vrijdag 7 oktober 2022 19:21
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
|
22 maart 2021

De overheid geeft vanochtend een persconferentie in verband met het fors gestegen aantal besmettingen met het coronavirus. De maatregelen zullen verder worden aangescherpt. Volg ons liveblog van de persconferentie met demissionair premier Eugene Rhuggenaath, demissionair minister van Gezondheid Zita Jesus-Leito, epidemioloog Izzy Gerstenbluth en Jeanne Koeijers, directeur van het Outbreak Management Team van het Curaçao Medical Center.

De persconferentie begint om 11.30 uur en de Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er (spel-)fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht voor dit Liveblog. Graag tot een volgende keer en een bon siman!
 • Rhuggenaath zegt dat niemand verwacht had dat er nog een lockdown zou komen. De overheid heeft er alles aan gedaan om dit te voorkomen. De lockdown is echt nodig om het virus af te remmen. Blijf thuis en zorg voor elkaar! Iedere besmetting is er één teveel.
 • Gerstenbluth zegt dat ondanks dat er plachi di dia is, afspraken met (huis-) artsen gewoon door gaan. Ook het consultatiebureau zal gewoon geopend blijven. Als je gevaccineerd wordt, kun je gewoon de weg op. Neem je afspraak uitgeprint mee. Hij zegt dat ze de scholen het liefst open houden.
 • De website kalamidat.cw heeft veel verkeer op dit moment, dus kan slecht bereikbaar zijn. Over de verschillende scholen wordt nog gesproken met stakeholders. Morgen zal er meer info zijn over de scholen.
 • Het virus is volgens Gerstenbluth gemuteerd en dat gebeurt omdat het virus wil overleven. Het virus heeft mensen nodig om te overleven. Rhuggenaath bevestigt dat de regering geen mensen wil straffen. De maatregelen zijn echt nodig. Gimar Pisas en Ruthmilda Larmonie-Cecilia zijn intussen gebriefd over de situatie.
 • Boetes worden volgens Rhuggenaath gewoon uitgedeeld, ook aan horecagelegenheden. Gerstenbluth zegt dat het er niet om gaat om mensen te straffen. Het gaat erom dat we het virus stoppen en mensen niet meer samenkomen.
 • Rhuggenaath zegt dat er voldoende politiecapaciteit, er worden ook andere handhavers ingezet.
 • De nieuwe variant is andere koek, aldus Rhuggenaath. We moeten terug naar nul en van daaruit kijken wat er weer mogelijk is. De regering blijft monitoren. Hij raadt iedereen aan om thuis te blijven.
 • Rhuggenaath zegt dat de maatregelen die nu zijn aangekondigd gelden voor 2 weken. Mensen moeten er rekening mee houden dat de periode verlengd wordt, maar voorlopig is het voor 2 weken. Hij zegt dat veel mensen de maatregelen steeds minder naleefden. Collega's, op straat, overal moet afstand worden gehouden.
 • Koeijers zegt dat er niemand voor de gek wordt gehouden. Er zijn mensen terug geroepen van vakantie. Er wordt meer gewerkt en personeel heeft het zwaar. Beschuldigingen van dien aard vindt Koeijers treurig.
 • Jesus-Leito zegt dat er een dashboard komt waarop te zien is hoeveel mensen geregistreerd zijn en hoeveel mensen gevaccineerd.
 • De actuele regeling voor hulp is gereserveerd. Die zijn nog steeds van kracht. Er wordt over nagedacht hoe bedrijven verder geholpen kunnen worden. Nederland zal hierin betrokken worden, aldus Rhuggenaath.
 • Gerstenbluth zegt dat de plekken waar agglomeratie plaats vindt, bekend zijn en door politie worden gecontroleerd.
 • Jesus-Leito zegt dat er voldoende vaccins zijn en eind van de week zullen er meer vaccins op het eiland zijn. Er zijn genoeg vaccins, maar het aantal 'slots', dus tijdstippen waarop mensen kunnen laten vaccineren, was vol. De website liep daarom vast, dat is opgelost.
 • De precieze groepen en uitzonderingen die wel of niet de straat op mogen, worden op een later moment bekend gemaakt.
 • De vragenronde van de pers begint.
 • In de lockdown moeten mensen ook op hun gezondheid letten, dus blijven bewegen. Ook mensen die alleen zijn moeten goed in de gaten worden gehouden.
 • Jesus-Leito zegt te willen bereiken dat 85 procent van de bevolking wordt gevaccineerd.
 • Zita Jesus-Leito zegt dat er maatregelen genomen moeten worden om het virus te stoppen. Ze raadt mensen zich te laten vaccineren. Er worden meer groepen toegelaten om zich te laten vaccineren. Er zullen op meer plaats vaccinaties worden uitgevoerd. Deze week is er een vierlanden-overleg hierover. Meer dan 12.000 mensen hebben zich laten vaccineren tot nu toe.
 • Koeijers roept mensen op zich eerst bij de huisarts te melden. Die moet gebeld worden. Dus niet direct naar de eerste hulp van het CMC gaan. Ze raadt aan klachten niet te negeren en je te melden.
 • Ook zustereiland Bonaire wordt bijgestaan in de crisis. Wat volgens Koeijers opvalt is dat de leeftijd van patiënten met Covid-19 daalt. Alle operaties zijn stopgezet. Het ziekenhuis heeft meer personeel nodig om patiënten te kunnen verplegen.
 • Jeanne Koeijers vertelt dat er momenteel 32 Covid- patiënten in het ziekenhuis zijn opgenomen. Sinds vrijdag lopen de cijfers behoorlijk op. Vrijdag is besloten om over te gaan tot opname van patiënten op een andere afdeling. Er zijn niet alleen Covid-patiënten, maar ook andere gevallen die op de intensive care moeten worden opgenomen. Momenteel liggen er 14 patiënten op de intensive care met Covid-19.
 • Gerstenbluth geeft een voorbeeld van de Brazlliaanse stad Manaus. Daaruit blijkt dat 85% van de mensen gevaccineerd zal moeten worden om groepsimmuniteit te bereiken.
 • Gerstenbluth roept mensen op zich te laten vaccineren. Hij adviseert mensen die beslissing verstandig te nemen. Er zijn intussen miljoenen mensen gevaccineerd. Het vaccin beschermt je tegen het virus. Als je je laten vaccineren dan kunnen we de dingen doen die we altijd deden.
 • Er wordt op social media gezegd dat de verspreiding komt door het vaccineren, aldus Gerstenbluth. Het vaccin bevat volgens de epidemioloog geen virus, maar een code die lijkt op het virus. Zo wordt je immuunsysteem geactiveerd om je te beschermen tegen het virus.
 • Volgens Gerstenbluth worden de meeste mensen momenteel met de Britse variant besmet. We moeten ons echt aan de regels houden. Deze variant verspreidt zich veel sneller. Zo ernstig als het nu is, was het nog nooit op Curaçao.
 • Juist de groep tussen 25 en 64 is de grootste groep die geinfecteerd raakt. De positivity rate was een aantal maanden onder 5 procent. In korte tijd is 10 maal het aantal besmettingen een feit. Veel mensen hebben geen symptomen, maar kunnen het virus wel overdragen.
 • NU.cw kampt met serverproblemen in Nederland, onze excuses voor de onderbrekingen
 • Gerstenbluth zegt dat er een nieuwe variant is en deze is superkrachtig.
 • NU.cw ervaart problemen met de verbinding.
 • Vrijstellingen voor mensen om de straat op te mogen, moeten opnieuw worden aangevraagd.
 • Uitgangspunt van de lockdown is dat iedereen thuis moet blijven. Zoveel mogelijk vanuit huis werken dus. De toke de keda, de avondklok, blijft vanaf 21.00 uur tot 04.30 uur van kracht. Het 'plachi di dia' wordt weer van kracht. De winkels en horeca emoeten weer dicht. Essentiele plekken mogen wel bezocht worden. Op zondag mag niemand de straat op. Vitale plekken waaronder het ziekenhuis, politie en brandweer blijven actief.
 • Rhuggenaath zegt dat er meer maatregelen genomen moeten worden. Vanaf 24 maart gaat Curacao in lockdown. Iedereen moet thuis blijven. Dit komt met name door de Britse variant die nu ook op Curacao voorkomt. Gerstenbluth zal meer uitleggen over de redenen van de lockdown.
 • De pers is binnen, over 2 minuten beginnen we.
 • De pers is in afwachting om de perszaal te betreden.
-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram