vrijdag 30 juli 2021 11:54
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
16 februari 2021

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft vorige week een flinke lading picrinezuur vernietigd op Curaçao. De ruiming gebeurde op verzoek van de Curaçaose autoriteiten.

In het verleden gebruikten verschillende laboratoria op het eiland picrinezuur. Deze gevaarlijke stof kan bij onvoorzichtig handelen een explosie veroorzaken. Het in slechte staat verkerende zuur lag in een opslag van het Analytisch Diagnostisch Centrum.

Daar bevond zich ook een restant van de eveneens gevaarlijke stof hydroxylamine. Beide stoffen zijn gecontroleerd tot explosie gebracht.

De ruimers moesten beschermende kleding dragen om gezondheidsschade te voorkomen. Beide stoffen zijn onder politiebegeleiding naar oefenterrein Wacawa getransporteerd. Daar brachten de explosievenruimers de materie gecontroleerd tot ontploffing.

Sergeant der 1e klasse Vincent: "Ons team traint hier veel op, want het is een voorwaarde dat dit soort explosies zonder gevaar plaatsvindt. De inzet verliep dan ook vlekkeloos.'' Het ondersteunen van de civiele autoriteiten is één van de drie hoofdtaken van Defensie in het Caribisch gebied.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram