vrijdag 30 juli 2021 11:45
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
16 april 2021

De overheid geeft vanochtend een Relato di dia, een Verslag van de Dag. Er worden meer details bekend gemaakt over het vaccinatietraject. Leider van het vaccinatieprogramma Jerry Semper en directeur Communicatie Maharo Isenia zijn aanwezig tijdens de Relato di Dia.

Het Verslag van de Dag begint om 11.30 uur en de Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er (spel-) fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • [12:11]Tot zover het Verslag van de Dag. Dank voor je aandacht en graag tot een volgende Liveblog.
 • [12:10] Isenia herhaalt dat de regering werkt aan perspectieven om de maatregelen af te schalen. Daar zal binnenkort over gecommuniceerd worden.
 • [12:08] Voor wat betreft een vaccinatiepaspoort zijn er intussen vliegmaatschappijen die zo'n paspoort eisen. Wat betekent het als mensen gevaccineerd zijn voor hun bewegingsvrijheid. Semper vindt dat daar over gesproken moet worden. laten we ons hoofd niet in het zand steken, want er wordt wereldwijd over gesproken en dat moeten we ook op Curaçao doen.
 • [12:06] Semper besluit met de cijfers. 68.263 mensen hebben zich geregistreerd. 47.915 mensen hebben hun eerste prik gehad. 13.116 mensen hebben hun 2e prik gehad. Hij zegt dat het percentage van gevaccineerden richting dat van Amerika gaat. Mensen die medicijnen voor antistolling of bloedverdunners slikken, kunnen gevaccineerd worden. de kans dat deze mensen een blauwe plek krijgen op de plek van vaccinatie is groot.
 • [12:02] Komende zondag vinden er 2 Bibando-sessies plaats. Dit gaat over vaccineren en gezond leven om 10.30 uur en om 18.00 uur over vaccineren en arbeidsrechten. Telecuracao, DirectTV en NosPais Tv zenden deze live-programma's uit.
 • [12:00] Isenia besteedt aandacht aan winkel en restaurants die mogen bezorgen. Er volgt een lijst met winkels waarvoor dat is toegestaan. Bezorging is toegestaan tot 18.00 uur en volgens de economische vergunning.
 • [11:58] isenia zegt dat de overheid bezig is te kijken wat de beste manier is om te communiceren over veranderingen in afspraak. Mensen die vragen hebben kunnen bij de helpdesk terecht, dus telefoonnummer 9345.
 • [11:57] Alleen bij Sambil en de poli van het Sehos kunnen mensen terecht die bloedverdunners slikken. Dat kan alleen op woensdag, donderdag en vrijdag. Er is verwarring over marinebasis Parera. Dat is niet de marinekazerne, die is namelijk op Suffisant. Op marinebasis Parera kunnen mensen terecht die hun tweede Pfizer prik krijgen. De afspraken van morgen en zondag zijn verschoven naar respectievelijk maandag en dinsdag.
 • [11:54 ] Bij het binnenkomen is het belangrijk je ID bij je te hebben, dus rijbewijs, sedula of paspoort. de rij voor 60-plussers is ook voor de ouderen zonder afspraak. Mensen die al geregistreerd zijn, kunnen hun afspraak aanpassen. Als je als walk-in komt, dan veranderen ze je afspraak ter plekke. Wil je je afspraak naar voren verschuiven dan kan dat ook via de website. Sinds gisteren is de hoeveelheid mensen die gevaccineerd kan worden opgeschaald. Dat is bij alle 4 de centra het geval. Isenia gefet een voorbeeld van mensen die eind april of begin mei een afspraak hebben. Die kunnen hun afspraak verschuiven naar de komende dagen.
 • [11:50] Er zijn momenteel 4 vaccinatiecentra. Alleen bij SDK en WTC kunnen mensen zonder afspraak terecht, dus walk-inn. Zoals gezegd tijdens je plachi di dia. Op zondag is walk-inn dus niet mogelijk. Bij de eerste rij kunnen mensen terecht die zich hebben geregistreerd. De tweede rij is voor mensen die voorang krijgen zoals ouderen boven 60 jaar. De walk-ins kunnen bij de derde rij terecht.
 • [11:48] Maharo Isenia staat stil bij de walk ins bij vaccinatiecentra. Vanaf morgen, 17 april, kan iedereen, ook mensen die geen afspraak hebben, langskomen bij SDK om zichte laten vaccineren. Dit zal wel volgens Plachi di dia moeten. Dus alleen als je mag rijden, dan kun je zonder afspraak naar SDK gaan. er zullen 3 verschillende rijen zijn bij het vaccinatiecentrum.
 • [11:45] Mensen die niet willen vaccineren of erover twijfelen, wil Semper wijzer maken en uitleg geven. Semper geeft zijn telefoonnummer en emailadres voor mensen die meer info willen. Aangezien er veel vragen zijn, wil hij dat platform bieden. Vooral mensen die twijfelen of vragen hebben over vaccineren kunnen Semper mailen of WhatsAppen via [email protected] +5999 524 1414.
 • [11:42] Volgens Semper heeft de regering nog geen beslissing genomen over een vaccinatiepaspoort. regeringen wereldwijd kijken ook naar wat hun burgers willen. Wij als bevolking kunnen die discussie ook aanzwengelen. Iedereen kan een rol van leider daarin nemen.
 • [11:41] Verder legt Semper uit dat mensen die gezond zijn, het virus beter kunnen weerstaan. Een vaccinatie helpt daar ook bij. Beide kanten, dus voor of tegen vaccineren, moeten elkaar respecteren.
 • [11:39] Laten we met compassie, begrip en liefde focussen, zegt Semper. Iemand die niet gevaccineerd wil worden, heeft dat recht. Dat moeten we respecteren. Als je zelf positief tegenover vaccineren staat, probeer dat dan aan de tegenstanders uit te leggen.
 • [11:38] We gaan er samen voor zorgen dat het coronavirus verder gaat verspreiden. Het virus is onze gezamenlijke vijand. Semper wil dat de reden van vaccineren goed wordt uitgelegd. We zullen onze manier van communicaren moeten aanpassen. We willen uitleg geven, maar niet 'pushen'. Iemand die niet gevaccineerd wil worden, is net zoveel waard als iemand die wel vaccineert.
 • [11:35] Jerry Semper staat om te beginnen stil bij de mensen in pijn. Doordat ze iemand in het ziekenhuis hebben liggen of omdat ze iemand verloren hebben. Semper zegt hard gelachen te hebben over sarcastische afbeeldingen op social media. Naar aanleiding van een vraag van een journalist tijdens de persconferentie komt Semper terug op de cijfers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram