dinsdag 30 november 2021 16:48
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
3 april 2021

De overheid geeft vanochtend een persconferentie. De politie zal voor de komende twee weken extra maatregelen aankondigen. Interim-hoofdcommissaris Raymond Ellis, chef geuniformeerde politie Jules Ilario en interim-hoofd bedrijfsvoering Elbert Sambo staan de pers te woord. De vertaling in het Nederlands is via deze liveblog te volgen.

De persconferentie begint om 11.30 uur en NU.cw is erbij voor de vertaling in het Nederlands.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van het vertalen, kunnen er spelfouten in dit Liveblog zitten, onze excuses daarvoor.

 • Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht voor dit Liveblog. Graag tot een volgende keer.
 • Mensen die op straat zijn buiten hun plachi di dia krijgen een bekeuring van 750 gulden. Mensen die rijden op de autoloze zondag krijgen een boete van 1000 gulden. Hetzelfde geldt voor mensen die tijden de toke de keda op straat zijn krijgen een bekeuring van 1000 gulden.
 • Mensen die gevaccineerd worden en daar geen bewijs van hebben als ze op straat zijn, zullen met een goed verhaal moeten komen om geen bekeuring te krijgen, aldus Ellis.
 • Semper zegt dat hij niet wil dat mensen in de gang van het ziekenhuis overlijden. Er moet genoeg vaccin zijn en de vaccins komen als er genoeg mensen geregistreerd zijn.
 • Ook de politie heeft een roteer-schema om zoveel mogelijk contact te vermijden. Er is een procol binnen de politie om je te melden als je symptomen hebt.
 • Het zero-tolerance beleid van de politie geldt vanaf vandaag. De komende twee weken geldt dit beleid sowieso, aldus Ellis.
 • De website bakuna.cw is in 3 talen. De website wordt ook vertaald in het Chinees. Semper zegt dat dit een mooi voorbeeld is van hoe we samen moeten werken.
 • Vanuit medisch oogpunt wordt nooit naar nationaliteit van iemand die gevaccineerd wordt gekeken. Vaccinatie-toerisme moet worden voorkomen. Er is een speciale regeling voor overwinteraars. Jemoet minimaal 4 maanden op het eiland zijn om gevaccineerd te mogen worden.
 • Mensen die naar de dokter moeten, zullen geen boete krijgen, zegt Ilario. Met de hele familie in de auto is niet toegestaan. Bij begrafenissen moet aparte toestemming worden gevraagd.
 • Alle acties van de politie zijn in de wet verankerd. Als je dus je auto gebruikt wanneer dat niet mag, dan heeft de politie het recht om je auto in beslag te nemen. Ook politieagenten moeten een mondkapje dragen en doen ze dat niet dan houden ze zich niet aan de regels.
 • Als de grote meerderheid gevaccineerd is dan ontstaat er groepsimmuniteit. Ook de overdraagbaarheid is minimaal als je gevaccineerd bent. Maar dan zullen er wel 120.000 mensen gevaccineerd moeten worden.
 • Semper zegt dat mensen die geinfecteerd zijn, extra weerstand krijgen tegen het virus. Mensen die al covid hebben gehad, krijgen 1 dosis als het binnen 6 maanden was, na 6 maanden krijgen deze mensen ook hun 2e dosis.
 • Op de verkiezingsdag werd de volledige capaciteit van het korps gebruikt en was het moeilijk overal op te treden. Crowdmanagers waren ter plaatse e hadden moeten optreden bij agglomeratie,
 • Sambo zegt dat de politie intussen ook gevaccineerd worden. Er wordt volop geregistreerd door agenten.
 • Ellis zegt op de hoogte te zijn van underground feesten. Er is op een resort een feest ontdekt. Die mensen krijgen een proces verbaal.
 • Motoren die feveren zullen worden in beslag genomen worden. Ook auto's die niet op hun plachi di dia rijden worden in beslag genomen, aldus Illario.
 • Vragenronde van de pers begint.
 • Semper zegt dat het vaccinatieteam weet waar ze mee bezig zijn en hij vraagt om het vertrouwen van de bevolking. We zullen uit deze pandemie komen.
 • Het enthousiasme neemt toe en het aantal mensen dat per dag gevaccineerd kan worden neemt ook toe. Hj roept mensen op om vragen te blijven stellen, domme vragen bestaan niet. Mensen worden niet verplicht om te vaccineren.
 • Volgens Semper komen we artsen tekort. Er zijn 200 artsen op Curacao en dat is niet genoeg. Nederland is verzocht om extra personeel,. Morgen zullen er al medici naar Curacao komen. Er komt in ieder geval 1 arts en een aantal verpleegkundigen.
 • Er zijn voldoende vaccins voor iedereen. Er zijn meer locaties nodig om te vaccineren. Curaçao is klein en dus lastig om een megalocatie te vinden. Iedere 2-3 weken komen er vaccins naar het eiland. Gisteren is een extra zending van 15.000 vaccins gearriveerd.
 • Er zijn een aantal kinderziektes geconstateerd. Waaronder mensen die in de zon moesten wachten. Hij verontschuldigt zich daarvoor. Tot de eerste week van mei zijn alle afspraken al vergeven. Hij raadt aan niet langer dan 10 minuten voor de afspraak te komen. Agglomeratie moet voorkomen worden.
 • Vandaag is er begonnen met vaccineren in winkelcentrum Sambil. 450 mensen zijn in de eerste 2 uren gevaccineerd. Toch is het niet genoeg. Het epidemiologisch team werkt nauw samen met het vaccinatieteam. Er wordt een aantal weken gewerkt aan een worst case scenario. Er zullen zoveel mogelijk mensen in korte tijd gevaccineerd moeten worden.
 • Jerry Semper zegt dat iedereen moe is. Iedereen zit thuis en is er klaar mee. Het duurt inmiddels een jaar en de situatie is intussen verslechtert. 66 mensen zijn opgenomen, 41 patiënten liggen op de intensive care, 5 patiënten zullen vanmiddag overgebracht worden naar Aruba. Hij dankt Aruba daarvoor.
 • Sambo wil alle collega's bedanken voor hun inzet onder deze zware omstandigheden. Er volgt een opsomming van personeel dat in het korps werkt.
 • Er worden volgens Sambo meldingen ontvangen van agenten die geen mondkapje dragen. Hij zegt dat alle agenten een mondkapje moeten dragen. Er zijn mensen die de politie uitdagen en kijken hoe ver ze kunnen gaan. De politie zal strenger optreden.
 • Sambo zegt dat de politie voor een grote uitdaging staat. Ook de politie wordt getroffen door het virus. 197 politiemensen zijn tot op heden besmet geraakt. 50 zijn momenteel besmet en er zitten 66 agenten in quarantaine. 116 politiemensen zijn dus niet inzetbaar. 19 personeelsleden werken in de administratie, de rest is actief agent.
 • Mensen die een ontheffing hebben, moeten die bij de hand houden. Mensen die laten vaccineren, mogen de straat op met hun afspraak bij de hand. Curmil staat de politie bij, net zoals Defensie, dus er zullen Nederlandse militairen zichtbaren zijn. Alleen geregistreerde hotels mogen van het strand gebruik maken.
 • Mensen die een ontheffingspas hebben, mogen alleen tijdens bepaalde uren rijden. Dat zijn de tijden waarop ze naar hun werk gaan of terug naar huis gaan. De meeste ontheffingen worden teruggedraaid. Alleen mensen die een vitaal beroep hebben, mogen gebruik maken van de ontheffing.
 • Het normale werk van de politie gaat ook door. Ilario doet een oproep aan mensen om de politie te helpen. Het lijkt erop dat mensen die tijdens hun dag van plachi di dia gaan rondrijden voor de 'fun'.
 • Met de huidige gezondheidssituatie is het feveren erg gevaarlijk, met name doordat mensen dicht op elkaar staan. Mensen die inlichtingen hebben over deze fevers worden opgeroepen de politie te bellen. Het kost de politie veel tijd en mankracht om dit soort overtredingen tegen te gaan.
 • Ilario vertelt dat er de afgelopen dagen meerdere fevers hebben plaatsgevonden. Daar is tegen opgetreden en er zijn motoren in beslag genomen.
 • Er is tot op heden veel door de vingers gezien, maar de politie zal nu strenger optreden. Mensen die feesten denken te kunnen organiseren, zijn niet goed bezig. Het aantal ontheffingen zal worden afgeschaald.
 • Ellis wil een aantal statements geven. Hij vertelt dat de maatregelen grote impact hebben op de bevolking. Toen de eerste lockdown was, is de politie veel ellende tegen gekomen. De politie is weldegelijk op de hoogte van de situatie. Er zijn zelfs mensen die de situatie belachelijk maken.
 • Ellis verteld dat door de toename van het aantal besmettingen de maatregelen verder verscherpt moeten worden. Er gebeuren veel zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Ilario zal meer info geven over details en cijfers.
 • Voorafgaand aan de persconferentie wordt verteld dat dokter Jerry Semper aan het eind van de persconferentie een update zal geven.
 • [11:40] We beginnen over twee minuten.
 • [11:35] Nog steeds is de pers in afwachting te worden toegelaten tot de perszaal.
 • [11:27] De pers wacht buiten de perszaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram