maandag 11 september 2023 23:38
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
25 januari 2021

Oud-minister van Volksgezondheid en huidig parlementariër Jacinta Constancia (MFK) komt met een 'basis cursus politieke oriëntatie' voor aspirant-politici. De cursus is gratis en is bedoeld voor de vele nieuwe, vaak jonge, mensen die op één van de kandidatenlijsten staan.

Met de cursus wil ze jongeren kennis geven over politiek en bestuur op het eiland. Constancia is veroordeeld wegens fraude als minister van Volksgezondheid.

Volgens de politica willen veel mensen in de politiek, maar ontbreekt het hen vaak aan concrete kennis over openbaar bestuur. Hiermee wil ze jongeren helpen, zodat Curaçao betere politici krijgt en het land vooruit kan.

Constancia zelf is 18 jaar geleden begonnen bij de partij Frente Obrero Liberashon 30 di mei (FOL). Tussen 2003 en 2006 was ze gedeputeerde van volksgezondheid en algemene ontwikkeling op Curaçao.

Bij de Eilandsraadsverkiezingen van 2010 stond Jacinta Constancia op de tweede plaats op de kieslijst van MKF. Bij de ingang van de status van autonoom land voor Curaçao op 10 oktober 2010 werd ze minister van Volkgezondheid, Milieu en Natuur in het kabinet-Schotte.

Bij de Statenverkiezingen van 2012 werd Constancia gekozen als lid van de Staten. Op 23 februari 2017 heeft zij Statenlid voor de Partido MAN Giselle Mc William tijdens een zitting van de Staten in het gezicht geslagen. Voor deze mishandelingszaak kreeg zij van de rechter 80 uur werkstraf opgelegd.

Tijdens haar periode als minister raakte Constancia betrokken bij de Dubnium-zaak. In die zaak is 365.000 gulden betaald voor de aanschaf van mondkapjes. De spullen zijn vervolgens nooit geleverd.  In 2018 werd Constancia veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden.

In 2020 werd in hoger beroep het vonnis bevestigd met verhoging van de celstraf naar 21 maanden. Constancia heeft onlangs aangekondigd na de verkiezingen van 19 maart aanstaande uit de politiek te willen stappen. Ook zegt ze haar zetel terug te willen geven aan de MFK.

-- Advertentie --
magnifiercross
error: Alert: Inhoudselectie is uitgeschakeld!!!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram