dinsdag 9 maart 2021 03:29
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
28 januari 2021

Op dag vijf van het hoger beroep in de zaak Maximus heeft advocaat Stijn Franken afgelopen dinsdag namens de verdediging van voormalig minister van Financiën George Jamaloodin een begin gemaakt met een 200 pagina's tellend pleidooi. De behandeling van het pleidooi heeft twee dagen in beslag genomen.

In zijn pleidooi afgelopen dinsdag heeft Franken vooral willen aantonen dat de verklaringen van de getuigen in de zaak Maximus stuk voor stuk onvolledig en onbetrouwbaar zijn. Daarom zouden ze niet geschikt zijn om meegenomen te worden in het oordeel van de rechters. Om dit te onderbouwen staat Franken stil bij de verschillende getuigen met hun verklaringen.

Vijf medewerkers Speedy Security

Vijf medewerkers van Speedy Security hebben tussen 2015 en 2017 verklaringen afgelegd. Twee van deze medewerkers zeggen dat ze van Jamaloodin steeds geld moesten opnemen bij de bank. Later zagen ze dat Burney 'Nini' Fonseca (die is veroordeeld als de zogeheten moordmakelaar) dezelfde enveloppen die ze van de bank hadden  gekregen, meenam als hij op bezoek was geweest bij Jamaloodin.

Ze gaan er dus vanuit dat het geld dat ze hadden opgenomen aan Fonseca werd gegeven. Bij navraag naar de tijdstippen, noemde elke medewerker een ander tijdstip waarop ze Fonseca zouden hebben gezien. Daar komt nog bij dat deze tijdstippen ook niet overeenkomen met de tijden dat zij gebruik maakten van de prikklok.

Franken legt verder uit dat op één van de bankafschriften van Speedy Security te zien is dat er maar één keer een groot bedrag van 23 duizend gulden is opgenomen met de omschrijving 'salarissen'. De raadsheer zegt het opmerkelijk te vinden dat de rechter in eerste aanleg deze verklaringen heeft gebruikt als bewijs dat Jamaloodin de dood van Helmin Wiels heeft veroorzaakt in 2013.

Medewerkers hebben ook gezegd dat Elvis Kuwas (de schutter van de moord op Helmin Wiels) weleens op kantoor is geweest bij Jamaloodin. Kuwas op zijn beurt heeft dit ontkend.

J. Boutisma

Ook bij de verklaringen van J. Boutisma, de broer van Luigi 'Pretu' Florentina, tegen Jamaloodin, moeten er volgens Franken vraagtekens geplaatst worden. Boutisma wilde kort na de moord geen verklaring afleggen. Maar nadat Burney 'Nini' Fonseca eenmaal was veroordeeld tot 25 jaar cel in 2017 (in hoger beroep werd dat twee jaar later 26 jaar), was hij wel bereid om te praten.

Het zit Franken niet lekker dat Bautisma en zijn moeder verdacht werden van witwassen van geld via een stuk land dat eigendom was van Pretu. Nadat Boutisma is verhoord in de moordzaak op Wiels is het nooit tot een proces gekomen.

Alles wijst er volgens de advocaat op dat er een akkoord is gesloten met Boutisma in ruil voor zijn verklaring. Daardoor zijn hij en zijn moeder niet vervolgd. Ze mochten ook het terrein houden en ook nog eens 15 duizend gulden.

Franken heeft ook twijfels over de inhoud van de verklaring. Er zijn volgens Franken opgenomen gesprekken tussen Boutisma en Pretu, waarin Pretu tegen Boutisma zegt dat hij niks met de dood van Helmin Wiels te maken heeft.

Givenchy Maria

Verder maakt de raadsheer bezwaar tegen de getuigenis van Givenchy Maria. Maria was in 2014 betrokken bij de 'Hato Shooting' waarbij twee doden vielen. Er hing hem toen een straf van twintig jaar boven het hoofd, maar omdat hij zijn medewerking heeft verleend in het onderzoek heeft hij een forse strafvermindering gehad.

Officier van justitie Ger Rip was degene die deze zaak in behandeling had en hij is ook degene die met Maria heeft afgesproken dat hij minder straf zou krijgen als hij zou meewerken aan het onderzoek.

Drie weken na de veroordeling van Maria is het diezelfde Rip die Maria benaderd heeft om een verklaring te krijgen over de moord op Wiels. Volgens advocaat Franken kan dat niet. De officier kan niet de verdachte van de ene zaak die hij behandeld heeft gebruiken als getuige in een aandere zaak.

In 2015 heeft Maria verklaard dat hij van D'Angelo "Pancheck" Damascus heeft gehoord dat Gerrit Schotte en Robbie Dos Santos opdracht hebben gegeven voor de moord op Wiels. Damascus is ook verdachte geweest in de moord op Wiels en de moord op  beter bekend als Bolle. Maar Damscus werd vrijgesproken.

Echter, twee jaar later in 2017, verklaarde Maria dat Luigi Florentina hem over de moord op Wiels heeft verteld en dat Jamaloodin zou hebben betaald voor de moord. Twee totaal verschillende verklaringen waardoor ook Maria geen betrouwbare getuige is volgens Franken.

Wat advocaat Franken verbaast, is hoe de officier van Justitie beide verklaringen heeft gebruikt in twee verschillende processen. Enerzijds wordt de verklaring die Maria in 2015 heeft gegeven, opgenomen in het prces tegen Robby Dos Santos en anderzijds de verklaring van 2017 in het proces tegen Jamaloodin.

Een andere reden waarom Franken van mening is dat de verklaringen van Maria buiten beschouwing moeten worden gelaten, is dat Maria door dezelfde officier van justitie Rip in de ene zaak als verdachte wordt behandeld en in de andere zaak als getuige.

Het verdedigingsteam van Jamaloodin bestaat uit Stijn Franken, Eldon 'Peppie' Sulvaran, Athena Sulvaran, Mirto Murray en Rutsel Martha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram