zaterdag 15 januari 2022 07:45
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
17 februari 2021

De Nederlandse regering heeft via diplomatieke weg de Venezolaanse regering verschillende malen verzocht de gelijke rechten en voorzieningen te waarborgen van vijf Curaçaose vissers, die in Venezuela in de gevangenis vastzitten.

Ook vraagt de Nederlandse regering aan Venezuela om te komen tot een spoedige en eerlijke behandeling van hun strafzaak. Dit schrijft de Nederlandse minister van Buitenlandse Betrekkingen Stef Blok (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Blok geeft in deze brief antwoord op vragen van Tweede kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) over de detentie van Nederlanders in Venezuela.

Het gaat om vijf vissers (vier Nederlanders en een Venezolaan die een verblijfsvergunning voor Curaçao heeft) die in maart 2020 op twee vissersboten in Venezolaanse territoriale wateren werden ontdekt en door de Venezolaanse autoriteiten zijn aangehouden en gearresteerd. Venezuela sloot in februari 2019 eenzijdig de grens met het Koninkrijk der Nederlanden.

De vissers zijn naar het vaste land van Venezuela gebracht en daar opgesloten. De aanklacht van de Venezolaanse autoriteiten tegen de vijf mannen is, voor zover bekend, illegaal verblijf in Venezolaanse wateren en/of goederensmokkel. De mannen zitten in voorarrest en de zaak is nog niet inhoudelijk voor de Venezolaanse rechter gekomen.

Volgens Blok is er recente informatie die er op wijst dat de zaak binnenkort op zitting voor de rechter in Venezuela komt.

Volgens Blok zijn de detentieomstandigheden in Venezuela over het algemeen slecht, zo ook voor deze vijf gedetineerden. “De vijf personen zitten samen in één cel in een gevangenis in een plaats op zes uur rijden vanaf de hoofdstad Caracas”, aldus Blok.

Op de vraag welke pogingen er gedaan zijn om deze Nederlandse staatsburgers vrij te krijgen, zegt de minister dat het Koninkrijk der Nederlanden zich niet rechtstreeks kan bemoeien met buitenlandse rechtsgang.

Blok: “De ambassade kan geen burgers uit een buitenlandse detentie halen. De ambassade verleent consulaire bijstand aan Nederlandse gedetineerden in het buitenland. Eén van de onderdelen van consulaire bijstand is in dit geval ook contact met de Venezolaanse autoriteiten over onder meer het waarborgen van een eerlijke procesgang en humane detentieomstandigheden”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram