Door: NU.cw
17 maart 2021

De bevroren tegoeden van Girobank worden binnenkort vrijgegeven. Op een groot deel van de bevroren tegoeden zal binnenkort door de speciaal daarvoor opgerichte GI-RO Settlement Holding N.V (GSH) een uitkering worden verricht. Een precieze datum wordt niet gegeven.

"Het merendeel van de rekeninghouders bij Girobank zal de vrije beschikking krijgen over een bedrag ter hoogte van hun volledige tegoed. Dat geldt echter niet voor tegoeden die uitkomen boven een bedrag van 1,2 miljoen gulden", aldus de de Centrale Bank van Curaçao en Sint (CBCS).

Op 10 december 2019 werd door de Centrale Bank een moratorium bij de Girobank ingesteld waarbij de tegoeden boven de 10.000 gulden op de betaal- en/of spaarrekeningen zijn bevroren. De ingreep door de CBCS kwam nadat rekeninghouders massaal hun tegoeden op hadden geëist. Dat gebeurde na geruchten dat de belastingdienst via zijn girorekening 4,5 miljoen euro wilde overmaken naar de ziektekostenverzekeraar SVB.

De Girobank valt al sinds 2013 onder een noodregeling van de Centrale Bank. De bank was tot 2002 in handen van de Curaçaose overheid en is sinds 2010 voor het grootste deel in handen van IIG Capital, de International Investment Group in New York. Pensioenfonds APC en de overheid behielden een minderheidsbelang.

In de financiële sector werd destijds gefluisterd dat het bijna omvallen van de Girobank het gevolg van slecht beleid bij de Centrale Bank zelf zou zijn.

Het opnemen van de uitkering van GSH kan door middel van overboeking naar een bankrekening bij een andere bankinstelling naar keuze. Rekeninghouders die nog niet over een bankrekening bij een andere bankinstelling beschikken, wordt aangeraden zo spoedig mogelijk een andere bankrekening te openen.

Overboeken kan via online bankieren. In verband met de actuele Covid-19 situatie heeft een bezoek aan een van de filialen van Girobank (te Scharloo of Janwe) niet de voorkeur. De uitkering kan ook worden opgenomen via de ATM-machines met inachtneming van de opnamelimieten per dag. Het contant opnemen van grote sommen geld wordt echter uit veiligheidsoverwegingen dringend afgeraden.

Bij rekeninghouders van Girobank die naast tegoeden ook een opeisbare schuld aan Girobank hebben, bijvoorbeeld een lening of andere financiering met een betalingsachterstand, zal deze schuld eerst in mindering worden gebracht op de uitkering van GSH.

De uitkering van GSH van de tegoeden bij Girobank tot het maximum van 1,2 miljoen gulden, wordt voorgefinancierd met een renteloze lening van 170 miljoen gulden door Nederland aan Curaçao.

Op welke datum de tegoeden beschikbaar komen, zegt de Centrale Bank niet.

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram