Door: NU.cw
18 maart 2021

Na 15 jaar research is de driedelige docu-serie 'De Droevige Kampioen' uitgebracht. Sinds 2006 is er research gedaan voor een documentaire over de Antilliaanse tafeltenniskampioen Robert Hosé.

"Opgegroeid in één van de armste wijken van Curaçao, wordt internationaal tafeltenniskampioen, rokkenjager en succesvol ondernemer Robert Hosé begin jaren 70 hét rolmodel van een nieuwe, zelfbewuste generatie zwarte Antillianen", aldus Caribbean Filmcom van Michel Drenthe tegen NU.cw.

De serie is een co-productie van BIND en VPRO, in samenwerking met Caribbean Filmcom en kwam tot stand met steun van NPO-fonds en Netherlands Film Production Incentive.

Aan de hand van interviews, archiefbeelden en nagespeelde scènes geeft de docu-dramaserie inzicht in het roerige leven van Hosé, die inmiddels al veertig jaar op straat leeft. De hoogte- en dieptepunten van zijn leven en die van Curaҫao blijken nauw met elkaar verweven.

De Droevige Kampioen is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Jan Brokken. Zijn roman over Riki Marchena is gebaseerd op het ware levensverhaal van Robert Hosé. Brokken, die zelf jarenlang op Curaҫao woonde, leerde Hosé kennen toen deze zijn auto wilde wassen.

Ruim vierhonderd uur interview met de inmiddels drugsverslaafde en al ruim veertig jaar op straat levende Hosé, alsmede vele gesprekken met mensen die hem uit zijn hoogtijdagen kennen, leverden de basis voor zijn roman. 

"Hoofdpersoon Riki Marchena vertoont overduidelijk parallellen met de bevlogen, charismatische, Nietszche lezende sportheld en womanizer Hosé. In de docu-dramaserie wordt aan de hand van Hosé’s leven ook de naoorlogse geschiedenis van Curaҫao verteld", zegt Caribbean Filmcom.

Vanaf vrijdag 19 maart 2021 wordt wekelijks één aflevering uitgezonden om 22:15 uur Nederlandse tijd (17:15 uur Curaçaose tijd) op NPO2. De andere twee afleveringen worden uitgezonden op 26 maart en 2 april.

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram