maandag 29 november 2021 23:10
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
18 februari 2021

De overheid geeft donderdagmiddag een persconferentie over de start van de vaccinaties op Curaçao. Volg ons liveblog met de Nederlandse vertaling van de persconferentie met minister van Gezondheid, Natuur en Milieu Zita Jesus-Leito (PAR), epidemioloog Irális Jansen, immunoloog Asley Duits en directeur Communicatie Maharo Isenia.

De persconferentie begint om 14.30 uur en de Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • Tot zover de persconferentie. Daarmee sluit dit Liveblog. Dank voor je aandacht en graag tot een volgende keer.
 • Jesus-Leito sluit af met iedereen aan te raden om het vaccin te krijgen. Mensen hoeven niet bang te zijn. Ze wenst de bevolking succes met dit proces zodat we de oorlog tegen Covid-19 kunnen winnen. Zo kan de economie weer beginnen te draaien.
 • Isenia zegt dat mensen zelf 9345 dienen te bellen om gevaccineerd te worden. Vanaf morgen is de website actief. Er wordt een video getoond: Kreando - reinventando - bibando.
 • Kinderen zullen niet gevaccineerd worden. Alleen mensen ouder dan 18 krijgen een injectie. Volgens Duits vallen kinderen niet in de risicogroep. Er wordt momenteel getest op kinderen onder de 18, maar voorlopig wordt er niet gevaccineerd bij deze groep.
 • Mensen die epilepsie hebben, kunnen een vaccinatie krijgen alleen moet goed gekeken op welk moment.
 • Er is volgens Jansen geen vertraging. Er wordt volgens het draaiboek gewerkt. Duits zegt dat de tijdslijn bij ieder land ander is. Ook in Nederland is het programma niet verlopen zoals gepland.
 • Er wordt 7 dagen per week gevaccineerd. Tussen de middag wordt een pauze gehouden. Bij beide locaties is een huisarts aanwezig. Er wordt begonnen met een pilotweek. Ook mensen die overwinteren komen in aanmerking om gevaccineerd te worden. Ze moeten wel op het eiland zijn voor hun tweede prik.
 • Mensen die bedlegerig zijn, krijgen hun vaccinatie daar. Mensen in een rolstoel of slecht ter been zijn, dienen naar een speciale plek te gaan. Jansen roept op tot geduld en hoopt dat iedereen terug naar het normale leven kan.
 • Mensen die bekende alergieën hebben, dienen contact op te nemen met hun huisarts, aldus Jansen. Alle componenten zijn bekend, zegt Duits.
 • Landen zijn afhankelijk van de producenten van het vaccin. Alles loopt voorlopig volgens de plan en de beloftes zijn nagekomen.
 • In het begin kan telefonisch geregistreerd worden. Later kan ingeschreven worden op de website.
 • Volgens Jansen moet het vaccin bewaard worden onder 80 graden Celsius. Het vaccin is op droog ijs getransporteerd. Het transport is goed verlopen en constant onder -80 graden gebleven.
 • Er zitten geen vreemde stoffen in het vaccin, zegt Duits. Alle stoffen zijn bekend. Jansen zegt dat Covid-19 een nieuw virus is. Alle voorgaande vaccins hebben hetzelfde trajact doorlopen als dit vaccin.
 • In de praktijk blijkt volgens Jansen dat er niemand is overleden door het vaccin. 0,5 mens per 100.000 mensen krijgt klachten na de inenting.
 • Jesus-Leito zegt dat is afgesproken dat er veiligheidsmaatregelen genomen moesten worden rondom transport etc van het vaccin. Jansen zegt dat veel mensen het vaccin willen en het daarom gewild is en dus beschermd moet worden.
 • Jesus-Leito zegt dat een vaccin niets vreemds is. Het wordt al jaren gedaan en wereldwijd. Iedereen krijgt volgens Jansen een bewijs van vaccinatie mee. Duits zegt dat ervaring in andere landen leert dat het aantal mensen dat gevaccineerd wil worden, stijgt. Het is vrijwillig, maar je hebt wel een verantwoordelijkheid.
 • Jansen zegt dat mensen niet verplicht kunnen worden om te laten vaccineren. Een advies geven kan wel. Isenia bevestigt dit en geeft het voorbeeld van een reis naar Amerika. Als ze het daar verplicht stellen, dan zul je je moeten laten vaccineren. Dit wordt dan niet door de Curacaose overheid verplicht gesteld.
 • Jesus-Leito zegt dat ze bij de eerste groep zal zijn die gevaccineerd wordt. De minister valt volgens Isenia binnen de eisen om gevaccineerd te worden.
 • De vragenronde van de pers.
 • Vanaf morgen is de website www.bakuna.cw online en kan meer info worden verkregen. Vanaf morgen kan er geregistreerd worden om te laten vaccineren.
 • Mensen die zich niet laten vaccineren twijfelen ook omdat ze niet op de hoogte zijn van de bijwerkingen. De komende weken zal de regering meer voorlichting geven over het vaccin. Isenia raadt mensen aan met andere mensen te praten die zich zel laten inenten.
 • 43 Procent van de gemeenschap wil zich laten inenten, blijkt uit onderzoek. Mensen die zich niet laten vaccineren, zeggen dat ze de ontwikkeling van het vaccin te snel vonden gaan. Daarom heeft Duits zojuist de uitleg gegeven hoe het kan dat de ontwikkeling zo snel is gegaan.
 • Op het telefoonnummer kun je bellen om te registreren of om info vragen of over Covid-19. 24 Februari vindt de eerste vaccinatie plaats om half 9. Ook de pers is welkom. Politici en influencers zullen voor het oog van de camera worden gevaccineerd.
 • Maharo Isenia zegt dat mensen de helpdesk 9345 kunnen bellen voor meer informatie. Ook mensen die anderen helpen, kunnen dat nummer bellen. Dan wel ID bij de hand houden.
 • Er zijn intussen onderzoeken gedaan naar de veiligheid van het vaccin. De cijfers in Israel tonen volgens Duits aan dat er minder mensen besmet worden en niemand meer is overleden. De effectiviteit van het vaccin is 93%. In Amerika zijn intussen 22 miljoen mensen gevaccineerd. Bij 5 mensen per 1 miljoen trad een allergische reactie op.
 • Dan over de effictiviteit van het vaccin. In Israel blijkt dat 46 procent minder besmettingen plaats vinden. De ingeënte groep wordt 34 procent minder opgenomen in het ziekenhuis.
 • Ashley Duits zal praten over de realiteit van het vaccin. Wereldwijd is duidelijk geworden hoe krachtig dit vaccin is. Duits legt uit hoe het kan dat dit vaccin zo snel is ontwikkeld. Dit is gebeurd door medewerking van draagkrachtige landen.
 • De vaccinatie is gratis en vrijwillig. Vanaf morgen kan er geregistreerd worden.
 • De vaccinaties vinden plaats in het Sehos en dat kan gezien worden als 2 prikplekken. 1 bij de ingang van Pieters restaurant en de andere tegenover SVB aan de Pater Euwensweg.
 • Mensen die een verminderde weerstand hebben of een chronische ziekte kunnen ook gevaccineerd worden. Jongeren onder 18 en zwangeren zullen niet gevaccineerd worden. Mensen met een allergie tegen een bestandsdeel in het vaccin worden ook niet gevaccineerd. Er is een website waarop alle bestandsdelen zijn.
 • Vanaf 24 februari zal er begonnen worden met vaccineren van half 9 tot half 6. Mensen van 60 jaar en ouder worden ingeënt en mensen in de medische zorg.
 • Er zijn trainingen gegeven en ook gesimuleerd. Men wil niet voor verrassingen komen te staan.
 • Intussen is er het een en andere tot stand gekomen. Er is training gegeven. Jansen bedankt alle mensen die hebben meegeholpen. Er is gecontroleerd of alles volgens protocol gegaan is, zoals het transport vanuit Nederland. Dat traject is naar tevredenheid verlopen, aldus Jansen. Dat is goed nieuws, zegt ze.
 • Iralis Jansen zegt dat Covid-19 veel gevraagd heeft van de bevolking door sterfte, ziekte, etc. Alle landen in de wereld willen van deze situatie af. De eerste batch is nu ontvangen. Iedere 3 of 4 weken zullen er nieuwe vaccins onze kant opkomen.
 • Er is veel informatie gegeven, maar ook info die niet klopt. Zorg ervoor dat je jezelf en de gemeenschap op de eerste plaats zet.
 • Ook zorg na de inenting is aan gedacht. Jesus-Leito doet een oproep aan de gehele gemeenschap om een verantwoorden beslissing te nemen om gevaccineerd te worden of niet.
 • Het is een grote operatie om ervoor te zorgen dat iedereen gevaccineerd wordt. De regering heeft zijn verantwoordelijkheid genomen. Er is vanuit Nederland de garantie gegeven dat er voldoen vaccinaties beschikbaar zullen komen. Gisteren hebben Jesus-Leito en ook de premier een presentatie gekregen over waar rekening mee moet worden gehouden bij het vaccineren.
 • Onze manier van leven zal door de vaccinaties beïnvloed worden. Er zijn mensen voor en mensen tegen. Iedereen kan zijn eigen beslissing nemen, iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid.
 • Er is een lange weg afgelegd binnen het Koninkrijk. Er wordt samengewerkt met Nederland en de andere eilanden. Jesus-Leito zegt de ingeslagen weg te vervolgen. Door de vaccins zal een bepaalde mate van resistentie worden gecreërd op het eiland.
 • De persconferentie wordt geopend door Zita Jesus-Leito. Iedereen heeft kunnen zien dat de eerste vaccins met KLM zijn aangekomen op het eiland. Ze is blij dat het vaccin nu eindelijk aangeboden kan worden. Momenteel worden de laatste voorbereidingen getroffen om tot vaccineren over te gaan.
 • We zijn in afwachting van de persconferentie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram