheiden die het product of nieuwe idee accepteren.

Semper legt de theorie uit. De 'innovators' willen als eerste het vaccin hebben. De 'early adopters' zijn ook uit op nieuwe dingen en worden gekenmerkt door een sterke groei in afzetten van het produkt. De 'early majority' is de eerste grote groep die het vaccin wilde en bereikte daar zijn volwassenheidsfase.

Semper zegt tegen NU.cw dat Curaçao zich bevindt in de 'late majority' fase. Het overgrote deel van de bevolking is bekend met het vaccin, maar het vaccineren zal ook langzaam afnemen in deze fase. "De mensen in deze groep zoeken naar een reden om niet te vaccineren. Als je dan aandringt, dan gaan ze niet", aldus Semper.

De 'laggards' zijn de achterblijvers en zij laten een verdere afname van het vaccineren zien. Volgens Semper zal zeven tot acht procent niet bereikt en dus niet gevaccineerd worden.

Innovatietheorie van Rogers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram