vrijdag 1 december 2023
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De strijd tegen drugs en illegale goudwinning staan hoog op de agenda van de Surinaamse en de Franse regering. Tijdens een meeting op dinsdag 16 maart in Frankrijk tussen minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie en vertegenwoordigers van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken is er stilgestaan bij deze twee zaken.

Directeur-generaal Pierre De Bousquette vindt dat Suriname een belangrijke partner is voor Frankrijk en dat op bepaalde gebieden de samenwerking geïntensiveerd zal moeten worden. Voor Frankrijk is de samenwerking in de strijd tegen drugs en de strijd tegen illegale goudwinning zeer belangrijk.

Amoksi zegt dat deze aandachtspunten ook hoog op de agenda van de regering Santokhi-Brunswijk staan. “Vanaf het aantreden van de regering zijn heel wat scalians ontmanteld. Dit beleid zal worden voortgezet.”

De bewindsman geeft toe dat Suriname bij de benadering van veiligheid meer heeft gekeken naar de Caricom en de OAS en minder heeft gekeken naar Frankrijk als partner, terwijl Frans-Guyana dezelfde uitdagingen heeft als Suriname. In dit kader doet hij het verzoek tot onder andere technische en institutionele versterking, trainingen en stages.

De Bousquette zegt dat Frankrijk bereid is om hulp te verlenen en dat hij dit zal opnemen met de prefect van Frans-Guyana.