Door: NU.cw
5 april 2021

Op Tweede Paasdag geeft de overheid een persconferentie over de laatste ontwikkelingen rondom Covid-19 en het opstarten van een grootschalig vaccinatieprogramma. Demissionair minister van Gezondheid Zita Jesus-Leito, epidemioloog Izzy Gerstenbluth en medisch leider van het vaccinatieprogramma Jerry Semper zijn aanwezig bij de persconferentie. De vertaling in het Nederlands is via dit Liveblog te volgen.

De persconferentie begint om 11.30 uur en NU.cw is erbij voor de vertaling in het Nederlands.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van het vertalen, kunnen er spelfouten in dit Liveblog zitten, onze excuses daarvoor.

 • [12:55] Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht voor dit Liveblog. Graag tot de volgende.
 • [12:54] Jesus-Leito roept iedereen op om zich te laten vaccineren. 80.000 tot 90.000 mensen moeten gevaccineerd worden. Ze zegt dat we onderdeel uitmaken van het Konkinkrijk en samen staan we sterk.
 • [12:52] Salu pa tur helpt mensen die ongedocumenteerd zijn. Semper begrijpt dat mensen twijfels hebben.
 • [12:49] De afdeling Communicatie is op de hoogte van mensen die erg afgezonderd leven en niets van internet en telefoon weten. Daar wordt ook naar gekeken. Iedereen moet gevaccineerd worden.
 • [12:48] Semper zegt dat er geen onderzoek is gedaan naar de effecten van Pfizer op kinderen onder 18 jaar. Uiteindelijk kunnen kinderen gevaccineerd worden. Kinderen onder 16 jaar worden nauwelijks ziek. Toen er in februari begonnen werd met vaccineren, zijn we begonnen met de ouderen en zwakkeren. Eerst moet er groepsimmuniteit bereikt worden en daarna kan het vaccineren van kinderen worden overwogen.
 • [12:45] Overlijden kan erg snel gaan, zegt Merkies. lsof ze van een klip vallen. Er is geen patroon in aan te geven. Iedereen loopt risico en daarom moet iedereen zich laten vaccineren.
 • [12:43] Merkies zegt dat er structuur moet zijn, ook in het ziekenhuis. Er zijn algemeen managers. Er zijn nu 4 ic-afdelingen en er wordt in ploegendienst gewerkt. Vraag en aanbod worden op elkaar afgestemd. Maar er moet ook gekeken worden naar waar we naar toe gaan, namelijk naar het Sehos. Daar gaan ook patiënten opgenomen worden. Het is gecompliceerd maar we hebben een team die dat doet. Iedereen draagt bij en de directie heeft overview.
 • [12:40] Mensen die Curacao binnen komen moeten getest zijn, aldus Jesus-Leito.
 • [12:39] Semper zegt dat het mobiele team ook de gevangenen zal vaccineren. Zij maken ook deel uit van de gemeenschapp.
 • [12:38] De reguliere zorg is afgeschaald, zegt Jesus-Leito. De bulk van de patiënten gaat naar CMC. Merkies zegt dat acute zorg door moet kunnen gaan. Bepaalde operaties kunnen in Advent plaats vinden.
 • [12:36] Mensen die hun eerste prik hebben gehad en daarna covid krijgen, die moeten 4 weken later worden gevaccineerd met hun 2e prik.
 • [12:35] Semper zegt dat bij de ingang een eerste screening plaatsvindt op mensen die symptomen hebben. Temperatuur meten heeft niet erg veel zin omdat met een paracetamol de temperatuur naar beneden gebracht worden. Er zullen wereldwijd zeker mensen die het virus op dat moment hebben en dat het vaccin krijgen. Het vaccin triggert het immuunsysteem. Het kan dus geen kwaad als iemand besmet is en dan het vaccin krijgt.
 • Vragen in het Nederlands.
 • [12:21] Semper zegt pas zekerheid te kunnen geven over per wanneer het SDK zal kunnen worden gebruikt als vaccinatielocatie. Jesus-Leito zegt dat de persconferenties gebruikt worden om mensen volledig op de hoogte te brengen.
 • [12:19] Merkies zegt dat er personeel nodig is en ook apparatuur. Maar apparatuur zonder personeel is als een auto zonder benzine. In het Sehos kan ook verder worden opgeschaald met bedden. Er zijn protocollen om mensen ook thuis te verplegen.
 • [12:16] De grootste groep die momenteel besmet is of wordt ligt tussen 40 en 60, maar de grootste groep besmettingen is algemeen tussen 20 en 60 jaar. Als het vaccineren nu sneller gaat dan zal dat de druk op de gezondheidszorg laten afnemen.
 • [12:14] Gerstenbluth zegt dat er al voor de verkiezingen is begonnen met opschalen van de maatregelen. Dat is het laatste superspread event geweest. Er zijn zwaardere maatregelen genomen om het virus af te remmen. We zien nu de effecten van 1 tot 2 weken geleden.
 • [12:11] We krijgen inmiddels een jaar 'les' van Izzy Gerstenbluth. Maar er is een extra oplossing. Dan laten we het virus zijn gang gaan. Dan zullen er meer doden gaan vallen. En hoeveel mogen dat er dan zijn? 1, 10, 40? Iedereen moet zich laten vaccineren om dit te voorkomen. Denk aan hoeveel doden niet vaccineren zal opleveren.
 • [12:09] Het beste is om met kleding met korte mouwen te komen. Maak het jezelf en ons gemakkelijk, aldus Semper. Momenteel worden er ongeveer 2.000 mensen per dag. Het zullen 7.000 tot 9.000 mensen per dag worden. Dat gaat lukken, zegt Semper. Vitale beroepen hebben afgelopen weekend kunnen registreren en vaccineren. Deze groep kan nu apart vaccineren via www.gobiernu.cw/bakunashonvital.
 • [12:05] De situatie is momenteel echt serieus. De vaccinaties zullen dus opgeschaald moeten worden. Er zijn kinderziektes en er zijn fouten gemaakt en we vragen begrip mensen om begrip. Mensen moeten een afspraak maken, zomaar binnenlopen kan niet. Maak een afspraak!
 • [12:03] Mensen die in quarantaine zitten, moeten hun afspraak annuleren. Dit kan door 9345 te bellen of online met hun boekingscode. Mensen die symptomen hebben, moeten hun afspraak ook annuleren en een andere afspraak maken.
 • [12:01] Mensen die een afspraak hadden bij Ana Pav zullen naar de poli moeten. Mensen met een afspraak bij de poli zullen zich moeten laten vaccineren bij Sambil.
 • [12:00] Jerry Semper zegt dat hij gemengde gevoelens heeft door Pasen en door de overlijdensgevallen, waardoor er familes zijn die verdriet hebben.
 • Vanaf vandaag kan iedereen boven de 18 zich registreren om zich te laten vaccineren. De minister vraagt mensen om geduld te hebben bij het registreren. Ze is ervan overtuigd dat 85 procent van de bevolking zich kan laten vaccineren. Veel mensen willen zich laten vaccineren. Tot vanochtend hebben 32.000 mensen zich laten registreren. Meer dan 20.000 mensen hebben intussen hun eerste prik gehad. We moeten streven naar groepsimmuniteit. Dan kunnen we elkaar weer omhelzen, dansen, reizen, etc.
 • [ ] Jesus-Leito zegt dat het tweede traject het vaccinatieprogramma is. Dit traject loopt goed. De overheid krijgt voldoende feedback. In het Sehos en in Sambil wordt momenteel gevaccineerd. De capaciteit om te vaccineren wordt uitgebreid. Nederland is commited met Curacao en zal zorgen voor voldoende vaccins. Voor het einde van april zou iedereen de eerste prik kunnen krijgen.
 • [11:53] Merkies zegt dat het belangrijk is dat er in fases wordt opgeschaald in het Sehos. De bottleneck daar is ook een tekort aan personeel. Het Adventziekenhuis zet ook personeel in in het CMC. Vier patiënten zijn naar Aruba overgebracht. Aan het eind van de week kunnen meer IC bedden worden gerealiseerd doordat er extra personeel komt. Hij denkt dat er zeker 20 IC-bedden bijkomen.
 • [11:50] Het Amerikaans personeel wordt nog steeds ingezet. De frontliners moeten worden uitgebreid en daar wordt voor geworven. A-verpleegkundigen, basisartsen en intensivisten zijn nodig en komen. 350 mensen hebben zich intussen gemeld om zich in te zetten en nu wordt een inventarisatie gemaakt hoeveel meer er nog nodig is.
 • [11:48] De reguliere zorg moest worden afgeschaald. Normaal gesproken zijn er 16 IC bedden. Tijdens het 4-landen overleg is besloten dit verder op te schalen.Het Landelijk Netwerk Acute Zorg in Nederland staat het ziekenhuis bij met kennis.
 • [11:46] Ingemar Merkies zegt dat de situatie in het ziekenhuis ernstig, maar nog onder controle. 160 bedden zijn in totaal beschikbaar voor Covid patiënten, daarvan zijn 46 intensive care bedden en daarvan worden 36 bedden al gebruikt
 • Ook al ben je bang of boos, de enige reden om uit de huidige situatie te komen, is vaccineren
 • De nieuwe variant is dodelijker. Het is belangrijk dat we ons aan de maatregelen houden. Mensen kunnen niet samen komen anders zal het aantal besmettingen blijven toenemen. Verder benadrukt Gerstenbluth dat mensen zich moeten laten vaccineren. Met name om groepsimmuniteit te bereiken. Mensen zijn boos, om wat voor reden ook, en laten zich daardoor niet vaccineren. Om de maatregelen af te schalen moeten mensen zich laten vaccineren.
 • [11:42]De cijfers van gisteren worden getoond. 255 nieuwe besmettingen en 117 mensen in het ziekenhuis. 48 mensen zijn tot gisteren overleden. Er zijn 4.354 actieve besmettingen. Vandaag zijn er intussen 2 mensen overleden.
 • [ ] Zita Jesus-Leito vertelt dat er 2 trajecten parallel lopen. Bij Covid-19 gaat het slecht. Intussen zijn er patiënten naar Aruba gebracht en we danken hen daarvoor. Het CMC is vol. Er wordt aan gewerkt om meer bedden voor Covid-19 patiënten te realiseren. Ook is er hulp vanuit het buitenland.
 • Izzy Gerstenbluth vertelt dat het de laatste dagen lang duurtom de cijfers naar buiten te brengen. Dat komt omdat de cijfers hoog zijn en dat kost tijd. Er worden 3 verschillende laboratoria gebruikt en alle cijfers moeten goed bekeken worden. Dat is de enige reden dat het langer duurt.
 • [ ] Zita Jesus-Leito vertelt dat er 2 trajecten parallel lopen. Bij Covid-19 gaat het slecht. Intussen zijn er patiënten naar Aruba gebracht en we danken hen daarvoor. Het CMC is vol. Er wordt aan gewerkt om meer bedden voor Covid-19 patiënten te realiseren. Ook is er hulp vanuit het buitenland.
 • [11:34] Over 1 minuut begint de persconferentie
 • [11:19] Pers is in afwachting om de perszaal binnen te gaan.
-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram