maandag 14 juni 2021 07:07
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
3 februari 2021

De Kustwacht CARIB bestaat deze week 25 jaar. Dat werd maandag met een, vanwege de Covid-19 maatregelen, beperkte en ingetogen ceremonie gevierd. Ook op de steunpunten van de Kustwacht op Aruba, Sint Maarten en op Hato werd kustwacht-taart gesneden.

Frank Boots, de directeur van de Kustwacht, blikte gedurende zijn toespraak terug naar het verleden en sprak zijn waardering uit voor alle kustwachters. Verder keek hij naar de toekomst van de organisatie in het Caribisch gebied.

De oprichting van de Kustwacht begon in 1993 waarbij de ‘eerste stenen’ werden gelegd. Het duurde tot december 1995 voordat de ‘Voorlopige regeling van de instelling van de Kustwacht’ werd getekend, de voorloper van de huidige Rijkswet Kustwacht. De officiële datum van de oprichting, van wat toen heette de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba, werd uiteindelijk 1 februari 1996.

De Rijksministerraad ging voor de officiële oprichting al in 1995 akkoord om de in de West gestationeerde defensie-eenheden ter beschikking te stellen aan de Kustwacht. Binnen de kustwacht-organisatie is nog steeds sprake van een geïntegreerde inzet van defensie-middelen en defensiepersoneel met lokaal civiel personeel en eigen eenheden.

"Ondanks de verschillen en de complexiteit van de organisatie werkt de Kustwacht als één geheel en treedt als zodanig op", zo benadrukte de directeur in zijn speech.

Juist dit jaar staat de Kustwacht aan de vooravond van een belangrijke en intensieve periode. De organisatie gaat de komende jaren dankzij financiële steun uit Nederland flink groeien. Hierdoor wordt volgens Boots de Kustwacht CARIB nog beter in staat, samen met de ketenpartners, de maritieme grenzen te bewaken.

De Kustwacht wil volgens de directeur het 25-jarig jubileum ook met de samenleving vieren. Het plan is daarom, rekening houdend met de COVID-maatregelen, gedurende het gehele jaar met het personeel, stakeholders, ketenpartners en de samenleving van de eilanden haar jubileum te vieren om haar dankbaarheid voor alle steun in de afgelopen 25 jaar te tonen. De Kustwacht zal hierover nog informatie geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram