donderdag 24 juni 2021 01:33
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
27 januari 2021

Volgens de Nederlandse advocaat Stijn Franken zijn er veel andere scenario’s mogelijk in de moord op Helmin Wiels, maar het Openbaar Ministerie heeft nagelaten deze te onderzoeken. Hierdoor is er volgens Franken een tunnelvisie ontstaan, waardoor het OM blijft volhouden dat voormalig minister van Financën Jamaloodin de opdracht heeft gegeven tot de moord op Helmin Wiels in 2013.

Franken is de advocaat die het verdedigingsteam van Jamaloodin vertegenwoordigt, tijdens het hoger beroep in de zaak Maximus. Jamaloodin werd in eerste aanleg tot 28 jaar veroordeeld voor het uitlokken van de dood van Helmin Wiels.

Het team bestaat naast Franken, die in Nederland onder meer Lucia de B. succesvol verdedigde, uit Eldon ‘Peppie’ Sulvaran, Athena Sulvaran, Mirto Murray en Rutsel Martha. De verdediging hield haar uitgebreide pleidooi verdeeld over twee dagen, namelijk 26 en 27 januari.

Franken zegt dat de beschuldigingen tegen de oud-minister goed beschouwd uit niets meer dan speculaties bestaan. Franken benadrukt ook dat de oud-minister in 2013 al uit de politiek was gestapt en geen reden had om Helmin Wiels te laten vermoorden.

Naast andere scenario’s die het OM volgens Franken had moeten doorlichten, zijn er ook bepaalde detaills aan de zaak die het OM verder had moeten onderzoeken.  Wiels had bijvoorbeeld veel vijanden omdat hij kritisch was en heel veel gevoelige informatie over mensen en instanties aan het licht bracht.

Wiels had ook ruzie met politieke partij MFK, omdat hij geen coalitie meer wilde vormen met die partij. Hij zou vlak voor zijn dood een sms hebben ontvangen waarin stond: “Nu ben je de penarie! Jardim heeft het voor je verpest. Het gaat niet goed met je!”

Verder is gebleken dat Wiels geld had staan op een bankrekening in Miami. Al het geld is er vervolgens volledig afgehaald nadat hij was vermoord. Maar ook dat is niet verder onderzocht.

Franken vindt dat het OM met name bezig was met het in een negatief daglicht plaatsen van Jamaloodin door het steeds te hebben over de verduistering van de 450 duizend aan overheidssubsidie en dat hij zijn voorarrest in Venezuela feestend zou hebben doorgebracht.

Maar volgens de advocaat gaat het er niet om wat voor persoon Jamaloodin is, maar of er echt overtuigend aangetoond kan worden dat hij daadwerkelijk opdracht heeft gegeven en betaald heeft voor de moord op Wiels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram