zaterdag 25 september 2021 03:00
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
20 april 2021

De overheid geeft vanochtend een persconferentie over de eerste stappen van afschaling van de coronamaatregelen. Demissionair premier Eugene Rhuggenaath, epidemioloog Izzy Gerstenbluth en medisch leider van het vaccinatieprogramma Jerry Semper zijn aanwezig bij de persconferentie.

De persconferentie begint om 11.30 uur en NU.cw is erbij voor de vertaling in het Nederlands.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van het vertalen, kunnen er spelfouten in dit Liveblog zitten, onze excuses daarvoor.

 • [13:18] Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht voor dit Liveblog. Graag tot een volgende keer.
 • [13:17] Rhuggenaath zegt dat er een brief naar premier Goncalves van de Grenadines is gestuurd nav de vulkaanuitbarsting. Volgens de premier geven de walk ins een goede mogelijkheid aan iedereen om zich te laten vaccineren. Hij roept iedereen om zich te laten vaccineren. Doe het niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Er zijn nu kleine stappen genomen naar afschaling. Dat betekent niet dat het gevaar is geweken. Als dit niet goed gaat, dan zullen de maatregelen weer worden teruggedraaid. Laten we ons ervan bewust zijn dat er perspectief wordt geboden, maar hou je wel aan de maatregelen. Bescherm elkaars leven.
 • [13:13] De toke de keda blijft volgens Fer tot 19.00 uur.
 • [13:12] Semper richt zich in het Engels tot Engelssprekenden op het eiland om zich te laten vaccineren.
 • [13:11] Mensen op intensive care kunnen gewoon bloed ontvangen van een donor die gevaccineerd is tegen corona.
 • [13:09] Het vaccin heeft de dood niet als gevolg. Er kunnen bijwerkingen ontstaan. Nergens in de wereld zijn gevallen bekend waar mensen ten gevolge van het vaccin. Er zijn andere redenen waardoor mensen komen te overlijden.
 • [13:07] Semper zegt dat er wordt nagedacht over een priklocatie op Banda Bou. Dat wordt hopelijk binnenkort bekendgemaakt.
 • [13:06] Er heeft een debriefing plaatsgevonden met de aanstaande regering. Daarbij is aangegeven dat de huidige regering altijd beschikbaar is om informatie te geven, aldus Rhuggenaath.
 • [13:04] Het proces om ongedocumenteerden legaal te maken, moet niet samenvallen met het geven van een vaccin, zegt Rhuggenaath. Over het afgeven van een tijdelijke vergunning wordt nagedacht.
 • Vragen in het Nederlands
 • [12:53] De regering heeft via de gouverneur een verzoek gedaan aan Defensie voor bijstand. Curmil heeft training gehad als buitengewoon agent van politie. Hoe lang dit zal duren.
 • [12:51] Semper zegt dat het ziekenhuis cijfers van medisch personeel dat gevaccineerd is, niet mag geven. 22.000 mensen zijn met Pfizer gevaccineerd en daarvan heeft niemand Covid gekregen.
 • [12:49] Mensen uit een hoog-risico land moeten een PLC formulier invullen, zegt Gerstenbluth. Als je die invult dan krijg je een link om een antigeentest te doen.
 • [12:45] Tot vrijdag is marinebasis Parera actief. Vanaf maandag moet iedereen naar WTC.
 • [12:44] Semper zegt dat ze een consistente boodschap willen uitdragen.
 • [12:42] Rhuggenaath zegt dat gekeken wordt hoe meer mensen gemotiveerd kunnen worden om zich toch te laten vaccineren. We doen er alles aan om zoveel mogelijk volwassenen te laten vaccineren.
 • [12:37] De WHO moet volgens Semper nog bepalen bijj welk percentage groepsimmuniteit ontstaat. Het zou ideaal zijn om 85 procent te bereiken. Pfizer doet hier onderzoek naar om te bepalen wanneer groepsimmuniteit ontstaat.
 • [12:36] Mensen die naar een begrafenis gaan, hebben een bewijs nodig. Dus een uitnodiging bijvoorbeeld. De familie bepaalt wie er naar de begrafenis gaat.
 • [12:34] Rhuggenaath zegt dat alle sectoren geëvalueerd worden. Niet alles is geopend, dan zullen er teveel mensen op straat zijn en neemt het risico op besmetting toe. Kappers, drycleaning etc mogen nog niet open. Het hangt af van het verloop van de besmettingen wat er nog meer open kan. Lesley Fer zegt dat het om vitale beroepsgroepen gaat die open gaan.
 • [12:30] Gerstenbluth zegt dat hij het liefst ziet dat iemand alleen in de auto zit. Mocht het toch nodig zijn, zorg dan dat je afstand houdt.
 • [12:28] Het woord 'herstellen' is eigenlijk niet van toepassing. Het gaat erom of je niet meer besmettelijk bent voordat je uit isolatie gaat. Er zijn mensen die lange tijd symptomen hebben. Op het moment dat je uit isolatie gaat, dien je minimaal 4 weken te wachten voordat je gevaccineerd wordt. Volgens Semper is een tweede prik niet nodig als je binnen 6 maanden al Covid hebt gehad.
 • [12:25] Gerstenbluth zegt dat het lastig is voor huisartsen om een verklaring te geven voor een werkgever waarin staat dat iemand niet meer besmettelijk is. Een antigeentest kan aantonen dat je niet meer besmettelijk bent. De meerderheid van de mensen zijn na 10 dagen niet meer besmettelijk.
 • [12:23] Gerstenbluth zegt dat de Indiase variant niet op Curacao is. Hij zegt dat niet duidelijk is of we ons echt zorgen moeten maken over deze variant. De drie andere varianten zijn nog niet gedetecteerd.
 • [12:20] Respecteer elkaar, we zijn één Curacao. We moeten hier samen uitkomen.
 • [12:19] Bij deze pandemie is er een medisch en logistiek gedeelte. Logistiek is er veel veranderd. Vanaf zondag 25 april moet iedereen die een afspraak heeft voor de tweede prik met Pfizer naar het WTC. Datum en tijd blijven hetzelfde. De walk in gaan gewoon door.
 • [12:17] Ongedocumenteerden kunnen vanaf morgen gevaccineerd in het WTC, ook als walk in. Er zal niemand gedeporteerd worden, zegt Semper in het Spaans.
 • [12:16] De directeur van Pfizer heeft volgens Semper gezegd dat we over 6 maanden weer een shot moeten krijgen. Dat kan best zo zijn. We moeten dat afwachten. Blijf in contact met ons. Mail, app of bel.
 • [12:13] De andere ingrediënten doen ook geen kwaad. Het kan zijn dat iemand een allergische reactie krijgt.
 • [12:12] De lange termijn gevolgen van het vaccin zijn niet duidelijk. Pfizer en Moderna bevatten Mrna. Het is onmogelijk dat mensen na langere tijd nog gevolgen ondervinden van vaccinatie. Het is een genetische code en na lange tijd is die niet actief meer in je lichaam.
 • [12:10] Niet alle neuzen krijgen we tegelijkertijd in dezelfde richting. Maar blijf in contact met ons en app of mail ons. Er zijn inmiddels duizenden apps en mails gestuurd. Die probeert Semper allemaal te beantwoorden. Hij geeft het voorbeeld van een jongeman die hij zelf heeft opgebeld.
 • [12:08] Er zijn 10 miljoen artsen wereldwijd en op Curacao zijn er 3 die in de picture zijn die vaccineren voorstaan. Alle medici in de wereld hebben hetzelfde doel. Wat wint Izzy bij het oproepen tot vaccineren. Zijn salaris gaat er niet door omhoog. We willen vooruit en we gebruiken onze kennis om mensen te overtuigen om te vaccineren.
 • [12:05] Semper staat wederom stil bij de mensen die rouwen. Semper zegt niet van ophef te houden. Mensen die nog steeds twijfelen of niet gevaccineerd willen worden, moeten respect hebben voor mensen die wel gevaccineerd worden. Mensen mogen hem bellen om uit te leggen waarom ze niet gevaccineerd willen worden.
 • [12:03] Gerstenbluth begrijpt dat maatregelen afgeschaald moeten worden, maar we moeten ons aan de bestaande maatregelen blijven houden. Als we dat niet doen en het aantal besmettingen loopt weer verder op dan zullen de maatregelen weer verscherpt moeten worden.
 • [12:02] Als we geen maatregelen nemen en niet vaccineren, kijk dan wat er gebeurt in Brazilië. Daar gaan veel mensen dood. Als je besmet bent, bestaat de kans dat je maanden daarna nog klachten hebt. Je kwaliteit van leven zal er ook door afnemen.
 • [12:00] Het klopt niet wat er op social media staat. De vraag is wat er gebeurt als we niet doen wat we nu doen. Dus niet vaccineren en geen maatregelen. Het virus is intussen gemuteerd, dit is na de ontwikkeling van het vaccin. Door te vaccineren zal het virus ook minder muteren.
 • [11:56] Gerstenbluth reageert op uitlatingen op social media. Er worden beschuldigingen gedaan dat men de hele bevolking wil vermoorden. Het vaccin heeft als doel om de bevolking te redden. We willen de gezondheid van iedereen beschermen en verbeteren.
 • [11:55] Het aantal bewegingen op straat moet zoveel mogelijk worden voorkomen. Blijf afstand houden en hou je aan de maatregelen.
 • Door het hoge aantal bezoekers is de website van NU.cw gecrasht. Onze excuses.
 • [11:50] Volgens Gerstenbluth moeten we het ziekenhuis in de gaten houden. Daar liggen nog steeds veel patiënten.
 • [11:49 ] Izzy Gerstenbluth verontschuldigt zich aangezien hij nog geen cijfers kan laten zien. Het r-getal blijft onder de 1. De maatregelen helpen en ook het vaccineren draagt bij aan de verlanging van het aantal besmettingen.
 • [11:47] Het vaccineren moet vooral doorgaan en het aantal besmettingen moet verder omlaag. De gezondheidzorg staat nog steeds onder druk. Het ziekenhuis ligt nog steeds te vol.
 • [11:46] Op zondag kunnen nog geen kerkdiensten plaatsvinden. De autoloze zondag blijft van kracht.
 • [11:44] Auto’s kunnen bij een carwash worden gewassen. Bestuurders moeten in de auto blijven zitten
 • [11:43] Bij begrafenissen mogen maximaal 10 mensen aanwezig zijn.
 • [11:42] Werknemers moeten zoveel mogelijk thuis blijven en vanuit huis werken. Mensen die echt moeten werken dienen een ontheffing te hebben. Alle voorzorgsmaatregelen blijven van kracht.
 • Door het vele verkeer is onze website gecrasht en ontbreekt informatie in deze liveblof. Onze excuses daarvoor.
 • [11:37] Truki pans en restaurants mogen tot 8 uur 's-avonds bezorgen.
 • [11:35] We kunnen niet afschalen zoals we willen. Op sociaal gebied en economisch wordt gekeken wat er mogelijk is. Vanaf 21 april kan er in de ochtend weer gezwommen worden.
 • [11:33] Eugene Rhuggenaath zegt dat beloofd is om verder te evalueren over de maatregelen en de situatie in het ziekenhuis. Er is gekeken op welke wijze eerste stappen gezet kunnen worden tot 'verzachten' van de maatregelen. Op het ziekenhuis ligt nog steeds flinke druk. De intensive care zit bijna vol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram