maandag 29 november 2021 16:38
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
5 maart 2021

Voormalig minister van Financiën George Jamaloodin is vrijdag door het Gemeenschappelijk Hof van Justitie veroordeeld tot 30 jaar cel. Jamaloodin was verdachte in de zaken Maximus, Pasaat en Germanium.

In de zaak Maximus is Jamaloodin schuldig bevonden aan het uitlokken van de liquidatie op politicus Helmin Wiels op 5 mei 2013. Volgens het Hof is bewezen dat hij de opdracht tot moord heeft gegeven en dat hij diegene is die het organiseerde en heeft betaald.

"Door zijn handelen heeft Jamaloodin blijk gegeven van een volkomen gebrek aan respect voor het leven van het slachtoffer. Met zijn handelen heeft hij groot leed aan de nabestaanden van het slachtoffer en aan het land Curaçao toegebracht", aldus het Hof.

Het Hof heeft de verdachte dan ook veroordeeld tot betaling van een bedrag van 4.815 gulden voor materiële schadevergoeding aan de zoon en dochter van Wiels. Jamaloodin ontkent zijn betrokkenheid nog steeds.

In de zaak Passaat is hij schuldig bevonden aan het plegen van valsheid in geschrifte door een zogeheten “Aanschrijving ter uitvoering van art. 39, lid 1 sub a, van de Algemene Landsverordening Landbelastingen” te antedateren. Ook vond het Hof dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn macht als minister.

In de zaak Germanium is hij veroordeeld voor het gebruik maken van valse geschriften, maar vrijgesproken voor het als minister van Financiën verduisteren van subsidiegelden. Het kon niet bewezen worden dat hij dit als minister had gedaan of dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn macht in deze rol. Het staat echter wel vast dat hij 450.000 gulden subsidiegelden heeft verduisterd en gebruikt heeft voor privédoeleinden.

De door het Hof opgelegde gevangenisstraf is conform de eis van het
openbaar ministerie. Jamaloodin was eerst veroordeeld tot 28 jaar cel voor
zijn betrokkenheid in de zaken Maximus en Germanium en hij was vrijgesproken voor de zaak Passaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram