woensdag 31 mei 2023 14:56
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
23 april 2021

Vanaf vandaag zijn ruim 1,9 miljoen gerestaureerde archiefstukken over het Nederlandse slavernijverleden digitaal te bekijken. Iedereen kan nu zelf nagaan wat er bijvoorbeeld gebeurde aan boord van de schepen en op de plantages, of je nu wetenschapper bent of leek.

Demissionair minister Van Engelshoven van Wetenschap heeft vandaag in Den Haag de pagina ‘nationaalarchief.nl/slavernijverleden’ gelanceerd.

Het gaat om documenten als scheepsjournalen, plantagelijsten, ladingoverzichten, rekeningen en zakelijke maar ook persoonlijke brieven, vaak nog niet eerder onderzocht. De stukken zijn afkomstig van bijvoorbeeld de West-Indische Compagnie en de Sociëteit van Suriname.

Het digitale archief is het resultaat van een jarenlange samenwerking van het Nationaal Archief en KB, de nationale bibliotheek, met negen erfgoedinstellingen uit Nederland, Engeland, Guyana en Suriname.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram