donderdag 24 juni 2021 05:51
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
27 januari 2021

Er zijn alarmerend hoge niveaus van twaalf zware metalen, waaronder kwik, in de spierweefsels van grote rif- en tijgerhaaien in de Bahama's gevonden. Dat werd ontdekt tijdens een onderzoek dat is gedaan door het non-profit onderzoeksinstituut Beneath the Waves (BTW).

Deze nieuwe bevindingen, die begin dit jaar in Scientific Reports zijn gepubliceerd, hebben belangrijke consequenties voor de menselijke gezondheid in het Caribisch gebied, omdat mensen nog haaien eten op verschillende eilanden, waaronder Bonaire, Saba, St. Eustatius en St. Maarten. De organisatie benadrukt dat dit streng verboden is.

Oorzaak van de hoge gehaltes metaal in de haaien is dat er sinds de vorige eeuw door menselijke activiteiten een versnelde instroom van metalen en metalloïden in het mariene milieu is ontstaan. Dit brengt potentiële risico's mee voor de biodiversiteit en voedselzekerheid, aldus BTW.

Tijdens de studie, is het spierweefsel van 36 individuele haaien van zes verschillende soorten onderzocht.

Hoewel de effecten op de gezondheid van haaien onbekend blijven, werd vastgesteld dat de concentraties van metalen die in de studie werden gevonden, de niveaus overschrijden die als giftig voor menselijke consumptie worden beschouwd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram