woensdag 22 maart 2023 05:20
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
|
31 maart 2021

De overheid geeft vanmiddag een persconferentie over extra maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Demissionair premier Eugene Rhuggenaath en epidemioloog Izzy Gerstenbluth zijn aanwezig bij de persconferentie. De vertaling in het Nederlands is via deze liveblog te volgen.

De persconferentie begint om 14.30 uur en NU.cw is erbij voor de vertaling in het Nederlands.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van het vertalen, kunnen er spelfouten in dit Liveblog zitten, onze excuses daarvoor.

 • (16:18] De persconferentie wordt afgesloten. Dank voor je aandacht voor dit Liveblog en graag tot een volgende keer.
 • [16:17] Rhuggenaath sluit af en zegt dat de maatregel in gaat per 2 april en geldt to 16 april. De bevolking kan stilstaan bij Pasen en laat het een inspiratie zijn. Hij roept mensen op te kijken wat belangrijk is in het leven. We staan volgens Gerstenbluth bovenaan de lijst met hoogste ratio besmettingen, van die lijst moeten we af. We hebben samen de verantwoordelijkheid om levens te redden.
 • [16:14] Gerstenbluth hoopt dat de cijfers niet verder toenemen. Maar dat zal wel gebeuren. Je kunt niemand verplichten om zich te laten vaccineren. Het is belangrijk om mensen op de juiste manier voor te lichten. Hij herhaalt nogmaals dat er geen virus in het vaccin zit. Juist nu is het belangrijk om je te laten vaccineren. De boodschap is: laat je vaccineren!
 • [16:10] Rhuggenaath zegt dat de bevolking volop wordt voorgelicht. Er zullen meer 'leiders' in de gemeenschap worden ingezet om de boodschap voor het vaccineren over te brengen. Nu er ook in Sambil gevaccineerd gaat worden, zal het aantal gevaccineerden toenemen.
 • [16:08] Gerstenbluth zegt dat er stappen zijn genomen om meer mensen te laten vaccineren.
 • [16:06] Fer zegt dat er geëvalueerd wordt en gekeken is naar het aantal mensen dat op straat is, daarom is de avondklok vervroegd.
 • [16:05] Telefoonhulplijnen zijn in voorbereiding, volgens Rhuggenaath. Dit is voor algemene vragen bedoeld. Gezien de cijfers is er nu geëscaleerd en dit zal voor twee weken aanhouden.
 • [16:03] Rhuggenaath hoopt dat de cijfers van vandaag genoeg zeggen. Handhaving wordt verder uitgebreid. Het is nu 'all hands on deck'. Politie bij alle supermarkten is niet mogelijk. Er is assistentie van VKC en Curmil. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Hij roept ook supermarkteigenaren om bij te dragen aan handhaving.
 • [16:00] Restaurants en Truk di pan moeten om 18.00 uur sluiten. Er blijft geëvalueerd worden. Mensen koken ook weer meer thuis en Rhuggenaath spoort mensen aan dit te doen.
 • [15:57] We moeten nu met 1 stem praten. Dus ook andere leiders in de gemeenschap zullen deze boodschap moeten verspreiden. De boodschap is simpel. Blijf thuis en houd afstand! Volgens Rhuggenaath zijn we een verantwoordelijke bevolking en kunnen we dit. De sociale controle moet weer terug in de gemeenschap. Hij roept mensen op mee te helpen. Help en blijf thuis.
 • [15:54] Het vliegveld is nooit gesloten geweest, zegt Rhuggenaath. Er waren wel restricties. Als je het vliegveld sluit, dan isoleer je het eiland. Mensen die we echt nodig hebben, zullen altijd toegang moeten hebben tot het eiland. Tot op heden is er geen beslissing genomen over passagiers die naar Curacao komen. Er is al een antigeen-test toegevoegd. Hierdoor weten we zeker dat passagiers net besmet zijn.
 • Vragen in het Nederlands.
 • [15:41] Fer zegt dat er in het crisisteam gesproken wordt over handhaving. Politie, VKC, MEO, brandweer etc, controleren of mensen de maatregelen opvolgen. Ook werkgevers moeten zich aan de maatregelen houden.
 • [15:39] Lesley Fer van de crisisbeheersingsorganisatie zegt dat het cruciaal is om maatregelen te nemen. Ook psychologisch moet naar de gevolgen van maatregelen gekeken worden. Daar wordt in het crisisteam ook naar gekeken. Het is belangrijk dat we niet in paniek raken.
 • [15:36] Gerstenbluth zegt dat na vaccinatie je nog kwetsbaar bent en dus besmet kunt worden. Hoe meer mensen beschermt zijn tegen corona, hoe beter. Mensen die geinfecteer zijn, moeten een aantal weken wachten voor ze gevaccineerd kunnen worden.
 • [15:30] Ook staycation zal uitgesteld moeten worden, het is niet verantwoord. Rhuggenaath zelf heeft zijn staycation uitgesteld. Je kunt mensen niet verbieden naar Westpunt te gaan, maar het is niet verstandig om nu met groepen in een weekendhuis te gaan zitten.
 • [15:28] Er is geen drivethrough bij restaurants aangezien dat meer mensen op straat zal opleveren. Als je dat toestaat dan zullen andere ondernemingen in het geweer komen. Er wordt wel gekeken op wat voor een moment afgeschaald kan worden.
 • [15:25] Gerstenbluth roept nogmaals op thuis te blijven. Hou jezelf aan de regels, ook werkgevers.
 • [15:24] Er is overwogen om 1 dag per week plachi di dia in te voeren, maar dat is nog niet het geval. Er wordt gekeken naar hoe te voorkomen dat er veel mensen in de supermarkt zijn.
 • [15:20] Gerstenbluth bevestigt dat de meeste besmettingen de Britse variant zijn. Het CMC zal zelf een update geven.
 • [15:19] Rhuggenaath zegt bereid te zijn een volledige lockdown in gang te zetten.
 • [15:18] Rhuggenaath zegt dat er zo min mogelijk mensen op straat moeten zijn. De handhaving wordt geintensiveerd. Rhuggenaath zegt dat mensen het probleem niet zien. Hij kwam langs een supermarkt en zag teveel auto's. Hopelijk komt het niet zover dat iedereen echt thuis moet blijven.
 • [15:14] Het ziekenhuis doet wat ze kan. Ook mensen die andere intensieve zorg nodig hebben, kunnen nog worden opgenomen.
 • [15:13] Het vaccin draagt geen virus. Het bevat een code. We moeten nu echt zoveel mogelijk vaccineren
 • [15:11] Uit de volgende grafiek blijkt dat mensen lang in het ziekenuis liggen. Zeker 3 tot 4 weken. De groep tussen 40 en 60 jaar is de grootste groep die besmet wordt. Er overlijden nu ook jonge mensen. Ook mensen van in de 20 of in de 40 overlijden. Het belangrijkste wat we nu kunnen doen om deze ramp te voorkomen, is vaccineren.
 • [15:08] De verkiezingsdag was een horrordag. De voorspelling die getoond wordt klopt intussen niet, het is ernstiger. Het is nog niet afgelopen. Er moeten nu echt strengere maatregelen genomen worden.
 • [15:06] In de grafiek wordt het R-getal getoond, het reproduktiegetal. Dat staat op dit moment op 1,5. Dus ieder besmet persoon besmet 1,5 persoon. Dit getal moet onder de 1 zijn.
 • [15:04] Er wordt een grafiek getoond. Mensen die beweren dat dit maar een griepje is, moeten stoppen met het verspreiden van dat nieuws. Verspreiding vindt niet plaats door het vaccineren. Vanaf februari verdubbelt het aantal gevallen.
 • [15:01] Aangezien we het maximum hebben bereikt is de verwachting dat er meer mensen zullen overlijden. Dit komt niet doordat er geen zorg wordt verleend. Er wordt rond de klok gewerkt. Verplegend personeel is moe. Er valt niet te vechten tegen meer dan 500 besmette mensen per dag.
 • [14:59] Het is mogelijk dat de huidige trend niet daalt. Tussen besmetting en ziek worden zitten meerdere dagen, dus voorlopig kan deze trend aanhouden. Het maximum is nog niet bereikt.
 • [14:57] Gerstenbluth vertelt dat we vandaag ene record bereiken. 506 mensen zijn besmet. 2 Mensen zijn overleden. Totaal 3.102 mensen zijn actief besmet. Er liggen momenteel 104 mensen in het ziekenhuis. De situatie is zeer ernstig. Alle plekken op de intensive care zijn bezet.
 • [14:56] Ook jonge mensen worden nu slachtoffer. Vooral mensen tussen 40 en 60 jaar worden nu slachtoffer. Iedereen merkt nu de gevolgen van het virus. De regering zal meer vitale beroepen bekendmaken die gevaccineerd kunnen worden. Nederland zorg ervoor dat er genoeg vaccin is.
 • [14:54] Rhuggenaath is zich ervan bewust dat het moeilijk is. Vooral door de culturele gebruiken tijdens deze periode. Ook jonge mensen worden opgenomen. Blijf zoveel mogelijk thuis om mensenlevens te redden. Rhuggenaath zegt niet meer naar de cijfers te durven kijken. We moeten beter ons best doen en hij weet dat we dat kunnen.
 • [14:51] Semana Santa, de heilige week, zal een staycation moeten worden. We kunnen niet toestaan dan mensen samenkomen. Er kunnen geen activiteiten plaatsvinden waar mensen elkaar kunnen besmetten. Het grootste gedeelte van de besmettingen komt door de Britse variant.
 • [14:49] De ontheffingen zullen moeten dalen. Intussen zijn er 30.000 aanvragen gedaan. De overheid zal de verleende ontheffingen opnieuw bekijken. We moeten kalm blijven en ons common sense gebruiken. Bijft thuis! Hou afstand en zorg goed voor elkaar. Collega's moeten ook oppassen. Was je handen en geef geen handen. We moeten maximale discipline hebben. Ga niet uit huis. Alleen als het echt nodig is ga je uit huis.
 • [14:47] De nieuwe maatregelen die per vandaag zullen gelden: De avondklok gaat om 19.00 uur in. De tijden voor mantelzorg worden eveneens aangepast. Alle vitale bedrijven en instellingen mogen tot 18.00 uur open blijven. Tussen 14.00 uur en 18.00 uur mogen truk di pan openblijven.
 • [14:45] De Britse variant is veel besmettelijker en veel gevaarlijker dan de eerdere variant. de enige oplossing om hier vanaf te komen is vaccineren. Het vaccinatieproces wordt daarom verder uitgebreid.
 • [14:44] Ook binnen de overheid worden mensen ziek en werd het leven weggenomen van iemand. Iedereen noemt zich ineens verpleegkundige of verslaggever, maar er is iets serieus aan de hand en dat is dat mensen blijven doodgaan en mensen nog steeds ziek worden.
 • [14:43] Ook het Sehos is nu standby. De komende dagen zijn kritische dagen voor het CMC. Er moeten meer zorgmedewerkers komen. Het is een zeer ernstige situatie. Nog steeds zijn er helaas mensen die over samenzwering spreken of dat de regering een verborgen agenda zou hebben. Rhuggenaath zegt dat er maar 1 agenda is en dat is het redden van mensenlevens.
 • [14:41] Normaal gesproken zijn er 16 intensive care plekken. Er zijn nu 14 bedden bijgekomen. Alle bedden zijn vol. Lokaal en internationaal is een beroep gedaan op mensen om het ziekenhuis bij te staan. Er moet nu verdere actie worden ondernomen.
 • [14:38] Rhuggenaath zegt dat dit een dag is met opmerkzame ontwikkelingen. We wilden vanaf het begin vermijden dat er grote druk de medische zorg zou ontstaan. De laatste dagen en ook vandaag verslechtert de situatie in het ziekenhuis. Er worden steeds meer mensen opgenomen in het ziekenhuis en er overlijden ookk steeds meer mensen.
 • De persconferentie begint over 4 minuten.
 • De pers wacht op toegang tot de perszaal.
-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram