woensdag 21 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Consumentengoederen en diensten op Bonaire waren in het eerste kwartaal van dit jaar goedkoper dan een jaar eerder. Dat meldt het Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook op Saba en Sint Eustatius daalden de prijzen. De cijfers zijn op basis van de consumentenprijsindex (CPI) Caribisch Nederland.

De prijzen op Bonaire zijn 3,2 procent lager dan een jaar eerder. Vorig kwartaal was de inflatie -5,2 procent en in het eerste kwartaal van 2021 -3,2 procent.

De lage inflatie is volgens het CBS vooral toe te schrijven aan de toeslagen die de overheid per 1 mei 2020 verstrekt op elektriciteit, water en internet. Zo was water 16 procent goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen voor voeding bleven ongeveer gelijk, voor pluimvee daalde de prijzen met drie procent en de prijs voor vers fruit ging 1,5 procent omhoog.  

Op Sint Eustatius waren consumenten 0,7 procent duurder uit dan een kwartaal eerder. In vergelijking met het laatste kwartaal van 2020 stegen de variabele tarieven van elektriciteit met ruim 10 procent. Ook bijvoorbeeld de prijs van benzine steeg met 1,7 procent.

De bevolking van Saba was in het eerste kwartaal 1,2 procent goedkoper uit dan het jaar ervoor. Het verschil in de variabele tarieven van elektriciteit steeg met ruim 26 procent in vergelijking met vorig kwartaal. Daarentegen daalden de prijzen van voedingsmiddelen en toiletartikelen, aldus het CBS.

De consumentenprijsindex was door de corona-lockdown moeilijk te bepalen, zegt het CBS. Door de coronacrisis moest rekening worden gehouden met veranderend koopgedrag, prijswaarneming die werd bemoeilijkt en goederen en diensten die niet beschikbaar waren.

In dit geval werd er volgens het CBS gebruik gemaakt van een fictieve prijs op basis van de prijsontwikkeling van een soortgelijk product of het aanhouden van de laagste prijs van het product.