donderdag 24 juni 2021 05:09
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
7 april 2021

De overheid geeft vanochtend een 'Relato di dia', een Verslag van de dag, over de uitbreiding van het aantal vaccinatielocaties. Verder wordt gesproken over de laatste ontwikkelingen rondom Covid-19.

Medisch leider van het vaccinatieprogramma Jerry Semper en directeur Communicatie Maharo Isenia zijn aanwezig bij het Verslag van de dag. De vertaling in het Nederlands is via dit Liveblog te volgen. De Relato di dia begint om 11.30 uur.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van het vertalen, kunnen er spelfouten in dit Liveblog zitten, onze excuses daarvoor.

 • Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht en graag tot een volgende Liveblog.
 • [12:21] Isenia zegt dat er veel vragen zijn over het al dan niet gevaccineerd worden. Zorg dat je je vragen stelt bij iemand die er verstand van heeft. Ook artsen willen alle vragen beantwoorden.
 • [12:15 ] Volgens Isenia zijn er al mensen die nu naar SDK willen, maar dat kan nog niet. Tot vanochtend hebben 44.000 mensen zich geregistreerd en dat is hoopgevend. iedereen wil graag terug naar het normaal. Zorg ervoor dat je je daarom registreert.
 • [12:14] Wat is er bekend over wat er over 10 jaar gebeurt nadat je gevaccineerd bent? Veel bestandsdelen die in het vaccin zitten, gebruiken we al dagelijks. De vraag is wat het nieuwe bestandsdeel mrna met je lichaam doet. Dat is volgens Semper nog niet bekend. Zoals gezegd zijn 10 bestandsdelen al bekend voor het menselijk lichaam. Het meeste wordt afgebroken. Blijf vragen stellen en blijf kritisch, aldus Semper.
 • [12:11] Semper zegt dat er veel vragen zijn over zwangere vrouwen. Wetenschappelijk data zeggen dat het veilig is voor deze vrouwen, maar toch willen we dat uitstellen. Er is in de wetenschap niets bewezen over negatieve effecten voor een ongeboren kind.
 • [12:09] De overheid doet er alles aan om zoveel mogelijk mensen te laten vaccineren, aldus Isenia.
 • [12:08] Individueel sporten mag tussen en 04.30 uur en 08.00 uur en 16.30 uur en 19.00 uur. Dit mag alleen lopend of fietsend.
 • [12:07] Onderwijzend personeel dat nog niet gevaccineerd is, kunnen dat doen via hun eigen schoolbestuur. Er is een aparte locatie waar leraren, docenten, etc gevaccineerd worden. Pedagogisch medewerkers van voor- en naschoolse opvang kunnen via ODIM registreren tel. 738 0362
 • [12:05] Er volgen aankondigingen. Mensen met een afspraak bij een dokter mogen toch de straat op. Zorg wel dat je kunt aantonen dat je een afspraak hebt. Neem ook een id mee.
 • [12:02] Isenia zegt dat er 60 mensen werken bij de telefoonlijn 9345. Vanaf zaterdag werken er 120 mensen om je te registreren of om je afspraak aan te passen. Ondanks dat er 120 mensen gaan werken op de telefoonlijn, zullen mensen moeten wachten. Op de website hoef je niet te wachten. Er wordt zoveel mogelijk voorkomen om mensen telefonisch te laten wachten.
 • [12:00] Er zijn mensen die een afspraak in mei of juni hebben gekregen. Doordat de locaties nu zijn uitgebreid, is de kans groot dat de afspraken verschoven worden naar april. Vanaf donderdag kunnen mensen de locatie waar ze gevaccineerd willen worden veranderen. Belangrijk is dat dit pas vanaf 8 april kan. Vandaag kan dat nog niet. Op www.bakuna.cw kan na 00:01 8 april een afspraak gewijzigd worden. De locatie om gevaccineerd te worden kan vanaf donderdag zelf uitgekozen worden of aangepast worden.
 • [11:58] de regering is volgens Isenia bezig om te kijken of Banda Bou ook een vaccinatiecentrum geopend kan worden. De bedoeling is dat iedereen die dat wil voor eind april zijn of haar eerste prik krijgt.
 • [11:57] Maharo Isenia vertelt dat de capaciteit om mensen te vaccineren verhoogd wordt naar 600 mensen. Bij Sambil kunnen nu 1.500 mensen per dag worden gevaccineerd. Vanaf 12 april kunnen bij marinekazerne Parera 1.000 mensen per dag gevaccineerd worden. Bij het SDK krijgen 1.500 mensen per dag een prik tegen het coronavirus.
 • [11:55] Cornelis wil dat mensen zichzelf afvragen of het echt nodig is om uit huis te gaan. Alleen als dat zo is, dan mag je je huis verlaten.
 • [11:54] Op zondagen als niemand de straat op mag, dan mogen restaurants en truk di pan wel bezorgen.
 • [11:52] Truk di pan mogen van 14.00 uur tot 18.00 uur maaltijden bezorgen. Hetzelfde geldt voor restaurants tot 18.00 uur. Het principe is simpel: mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven.
 • [11:51] Meo zegt om één persoon per huishouden naar de supermarkt te laten gaan. Dit is om agglomeratie te vermijden. Niet drinken of eten in een supermarkt. Pinautomaten moeten na gebruik worden schoongemaakt.
 • [11:50] Alle supermarkten, toko's of minimarkets zijn verplicht handsanitizer te plaatsen bij de ingang. Winkelwagentjes moeten na gebruik ontsmet worden. Zonder winkelwagentje mogen klanten niet naar binnen. Op de vloer moeten stickers geplakt worden om afstand te houden.
 • [11:49] Ronny Cornelis van MEO zegt dat we inmiddels een jaar met de pandemie te maken hebben. De maatregelen moesten verscherpt worden en we moeten ons er ook aan houden. We moeten volhouden.
 • [11:46] Inmiddels is duidelijk dat het vaccin in ieder geval 6 maanden actief is. Misschien wel langer, maar er is 6 maanden geleden begonnen met vaccineren, dus daar kan dat uit worden afgeleid.
 • [11:44] Mensen die antistollings medicijnen slikken, dienen dat ook te vertellen als ze gevaccineerd worden. Er zijn veel verschillende medijnen en de medici ter plekke willen weten welke. Semper raadt aan het medicijn niet te slikken voordat je gevaccineerd wordt.
 • [11:42] Semper raadt mensen aan kleding met korte mouwen aan te trekken. Mensen die medicijnen slikken tegen alergieën, kunnen gewoon gevaccineerd worden. Als je allergisch bent voor 1 van de bestanddelen van het vaccin, dan dien je dat mee te delen. Dan kan de arts ter plekke je extra in de gaten houden.
 • [11:41] Mensen met symptomen moeten hun afspraak verzetten. Als je gevaccineerd wordt, dan kun je wat bijwerkingen krijgen. Als je al symptomen hebt en dan een vaccin krijgf, dan weet je huisarts niet wat een bijwerking is of een symptoom van Covid-19.
 • [11:39] Als je in quarantaine zit dan ben of geïnfecteerd met Covid-19 of je bent een close contact van iemand met Covid-19. Vooral mensen die 15 minuten of langer in contact zijn geweest met iemand met Covid-19 zijn een close contact.
 • [11:3 ] Het vaccin is je zekerheid op een goede gezondheid. Semper wil stilstaan bij de slachtoffers. 43.762 mensen hebben geregistreerd om gevaccineerd te worden. 23.497 mensen hebben hun eerste prik gehad. De tweede prik is door 8.833 mensen ontvangen.
 • [11:35] Jerry Semper begint met te zeggen dat ook geestelijke gezondheid van groot belang is. De huidige situatie is niet normaal, maar toch moeten we ermee omgaan. Zorg ervoor dat je goed eten en drinkt.
 • [11. 33] Er is geen pers in de zaal. We doen deze Liveblog vanaf de redactie.

One comment on “Liveblog | Verslag van de dag over uitbreiding vaccinatielocaties en ontwikkelingen Covid-19, live in het Nederlands”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram