maandag 27 september 2021 21:28
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
25 maart 2021

De glas-in-loodramen van het oude St. Thomas College zijn gered. De ramen zijn vervangen door houten platen in de gevelopeningen. Het pand staat al jaren leeg en verkeert in slechte bouwkundige staat.

Op initiatief van kunst- en erfgoedexpert Gerda Gehlen en in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Monumentenzorg Curaçao en Caribbean Maintenance Developers zijn elf glas-in- loodramen uit het pand gered.

Om deze bijzondere glas-in-loodramen veilig te stellen voor de toekomst zijn ze op zorgvuldige wijze door de aannemer van binnenuit verwijderd en in houten kratten ingepakt.

De kratten zijn vervoerd naar een opslagplaats en worden daar onder toeziend oog van Stichting Monumentenzorg Curaçao bewaard. Als de ramen gerestaureerd kunnen worden, zullen ze daarna teruggeplaatst worden in een opgeknapt St. Thomas College.

De verwijdering en het transport van de glas-in-loodramen is tot stand gekomen met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied.

Het ‘oude’ St. Thomas College dateert uit het eind van de 19e-eeuw en was een jongensschool van de fraters van Tilburg. De glas-in-loodramen tonen afbeeldingen van katholieke symbolen en heiligen, waaronder de patroonheilige van het college, Sint Thomas van Aquino.

De school is jaren geleden verhuisd naar het nieuwe gebouw aan het L.B. Smithplein. Het ‘oude’ St. Thomas college heeft nog enige tijd andere functies gehad, zoals het huisvesten van de IFE, de Kunstacademie en de Rechtshogeschool. Sinds eind 20ste eeuw staat het gebouw leeg en is het verval ingetreden.

In de voormalige kapel zijn de kozijnen waarin de glas-in-loodramen waren geplaatst, zodanig vergaan dat het glas te pletter dreigde te vallen. Uit een aantal ramen, met name uit het grootste raam in het midden van de voorgevel, was reeds een heel paneel met glas-in-lood naar beneden gevallen.

Het is niet bekend wanneer het monumentale pand gerestaureerd zal worden, maar wanneer dit moment aanbreekt, zullen de gerestaureerde panelen hun plek weer innemen in het pand om nog generaties hun stempel te drukken op de bijzondere sfeer in het gebouw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram