woensdag 20 september 2023 09:06
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
|
30 maart 2021

De overheid geeft dinsdagochtend een persconferentie over de ontwikkelingen in het vaccinatietraject op Curaçao. Volg ons liveblog met de Nederlandse vertaling van de persconferentie met minister van Gezondheid, Natuur en Milieu Zita Jesus-Leito (PAR), operationeel manager vaccinaties Daniel Oleana en huisarts Jerry Semper.

De persconferentie begint om 11.30 uur en de Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

NU.cw is in de perszaal en vertaalt van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht voor dit Liveblog en graag tot een volgende keer.
 • Jesus-Leito zegt geen Italiaanse toestanden te willen waarbij containers met lijken zichtbaar waren. Het ziekenhuis heeft ook grenzen en die grens willen we niet bereiken. Laten we samen vooruitgaan en de regering probeert hieraan bij te dragen. Er is met Nederland gesproken over aanvoer van meer vaccins. Samen moeten we deze oorlog winnen!
 • Jesus-Leito zegt dat er een ernstig probleem is momenteel. Veel mensen zijn ziek en ze roept iedereen nogmaals op zich aan de maatregelen te houden. Op die manier help je de gemeenschap. Vooral als je kijkt wat er nu gebeurt in het ziekenhuis. Ze heeft zelf gezien hoeveel ambulances er naar het CMC gaan met Covid-19 patiënten. Het is een oorlog waar we in zitten. We doen er alles aan om levens te redden. Zorg daarom voor jezelf en voor anderen. Als je twijfels hebt om je te laten vaccineren, praat dan met anderen die goed op de hoogte zijn.
 • Jesus-Leito zegt dat studenten boven 18 jaar en met examens bezig zijn, zullen hun afspraak moeten verzetten zodat ze examen kunnen doen. Volgens Semper weten studenten die zich registreren voor vaccinatie wanneer ze een examen hebben, dus dat is geen probleem.
 • Verpleegkundigen in opleiding van de IFE zijn ook benaderd om bijstand te verlenen, aldus Jesus-Leito.
 • Semper zegt dat de afstand tot Sambil geen probleem moet zijn. Via de Pater Euwensweg ben je er in vierenhalve minuut.
 • Registreren kan volgens Semper op 2 manieren. Telefonisch en via de website. Er zijn ongeveer 40 tot 60 mensen die de telefoon opnemen. Op het moment dat je je geregistreerd krijg je altijd een email met details.
 • Jesus-Leito is ook benaderd door de pers met de vraag of de pers niet onder vitale beroepen valt. Daar word naar gekeken.
 • Semper zegt dat dit het moment is om het geloof juist in te zetten. 'Papa Dios' helpt iedereen uiteindelijk. In het buitenland zijn al miljoenen mensen gevaccineerd, ook in landen waar het geloof een grote rol speelt.
 • Jesus-Leito zegt dat er met verschillende steakholders is gesproken over het belang van vaccineren. Iedere boodschap die tegen de boodschap van de regering ingaat, heeft gevolgen.We leven in een democratisch land en als je je niet laat vaccineren heeft dat gevolgen voor jezelf, maar oo voor anderen, dus denk er goed over na als je je niet laat vaccineren.
 • Het crisisteam kan geen vragen beantwoorden over de noodzakelijkheid van een PCR-test, aldus Semper.
 • Semper zegt dat mensen die in het Ana Pav worden gevaccineerd meer tijd nodig hebben. Er geldt daar een speciale procedure. Vandaar dat die mensen naar de poli gaan en niet naar Sambil.
 • De telecommunicatie werkt op dit moment goed, zegt Jesus-Leito. De telefoonlijn 9345 draait goed. Ze onderstreept het belang van goede bereikbaarheid.
 • Sambil is volledig beschikbaar om mensen te laten vaccineren, zegt Oleana. Er wordt ook naar een worst case scenario gekeken. Het zou kunnen gaan naar 2000 tot 4000 mensen per dag die gevaccineerd worden.
 • Jesus-Leito zegt dat als mensen laten zien dat ze gevaccineerd willen worden er ook meer vaccins beschikbaar zullen komen. Dus begin te registreren vanaf maandag! Iedereen boven 18 jaar kan gevaccineerd worden. Jesus-Leito noemt Curacao de grote broer van de andere eilanden, dat zie je ook omdat er patiënten naar Curacao worden gestuurd. We moeten er daarom voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd worden. Het is niet uitgesloten dat er meer priklocaties komen.
 • Semper zegt dat binnen twee tot drie maanden iedereen gevaccineerd moet zijn. Als iedereen in ieder geval de eerste prik heeft gehad, zal dat de druk op de medische zorg aanzienlijk verlichten. Hij roept mensen op om zich te laten registreren.
 • Mensen die problemen hebben met hun gewrichten, kunnen gewoon gevaccineerd worden. Mensen met een allergie, daar geldt
 • Semper is er niet van op de hoogte dat er mensen die gevaccineerd zijn en vervolgens Covid-19 hebben gekregen en zijn overleden. Het is wel mogelijk, zegt hij. Het vaccin verlaagt de kans om ziek te worden substantieel.
 • Semper zegt niet namens het CMC te kunnen spreken. Hij zegt dat er genoeg gekwalificeerd personeel is. Iedere arts en verpleegkundige kan nu bijdragen om het werk te doen. Daarnaast worden mensen opgeroepen zich te melden om bij te dragen.
 • Vragenronde van de pers begint.
 • Jesus-Leito zegt dat er een lijst is met vitale beroepen. Het kan zijn dat de lijst niet compleet is. Daar wordt notie van genomen en naar gekeken. Vanaf woensdag kunnen mensen die in de groep van een vitaal beroep vallen. Er zijn extra dagen waarop speciaal deze groep zich kan laten vaccineren. Mensen boven 18 jaar kunnen zich vanaf maandag laten registreren. Eerder bellen heeft geen zin.
 • Semper roept iedereen op om rustig te blijven.
 • De periode tussen de eerste en tweede prik zal verlengd worden. Dit word nu 5 tot 6 weken. Daardoor kunnen veel meer mensen hun eerste vaccin krijgen. Bij de eerste prik kunnen mensen nog steeds Covid-19 krijgen. Als dat gebeurt dan moet je je afspraak annuleren. 4 Weken daarna en zonder symptomen dan mag je je tweede prik krijgen.
 • Curacao krijgt voldoende voorraad vaccins, tekort zal er niet zijn. Auto's die geparkeerd worden, die worden bewaakt. Er kunnen lichte klachten optreden na het krijgen van een vaccin. Na de tweede prik kunnen mensen ook klachten krijgen. Dat zijn over het algemeen lichte klachten. Tot op heden zijn er 3 tot 4 mensen geweest die een anti-allergie tablet hebben toegediend gekregen.
 • Het aantal besmettingen loopt niet op door de vaccinaties. De meerderheid van de patiënten in het ziekenhuis is net gevaccineerd. CMC doet een oproep aan mensen die in de medische zorg werken of hebben gewerkt om hulp te bieden. Deze mensen wordt verzocht zich te melden bij het CMC.
 • Jerry Semper zegt geen goed nieuws te kunnen brengen, zoals hij had gehoopt. Waar staan we op dit moment. Op dit moment liggen er 90 mensen in het CMC, waarvan 26 op de intensive care. Er zal een gedeelte in het Sehos worden ondergebracht. Semper wijst op de hygiënemaatregelen en roept mensen zich eraan te houden.
 • Angela Garcia van Sambil zegt dat Sambil graag wil bijdragen om iedereen gevaccineerd te krijgen. Hoe eerder iedereen gevaccineerd is, hoe eerder de economie weer kan dragen. De ruimte van Sambil wordt gratis ter beschikking gesteld. Het winkelcentrum wil onderdeel zijn van de oplossing en niet van het probleem.
 • Iedereen die al een afspraak heeft raadt Oleana aan om 15 minuten eerder te komen. Mensen zonder afspraak worden niet gevaccineerd. Afgelopen woensdag is een nieuwe zending met vaccinaties aangekomen op het eiland. Sambil stelt zijn winkelcentrum gratis ter beschikking.
 • Vanaf 3 april is de prikocatie in Sambil beschikbaar. Daar zullen tussen 1.000 en 1.500 mensen gevaccineerd gaan worden. Iedereen die een afspraak heeft bij de poli van het ziekenhuis zal naar Sambil moeten gaan. Mensen die bij het Anna Paviljoen een afspraak hebben, zullen naar de poli van het ziekenhuis moeten voor hun vaccinatie.
 • Daniel Oleana zegt dat 15.755 mensen hebben zich tot nu toe laten registreren. 21,560 mensen hebben intussen een afspraak gemaakt. 4.730 mensen hebben intussen hun tweede prik gekregen.
 • Vanaf 5 april kan iedereen die zich wil laten vaccineren, zich laten registreren. Dit kan via de website of door 9345 te bellen.
 • De minister zegt dat ze zo snel mogelijk zoveel mensen wil vaccineren. Vanaf morgen zal iedereen die een vital beroep uitoefent, gevaccineerd kunnen worden. Er is een lijst met vitale beroepen.
 • Zita Jesus-Leito begint te vertellen dat we door zware tijden gaan door de vele besmettingen. De enige manier om uit de crisis te komen is door te vaccineren. Er zijn intussen 15.000 mensen die hun eerste vaccinatie hebben gehad, van wie ouderen en mensen die in de zorg werken.
 • De pers wacht buiten de perszaal.
-- Advertentie --
magnifiercross
error: Alert: Inhoudselectie is uitgeschakeld!!!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram