vrijdag 23 februari 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Het voedselhulpprogramma van het Nederlandse Rode Kruis op St Maarten, dat eind deze maand afloopt, zal niet definitief stoppen. Het programma zal worden opgepakt door het St. Maarten Development Fund (SMDF).

Dat zei premier Silveria Jacobs maandag tijdens een bijeenkomst met parlementsleden die aangaven bezorgd te zijn over de beëindiging van het programma, zo meldt de Daliy Herald.

Het gezamenlijke voedselprogramma van het Nederlandse Rode Kruis, SMDF, K1 Direct, Come Center en Freegan Food Foundation werd vorig jaar gestart om de meest kwetsbaren te helpen die getroffen zijn door de economische gevolgen van de covidpandemie.

“Het programma loopt ten einde wat betreft de uitvoering ervan via het Nederlandse Rode Kruis”, zei de premier. “We hebben gesprekken gehad met het Nederlandse Rode Kruis en de SMDF, die een aantal van onze programma’s al uitvoert. Het plan is om, in samenwerking met het ministerie van VSA (Volksgezondheid, Sociale Ontwikkeling en Arbeid, red.), die overgang te leiden.”

Jacobs zei ook dat ze vragen had gekregen over mogelijk misbruik van het programma. De premier: “We zouden beslist geen programma willen overnemen dat profiteert van de overheid, of het nu gaat om het geld van de Nederlandse overheid of dat het ons geld is dat we van de Nederlandse overheid gaan lenen en zullen moeten terugbetalen. We willen degenen helpen die het nodig hebben en niet dat mensen er misbruik van maken.”

Nederland heeft toegezegd het voedselhulpprogramma te financieren. Om hoeveel geld het gaat, is nog niet bekend.