vrijdag 30 juli 2021 12:21
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
9 april 2021

De overheid geeft vanochtend een persconferentie over de laatste ontwikkelingen rondom Covid-19, het onderwijs en het vaccinatieprogramma.

Demissionair minister van Onderwijs Steven Croes, epidemiologen Iralice Jansen en Izzy Gerstenbluth en medisch leider van het vaccinatieprogramma Jerry Semper zijn aanwezig bij de persconferentie. De vertaling in het Nederlands is via dit Liveblog te volgen.

De persconferentie begint om 11.30 uur en NU.cw is erbij voor de vertaling in het Nederlands.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van het vertalen, kunnen er spelfouten in dit Liveblog zitten, onze excuses daarvoor.

 • Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht voor dit Liveblog. Graag tot een volgende keer.
 • Semper roept iedereen op om zich te laten registreren en te laten vaccineren. We refuse to lose, aldus Semper.
 • Gerstenbluth zegt dat de hoofdoorzaak van besmettingen komt door kleine druppeltjes. Dus tussen mensen onderling. In aircosystemen moet worden gekeken of dezelfde lucht circuleert. Het is beter om buiten te zijn dan binnen. Binnen altijd een mondkapje dragen. Als besmetting via aircosystemen een probleem zou zijn, dan zouden we daar al meer over gehoord hebben.
 • Volgens Kleinmoedig is het de bedoeling dat eind van de maand de scholen weer open gaan. Alle personeel kan vanaf maandag weer naar school. Dan kan er dus voorbereid worden om leerlingen virtueel les te geven. SBO leerlingen kunnen nog niet naar school. Volgende week is er een vergadering met directies van SBO scholen.
 • Wladimir Kleinmoedig zegt dat er maandag niet direct begonnen wordt om scholen de kans te geven zich voor te bereiden.
 • Alles wat op de markt is, krijgen we in samenwerking met Nederland, aldus Duits.
 • Momenteel is er tekort aan Pfizer en krijgen we Moderna. Johnson & Johnson krijgen we op dit moment niet, maar het kan in de toekomst zo maar zijn dat we dat wel gaan gebruiken. aldus Semper. Duits zegt dat we moeten focussen en ons moeten realiseren dat alle vaccins voldoen.
 • Volgens Croes doet Zita Jesus-Leito haar best om internet stabiel te krijgen. Hij is zich er bewust van dat dat noodzakelijk is zodat kinderen thuis onderwijs kunnen blijven volgen.
 • Mensen die bloed willen geven, kunnen dat blijven doen, aldus Duits.
 • Duits zegt niet precies te weten hoe lang de immuniteit duurt. De eerste mensen die wereldwijd gevaccineerd zijn, hebben het vaccin 6 maanden geleden gekregen. Het kan zijn dat het langer actief blijft. Met of zonder groepsimmuniteit zal het virus rond blijven gaan, aldus Semper. Volgens Duits moeten we rekening blijven houden met een uitbraak van het virus. Pas als 85% gevaccineerd is dan is er groepsimmuniteit.
 • Op basis van cijfers valt op te maken dat het effect van het vaccin omgeveer 6 maanden duurt. Er zijn ook signalen dat het vaccin langer actief blijft, aldus Duits.
 • Vragen in het Nederlands.
 • Volgens Semper heeft hij constant beweerd dat er Pfizer gebruikt blijft worden op Curacao. Doordat het uit de hand is gelopen, is dit veranderd. Duits zegt dat we ons moeten realiseren dat in Nederland minder mensen zijn gevaccineerd en dat daar schaarste is aan vaccins. Jansen bevestigt nogmaals dat Pfizer en Moderna bijna hetzelfde zijn. Duits zegt dat Atra Zenica in Nederland naast Pfizer gebruikt wordt.
 • Gerstenbluth zegt dat obesitas bij ziekte extra problematisch is. Vandaar dat bij Covid-19 meer mensen overlijden met obesitas.
 • Er is net als bij Pfizer geen onderzoek gedaan bij Moderna of zwangeren met Moderna gevaccineerd kunnen worden.
 • Semper vertelt dat tot zondag Pfizer gebruikt zal worden. Er heerst schaarste aan vaccins in de wereld. Mensen kunnen dus niet kiezen tussen de 2 vaccins. Na zondag zal er alleen Moderna worden gebruikt.
 • Gerstenbluth zegt dat er op Aruba onderscheid wordt gemaakt tussen toeristen en inwoners in de cijfers. Het criterium of je ziek wordt heeft weinig met leeftijd te maken, maar met je fitheid. Jansen zegt dat Moderna en Pfizer goed werken bij ouderen.
 • Moderna zal op een andere locatie worden gegeven dan Pfizer. Dit uit veiligheidsoverwegingen zodat beide vaccins niet gemixt worden. Semper zegt dat alle safety checks zijn ingebouwd. De kans dat iemand Pfizer krijgt en daarna Moderna is uitgesloten. Ook al gebeurd dat, dan is dat volgens Duits geen probleem.
 • Iralice Jansen zegt dat mensen vanaf 18 jaar zich kunnen registreren.
 • Gerstenbluth zegt dat alles afhangt van de cijfers en de vaccinaties. Patiënten die in het ziekenhuis liggen, die liggen er meestal lang. Hoe meer mensen erbij komen, hoe ernstiger de situatie wordt.
 • Vragenronde van de pers begint.
 • Op 28 april zullen alle scholen weer open gaan. Mocht dat anders zijn, dan zal dat voor die tijd worden doorgegeven.
 • Onderwijzend personeel zal een bewijs mee moeten nemen als ze naar school gaan. Ouders die kinderen naar school moeten brengen worden uitgezonderd van Plachi di Dia. Dat kan tussen 04.30 en 08.00 uur en tussen 12.00 en 14.00 uur. Kinderen van de opvang halen 's avonds mag ook.
 • De landsexamens zullen vanaf 13 april doorgang vinden. EFO van Funderend Onderwijs zal normaal doorgaan . Leraren die lessen willen voorbereiden of virtuele lessen wilen geven, kunnen naar school. De scholen zijn daarvoor geopend.
 • Van 8 tot 23 april zal onderwijs in aangepaste vorm worden gegeven. Groep 8 en examenklassen gaan wel naar school, vanaf dinsdag dus. Alle overige leerlingen blijven thuis en krijgen virtuele lessen.
 • Op maandag zullen alle scholen gesloten blijven. 13 april zullen examenklassen naar school kunnen. Ook groep 8 van funderend onderwijs zal op dinsdag beginnen. Het is niet toegestaan vergaderingen te organiseren op school.
 • Er zal rekening moeten worden gehouden met de gezondheid van docenten en leerlingen. Dat is belangrijk voor Croes. Er heerst veel angst in het onderwijsveld. Er moet rekening worden gehouden met de achterstand in lesstof. Tot op heden zijn er achterstanden in het onderwijs. Ook met de sociale achterstand en problemen moet rekening worden gehouden. Daarnaast moet de wet rekening worden gehouden. Ook met de rechten van het kind moet rekening worden gehouden.
 • Steven Croes zal uitleg geven over wat er met de scholen gaat gebeuren. Hij geeft eerst inzicht in het proces om tot de beslissing te komen. Hij krijgt veel gevraagd en ongevraagd advies. Zo'n beslissing neem je niet zomaar. Er moet met de inspectie gesproken worden. Ook met het team van EPI wordt gesproken, net als met de toetsings- en examencommissie. Ook de vakbonden worden gehoord. Verder wordt gesproken met de schoolbesturen. Met iedereen moet uitgebreid worden gesproken om de beslissing te nemen. Gisteren is er uren overlegd met schoolbesturen.
 • Volgende week worden nieuwe maatregelen aangekondigd en Gerstenbluth adviseert in gedachten te houden wat hij verteld heeft over de leeftijdsgroepen. Vaccinatie is de only way out. Er vallen nog steeds doden in het ziekenhuis, maar nu ook meer thuis. Er worden filmpjes verspreid wat te doen als je positief bent. Blijf in ieder geval thuis en isoleer je van anderen waar je mee samenwoont.
 • De positivity rate ligt op 35 procent en dat is te hoog. De groep tussen 40 en 60 jaar die besmet is stijgt. Dat is een risicogroep. Dan de cijfers van mensen die zijn overleden. Groen en lila zijn de groepen met hoge leeftijden. Daar vallen de doden. Tussen 40 en 64 , de grijze balk is hoog. Er zijn steeds meer jongere mensen die worden opgenomen en komen te overlijden.
 • Het aantal nieuwe gevallen lijkt omlaag te gaan, maar schijn bedriegt. Het R-getal gaat naar beneden richting één, maar schijn bedriegt. Als je van begin maart naar nu kijkt zitten we op een horizontale lijn, een plateau. Iedere dag komen er rond 200 nieuwe gevallen bij. Dat betekent dat het virus zich nog steeds verspreidt. 200 nieuwe gevallen per dag betekent dat de druk op het ziekenhuis hoog blijft. We moeten er rekening mee houden dat de cijfers voorlopig hoog blijven, dus we moeten ons aan de maatregelen blijven houden, maar ook vaccineren.
 • Gerstenbluth zegt dat de laatste dagen de resultaten laat naar buiten komen. Gisteren waren er 240 nieuwe gevallen en het totale aantal actieve besmettingen staat op 4.630. 125 mensen liggen in het ziekenhuis.
 • Tot op heden zijn er 5 locaties waar gevaccineerd wordt. Nogmaals wordt de grafiek getoond en hij zegt dat andere landen in hun spiegel moeten kijken want Curacao is hard onderweg om de landen in te halen.
 • Semper zegt dat we onze kennis moeten delen. Gisteren zijn meer dan 10.250 mensen geregistreerd en de dag ervoor 9.600. Mensen die al een vaccin van Pfizer hebben gehad, zullen de 2e prik ook Pfizer krijgen. Sinds vanochtend 10.00 uur hebben 55.752 mensen geregistreerd, Er zijn inmiddels 26.645 mensen gevaccineerd. Vanaf 10 april zal er ook in het WTC worden gevaccineerd. Daar zullen eerst 1.500 mensen per dag en later 3.000 mensen per dag gevaccineerd.
 • We zijn volgens Duits op de goede weg. In de grafiek is te zien hoeveel mensen er al gevaccineerd zijn. Israel staat bovenaan. Curacao zit op 30 procent. We zitten met het percentage hoger dan Nederland. We hebben het geluk dat we samenwerken in het Koninkrijk. We moeten gas blijven geven.
 • Er zijn studies die beide vaccins vergelijken. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld worden beide vaccins gebruikt. In de praktijk is de effectiviteit van beide vaccins gelijk en worden mensen niet besmet. Ook bijwerkingen zijn hetzelfde. Er zijn grote groepen patiënten vergeleken en de resultaten laten geen onderscheid zien, aldus Duits.
 • Ashley Duits zegt dat het belangrijk is om duidelijk te zijn. Er is wereldwijd schaarste en op basis van beschikbaarheid wordt gevaccineerd. Beide vaccins zijn rond dezelfde periode ontwikkeld. Er is een verschil in protocol maar verder is er geen verschil. Moderna is 0,9 procent minder effectief. Over het algemeen is de effectiviteit van beide vaccins vergelijkbaar.
 • Semper zegt dat er uitleg gegeven moet worden. Er is gezegd om geen Astra Zenica naar Curacao te sturen. En dat komt ook niet. We zijn met het vaccineren levens aan het redden. Moderna is net als Pfizer gebaseerd op mRNA. Het vaccin doet hetzelfde. Semper maakt de vergelijking met chocolade. Er zijn verschillende merken chocolde, maar uiteindelijk is het allemaal van cacao gemaakt. Hetzelfde geldt voor de bestandsdelen van Pfizer en Moderna.
 • De pandemie is intussen uit de hand gelopen en toen dat duidelijk werd, is van strategie veranderd. 1000 mensen per dag vaccineren kan niet meer als je de pandemie wilt verslaan. Nederland is benaderd voor hulp. Toen werd gevraagd wat we nodig hadden en dat kregen we. Sinds de laatste persconferentie was het nog steeds Pfizer dat hier naar toe zou komen. Aangezien we op Curacao meer willen vaccineren dan voorheen, heeft Nederland gezegd dat er dan Moderna naar Curacao komt.
 • Er wordt een video getoond. Er is in het verleden naar gevraagd en er is gezegd dat we Pfizer zouden blijven houden. In een pandemie veranderen dingen. De indruk is wellicht gewekt dat we alleen Pfizer zouden krijgen, maar dat is niet het geval.
 • Jerry Semper wil beginnen met stil te staan bij de mensen die zijn overleden. Het vaccinatieteam vraagt sinds 6 weken aan de bevolking om medewerking. We vragen om het vertrouwen. Onze boodschap zal eerlijk en open moeten zijn en we merken dat die boodschap duidelijk wordt. Door uitleg en herhaling. De meeste mensen weten intussen dat we nu Moderna gaan gebruiken als vaccin.
 • Er zijn meer sprekers in de zaal dan vooraf aangekondigd.
 • [11:34] De pers is in de zaal. Over 1 minuut beginnen we.
 • [11:27] De pers is in afwachting om te worden toegelaten tot de perszaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram