woensdag 12 mei 2021 15:43
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
9 februari 2021

De Electorale Raad van Curaçao heeft maandag tijdens een openbare vergadering de officiële uitslagen van de steunverkiezingen bekend gemaakt. Er blijken geen afwijkingen in vergelijking met de preliminaire uitslagen.  Dat betekent dat de eerder gemelde 15 partijen meedoen aan de parlementsverkiezingen van 19 maart.

Eerder had een aantal partijen in de media bezwaar gemaakt tegen de uitslag van de voorverkiezingen van 30 en 31 januari vanwege het hoge aantal ongeldig verklaarde stemmen.

Zo vond Humphrey Davelaar van Movementu KAS dat er vooraf aan de voorverkiezingen te weinig voorlichting is geweest over hoe de stembiljetten gebruikt dienen te worden. Jaime Cordoba, nummer twee op de lijst van partij Un Korsou Nobo noemde het een schande dat er 600 stemmen ongeldig zijn verklaard.

Partijleider van Union i Progreso (UP) Elvis de Andrade zei harde bewijzen te hebben dat zijn partij wel voldoende voorkeurstemmen heeft gekregen. Tijdens de openbare vergadering afgelopen maandag, toen er ruimte werd geboden om bezwaar te laten horen, reageerde echter niemand.

Ook Milangelo “Low” Martines van de partij Korsou Esun Miho (KEM) die met 2686 stemmen het aantal nodige stemmen ruim haalde, zei deze week in de media dat 600 ongeldige stemmen buitenproportioneel is.

Volgens de voorzitter van de Electorale Raad Raymond “Pacheco” Römer, die sinds 1982 betrokken is bij alle verkiezingen op het eiland, is het maar net hoe je het bekijkt. “In het verleden hebben we vaker dat soort aantallen aan ongeldige stemmen gehad”, aldus Römer.

“Als je dit jaar vergelijkt met de vorige voorverkiezingen is het veel. Maar als je de gehele geschiedenis van onze verkiezingen naloopt, dan zul je zien dat er vaker zulke aantallen aan ongeldige stemmen zijn geweest. Het gaat niet om het absolute aantal, maar het percentage. Dat is bijna altijd tussen de 1 en 2 procent. Daar kun je vanuit gaan. Deze keer echter was er even een uitschieter van drie procent, maar drie procent aan ongeldige stemmen is vaker voor gekomen in onze verkiezingen.”

Wat betreft opmerkingen dat de stemmer onvoldoende was ingelicht over hoe er gestemd dient te worden, zegt Römer dat er niet voor het eerst via deze methode wordt gestemd op Curaçao. “Het systeem van stemmen met een rood potlood doen we al lang. En gedurende die jaren hebben we vaak genoeg laten zien hoe je een partij moet steunen tijdens een voorverkiezing.”

Römer zegt dat hoewel de volgende stap al is gezet naar de verkiezingen van 19 maart, er nog steeds een mogelijkheid is om later alsnog onderzoek te doen naar de ongeldige stemmen. ‘’We willen dat wel als Electorale Raad. Maar hoe we het gaan doen, moeten we nog bespreken in een volgende vergadering.’’

Römer benadrukt echter: ‘’Het zal niks veranderen aan de uitslag van de voorverkiezingen, maar het zou wel goed zijn om precies te weten hoe het zit met de ongeldige stemmen.’’

One comment on “15 partijen definitief naar de verkiezingen van 19 maart”

  1. Het was een kleine moeite geweest om aan te geven hoe er gestemd moest worden.
    Bijvoorbeeld een bord wanneer je in de rijstaat plaatsen met de instruktie "Kleur alleen 1 vakje rood". Geen handtekening op het formulier plaatsen.
    Omdat het voorverkeizingen zijn en mensen meerdere partijen willen steunen (men heeft nog niet beslist) kleuren ze meerdere vakjes. Waarom iemand een handtekening plaatst weet ik niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram