zaterdag 25 september 2021 03:21
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
8 maart 2021

De overheid geeft maandagochtend een persconferentie over de maatregelen om het coronavirus te beteugelen. De overheid kondigt aan dat de stijging van het aantal besmettingen gevolgen zal hebben voor de maatregelen. Volg ons liveblog van de persconferentie met premier Eugene Rhuggenaath en epidemioloog Izzy Gerstenbluth.

De persconferentie begint om 11.30 uur en de Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er (spel-)fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • De persconferentie wordt afgesloten. Dank voor je aandacht voor dit Liveblog, graag tot een volgende keer.
 • Rhuggenaath sluit af en zegt dat we succesvol moeten blijven in het verspreiden van het virus. Hij roept de bevolking op om zich aan de maatregelen te houden. Mensen die gevaccineerd kunnen worden, dus boven 60 jaar, raadt hij aan zich te laten registreren. Dat kan nu ook online. Hij dankt voor de aandacht en hoopt dat iedereen veilig blijft.
 • Gerstenbluth raadt af om een hele dag vrij te geven, aangezien mensen zich dan ook met andere vrijetijdsbesteding kunnen gaan bezig houden en niet gaan stemmen. Mensen verplichten op een bepaald tijdstip te gaan stemmen is erg lastig.
 • Rhuggenaath herhaalt nogmaals om agglomeratie te vermijden en motiveert werkgevers om werknemers thuis te laten werken. Samen moeten het aantal contacten met mensen verminderen. Er was een voorstel van de Electorale Raad om een hele dag vrij te geven, maar dit bleek niet nodig. De suggestie om op alfabet te laten stemmen zal worden doorgestuurd, maar mensen zouden vrij moeten zijn om te stemmen op welk moment ze willen.
 • Het vaccineren en de snelheid daarvan heeft ook te maken met de toegang tot vaccinaties. Ook Aruba is aan het wachten op de volgende batch. We zijn afhankelijk van het aantal batches dat we krijgen. Pas als 85 procent is gevaccineerd hebben we groepsimmuniteit, aldus Gerstenbluth.
 • Hij stelt vast dat we inderdaad zwaardere maatregelen moeten nemen als de nieuwe maatregelen niet afdoende zijn.
 • Gerstenbluth geeft atntwoord op de vraag waarom niet veel zwaardere maatregelen worden genomen, plachi di di, lockdown etc. Het kan allemaal, zegt hij, maar dit zal op de lange termijn ook consequenties hebben op de gezondheid van mensen. We willen mensen zoveel mensen zoveel mogelijk hun normale leven laten leven. Zware maatregelen neem je niet zomaar. Ze moeten in proportie zijn. 'Pa loko' maatregelen nemen kan niet, want dit zal ook een grote impact hebben op mensen. Het is volgens hem beter om resultaten te boeken met deze nieuwe maatregelen in plaats van nog zwaardere maatregelen.
 • Er wordt volgens Gerstenbluth altijd gediscusseerd over het sluiten van de grenzen. Er wordt altijd naar een geblanceerde oplossing gezocht om de economie niet te veel te schaden. De schade die een lockdown teweeg brengt is enorm. Er wordt wel degelijk gekeken naar andere maatregelen om verspreiding tegen te gaan. Momenteel wordt na 3 dagen een antigeentest afgenomen. We weten dat deze test op een later moment het virus detecteert. Dus de PCR test kan negatief zijn, terwijl iemand na 3 dagen wel positief kan zijn. Dat wordt met een antigeentest opgespoord.
 • Rhuggenaath zegt dat de Electorale Raad ook bezig is met het treffen van maatregelen zodat de verkiezingen in ieder geval door kunnen gaan.
 • Gerstenbluth zegt dat iedereen er aan bij zal moeten dragen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Hij wil niemand op de huid zitten, maar ook politieke partijen moeten zich tijdens de campagne en verkiezingen aan de maatregelen houden. Hij benadrukt nogmaals dat het gevaar van een superspread event op de loer ligt. Immuniteit is er nog lang niet, ondanks dat er gevaccineerd wordt.
 • Gerstenbluth zegt dat hij niet over de R-factor heeft gesproken, maar over de positivityrate. Bij lage cijfers is het lastig om over de R-factor te spreken omdat je dan een vertekend beeld krijgt. Er is volgens de epidemioloog duidelijke onderbouwing voor de maatregelen. De 'ingrediënten' voor verdere verspreiding zijn er, daarom moet de handrem er nu op. De verwachting is dat door nu de besmettingen te remmen, de verkiezingen zonder obstakels doorgang kunnen vinden. Hij maakt zich desalniettemin zorgen over verspreiding tijdens de verkiezingen en is bang dat het een superspread event wordt.
 • Er is volgens Rhuggenaath nu een eerste maatregel genomen om verspreiding te voorkomen. In de komende dagen zullen er nog meer maatregen aangekondigd worden. Hij zegt dat Lei seku (drooglegging) ook is overwogen, maar hij hoopt dat dat niet nodig is. De komende dagen zal verder gekeken worden, ook specifiek naar de verkiezingen.
 • Als we nu niks doen en het virus zijn gang laten gaan dan neemt het aantal contacten toe en dus de verspreiding van het virus ook. Dat zal uiteindelijk de economie schaden.
 • De nieuwe Britse variant komt uiteraard van buiten, aldus Gerstenbluth. De meeste reizigers die naar Curaçao komen, komen uit Nederland. De Britse variant wordt dus door hen binnen gebracht. Er zijn meer varianten: uit New York, uit Brazillië, etc. Al deze varianten hebben gemeen dat ze extra besmettelijk zijn.
 • Hij zegt dat het onmogelijk is om iedereen die zich niet aan de regels houdt een boete te geven. De maatregelen zijn niet bedoeld om wie dan ook te straffen.
 • Gerstenbluth zegt dat er geinsinueerd wordt dat bepaalde groepen 'gestraft' worden. Voor de zoveelste keer wil hij dit ontkennen en benadrukken dat dit niet de bedoeling is.
 • Er hebben evenementen plaatsgevonden waar Rhuggenaath ook niet blij mee was. Toch hebben veel mensen zich wel aan de maatregelen gehouden. Er wordt nu een algemene voorzorgsmaatregel genomen en die is echt nodig. Wij zelf hebben ons gedrag in de hand en daar moet het beginnen, volgens Rhuggenaath. Er wordt constant overleg gevoerd met de restaurantsector. Ook met het uitgaansleven (farandula) wordt constant overlegd. Als we door gaan met agglomereren bij allerlei uitgaansgelegenheden dan zullen de besmettingen door blijven gaan.
 • Vragen in het Nederlands
 • Het virus dat extra besmettelijk is, dat is zich nu volop aan het verspreiden. Dit is geen spelletje. De positivity rate is in minder dan een week verdubbeld, waarschuwt Gerstenbluth.
 • Gerstenbluth roept mensen op om te laten vaccineren. Als meer dan 80 procent van de bevolking zich laat vaccineren dan kunnen we de maatregelen afschalen.
 • We hebben het afgelopen jaar de situatie onder controle weten te houden. We moeten er dus voor blijven zorgen dat we ons aan de maatregelen houden, ook tijdens de verkiezingen. Het is niet de bedoeling om de verkiezingen af te gelasten, maar het mag geen superspread event worden.
 • Met de verkiezingen in aantocht moeten we ervoor waken dat ze op een veilige manier verlopen.
 • Op Bonaire en Aruba zijn de nieuwe varianten aanwezig. Ook Curaçao heeft ze. Door de extra besmettelijke varianten is de toename van de afgelopen week ook te verklaren. Daarom kan nu niet gewacht worden met het nemen van maatregelen. De positivity rate van Curacao is in 1 week tijd verdubbeld.
 • De afgelopen weken waren we blij met de cijfers en daardoor zijn de maatregelen afgeschaald. De afgelopen maand zijn er bijna 7.000 test gedaan. De positivity rate is daardoor 2 procent. De hoeveelheid mensen die de afgelopen dagen positief is getest, is significant gestegen. Er zijn ook tests naar het RIVM gestuurd om te kijken of de nieuwe variant erbij zit. Ook naar de Afrikaanse variant wordt gekeken, maar ook naar die van California en New York. Deze varianten zijn veel besmettelijker.
 • Izzy Gerstenbluth begint met de cijfers. Er zijn 92 mensen getest en daarvan zijn er 6 positief bevonden. Dat lijkt volgens de epidemioloog niet veel, maar is toch 7 procent.
 • Rhuggenaarh benadrukt dat we nog steeds in een crisis zitten. De balans van de maatregelen wordt in de gaten gehouden. Het vaccinatieprogramma loopt goed, de cijfers waren goed, maar toch moeten we blijven oppassen.
 • De regering neemt binnenkort contact op met de Electorale Raad om ervoor te zorgen dat de verkiezingen gewoon door kunnen gaan.
 • Restaurants zullen door de nieuwe avondklok om 9 uur moeten sluiten. Truki di pan mogen openen vanaf 4 uur.
 • De premier staat stil bij de maatregelen die we in acht moeten blijven houden. Blijf 2 meter afstand houden van elkaar. Ook de mondkapjes moeten gedragen blijven worden in publieke ruimtes.
 • Het is duidelijk geworden dat de nieuwe variant sneller verspreidt wordt en daarom moeten er weer maatregelen genomen worden. Het is beter om onmiddellijk maatregelen te nemen in plaats van af te wachten en de gehele economie stil komt te liggen.
 • De toke de keda wordt vervroegd naar 10 uur en duurt tot half 5. De noodregeling wordt eveneens verlengd met 90 dagen. Rhuggenaath staat stil bij de verhoging van het aantal besmettingen. Tevens is duidelijk dat de Britse variant verspreid wordt op het eiland.
 • Eugene Rhuggenaath wenst iedereen een bon siman. Hij staat stil bij de dood van Amier Godett. Hij kent Godett al een tijd, ook van de tijd dat hij in FKP zat. Ook zijn moeder kent Rhuggenaath van de tijd dat ze bij de Eilandsraad werkte. Hij feliciteert de vrouwen met hun Dag van de Vrouw.
 • We zijn in afwachting van de persconferentie. De pers is nog niet toegelaten tot de zaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram