zondag 16 januari 2022 05:46
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
9 februari 2021

Het Bestuurcollege van Bonaire heeft samen met het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) opdracht gegeven om de financiële en economische haalbaarheid van een nieuwe haven te onderzoeken. De tweede stap zal zijn om te onderzoeken op welke wijze de nieuwe haven in gezamenlijkheid gefinancierd kan worden. Er zal hiervoor onder meer een MER (Milieu Effect Rapportage) worden gemaakt.

Of Bonaire een nieuwe vrachthaven nodig heeft, is iets wat het Bestuurscollege en het ministerie zich al sinds 2016 afvragen. Beide partijen willen dat nu verder onderzoeken.

De economie van Bonaire groeit al jaren. Het gevolg is dat er steeds meer goederen moeten worden ingevoerd. Daarvoor is de infrastructuur op veel terreinen onvoldoende. Dat geldt zeker ook voor de haveninfrastructuur. Het Bestuurscollege werkt samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al een aantal jaren aan de verbetering daarvan, zo laat het Bestuurscollege weten.

Zo is de Zuidpier in Kralendijk in 2018 geheel gerenoveerd en ook de kleinere Middenpier is geschikt gemaakt om de schepen van Don Andres te kunnen lossen. Op dit moment wordt de Zuidpier verlengd om de cruiseschepen op een veilige manier te kunnen afmeren en de passagiers soepel van en aan boord te kunnen laten gaan.

Toekomstbestendige haveninfrastructuur

Om een toekomstbestendige haveninfrastructuur te hebben die meegroeit, is echter meer nodig. Het combineren van cruisevaart en vrachtafhandeling is niet optimaal doordat vracht andere faciliteiten nodig heeft. Zo is voor het lossen van containerschepen een havenkraan nodig die niet op de huidige Zuidpier ingepast kan worden.

Ook botst het almaar groeiende vrachtverkeer naar en van de haven met het andere verkeer in het drukste deel van Kralendijk. Het uit elkaar halen van deze verkeerstromen en het verbeteren van de goederenafhandeling is één van doelstellingen van het Bestuurscollege en het ministerie van I&W. Een nieuwe vrachthaven zou de oplossing kunnen zijn.

Lagere consumentenprijzen

Een vrachthaven maakt directe ontvangst van containerschepen uit Europa, Zuid-Amerika en de VS mogelijk. Hierdoor hoeven de containers niet eerst naar Curaçao gebracht te worden waardoor de transportkosten van goederen voor Bonaire kunnen dalen.

Gedeputeerde Hennyson Thielman van Economische ontwikkeling stelt: “Door de rechtstreekse aanloop van de containerschepen kunnen de consumentenprijzen dalen en dat is van groot belang voor onze bevolking.”

Mogelijke locatie

Een geschikte locatie voor een mogelijk nieuwe vrachthaven is WEB in Hato. Het Bestuurcollege heeft dit in 2017 al als voorkeurslocatie voor een nieuwe vrachthaven aangewezen.

De twee belangrijkste argumenten daarvoor zijn: een rustig golfklimaat door de ligging in de kromming van het eiland en in de luwte van Klein Bonaire. Daarnaast zijn op deze locatie al industriële activiteiten gevestigd, zoals de drinkwaterinstallatie van WEB en de tankopslag van Curoil. Voor de komst van een nieuwe haven moet het bestemmingsplan wel worden aangepast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram