zaterdag 27 februari 2021 03:13
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
12 februari 2021

Aan het begin van 2021 is de Arbeidswet 2000 BES uitgebreid met beschermingsmaatregelen voor zwangere en pas bevallen werkneemsters.

Zo dient de werkgever het werk zo te organiseren dat de zwangere werkneemster 's nachts (tussen 00.00 uur en 06.00 uur) niet werkt. Ook heeft de werkneemster gedurende de eerste negen maanden na haar bevalling recht op kolf- en voedverlof onder haar werktijd.

De werkneemster moet haar werkgever vooraf informeren als zij hier gebruik van wil maken. Zij heeft hier ten hoogste een vierde van haar dagelijkse werkuren recht op. Indien de werkneemster bijvoorbeeld 8 uren werkt per dag, dan heeft zij recht op maximaal 2 uren aan (doorbetaald) voed- of kolfverlof.

In 2017 was er ook al een wijziging in de arbeidswet met betrekking tot zwangerschap. Toen werd het recht van verlof verlengd van 12 weken naar 16 weken. Daarbij moet het salaris gedurende het zwangerschaps- en bevallingsverlof volledig worden doorbetaald door de werkgever. Op hun beurt kunnen werkgevers dit geld vergoed krijgen via de loondervingsuitkering van de SZW-unit van RCN.

Meer informatie over zwangerschapsverlof is te vinden op de https://www.rijksdienstcn.com/sociale-zaken-werk/sociale-verzekeringen/zwangerschapsverlof. Op deze pagina is ook een link naar de officiële wet- en regelgeving over dit thema en een link naar de aanvullingen voor zwangere en pas bevallen werkneemsters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram