zondag 16 januari 2022 19:03
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
18 februari 2021

Het Bestuurscollege van Saba en de Saba Bedrijvenvereniging (SBA) hebben opnieuw aandacht gevraagd voor de tekortkomingen in de commerciële bankfaciliteiten voor de inwoners van Saba en bedrijven op het eiland. Het Bestuurscollege stuurde maandag 15 februari een brief aan de Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra, samen met een brief van de SBA.

De SBA stuurde eerder deze maand een brief naar het Bestuurscollege om haar zorgen uit te spreken over de 'verslechterende' bankdiensten op Saba. De SBA wees erop dat het hebben van slechts één bank op het eiland, de Royal Bank of Canada (RBC), heeft geleid tot slechte dienstverlening en onnodig hoge bankkosten voor bedrijven op Saba.

Volgens de SBA heeft de RBC Bank de reguliere bankdiensten via de loketten beperkt, waardoor het bedrijfsleven zijn toevlucht moet nemen tot online bankieren, wat hoge kosten met zich meebrengt.

Ook zijn er een aantal diensten niet meer beschikbaar via de loketten bij de RBC-bank. Zo kunnen er geen contante stortingen worden gedaan en ook geen overschrijvingen. Het storten van contant geld bij de geldautomaat levert vaak een probleem op, waarbij de automaat soms wekenlang defect is.

Door de sluiting van het filiaal van de Windward Islands Bank (WIB) op Saba en het feit dat er geen stortingen gedaan kunnen worden bij de WIB-geldautomaat, moeten WIB-klanten naar St. Maarten afreizen om hun bankzaken te doen. Dit laatste vormt tijdens de huidige pandemie een probleem met de reisbeperkingen en verplichte quarantaine.

SBA pleit nogmaals voor een tweede bankdienst op het eiland. "Deze bank moet alle bankdiensten kunnen afhandelen en moderne functies gebruiken, zoals goedkope methoden om overboekingen uit te voeren, om handelaarsdiensten en online bankdiensten aan te bieden tegen betaalbare tarieven", aldus de bedrijvenvereniging.

In de brief aan Hoekstra heeft het Bestuurscollege aangegeven dat het geen antwoord op de vragen van de SBA kan geven. Het Bestuurscollege doet daarom een ​​beroep op de minister om te helpen.

Sinds de sluiting van het WIB-filiaal op Saba enkele jaren geleden vraagt ​​de overheid van Saba aandacht voor de precaire bankfaciliteiten. “De brief van SBA geeft een duidelijk overzicht van de huidige tekortkomingen. Omdat de geldautomaat van de RBC regelmatig voor langere tijd buiten werking is, hebben we besloten om op onze kosten de geldautomaat van WIB open te houden. ” De kosten om de geldautomaat van WIB open te houden zijn een extra budgettaire last voor Saba.

Naast Hoekstra is er ook een exemplaar van de brief van de SBA gestuurd aan staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops, De Nederlandsche Bank en de Tweede Kamer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram