zaterdag 1 april 2023 13:56
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
16 april 2021

Hoeveel mensen op Curaçao hebben inmiddels een coronabesmetting gehad, misschien wel zonder dat ze het weten, en hebben daarmee antistoffen opgebouwd? De Stichting Rode Kruis Bloedbank gaat dat onderzoeken, zo laat directeur Ashley Duits weten aan Nu.cw.

Het onderzoek moet een beeld geven van hoe ver Curaçao nog verwijderd is van de broodnodige groepsimmuniteit.

De Bloedbank gaat, meldt Duits, een zogeheten prevalentie-onderzoek doen. Prevalentie wil zeggen: hoeveel gevallen per (honderd)duizend zijn er op een bepaald moment onder de bevolking? Terwijl incidentie kijkt naar de nieuwe gevallen die erbij komen, kijkt prevalentie naar het percentage bestaande gevallen.

Hiervoor zijn - naast data van de PCR-tests van de huidige patiënten - ook gegevens nodig van personen die al een infectie hebben doorgemaakt. En die krijgt de Bloedbank  door in het bloed te kijken of er antistoffen tegen het coronavirus inzitten.

De Bloedbank doet het onderzoek onder haar bloeddonoren. “Daarbij wordt (anoniem) gebruik gemaakt van het reservemateriaal dat wordt opgeslagen na een bloeddonatie”, legt Duits uit. Vervolgens wordt er ook bij de donaties die de komende tijd plaatsvinden het bloed gecheckt op antistoffen. “Dit geeft dan een goed beeld hoe snel de immuniteit binnen onze populatie wordt opgebouwd.”             

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram